Μεγαλώνει η λίστα χωρών με κρούσματα ηπατίτιδας σε παιδιά: Τα συμπτώματα και οι οδηγίες των γιατρών

Ύποπτα περιστατικά της μυστηριώδους ηπατίτιδας που πλήττει παιδιά εντοπίστηκαν σε άλλες δυο χώρες, την Ιαπωνία και τον Καναδά. Οι οδηγίες των γιατρών στην Ελλάδα και τα συμπτώματα

Ο οργανισμός δημόσιας υγείας του Καναδά ανακοίνωσε ότι υπάρχουν αναφορές για περιστατικά οξείας ηπατίτιδας άγνωστης προέλευσης στην χώρα. Το υπουργείο Υγείας της Ιαπωνίας επιβεβαίωσε ότι ένα παιδί κάτω των 16 ετών νοσηλεύεται με ηπατίτιδα από τις 21 Απριλίου.

Τουλάχιστον

200 παιδιά σε 14 χώρες σε όλο τον κόσμο έχουν νοσήσει σοβαρά από τον περασμένο Οκτώβριο. Ένα από αυτά έχασε την ζωή του και 17 υποβλήθηκαν σε μεταμόσχευση ήπατος.

Αυτές είναι οι δύο επικρατούσες θεωρίες για τα κρούσματα σε παιδιά

Οι δυο επικρατούσες θεωρίες για τα περιστατικά οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά είναι «η πρώτη να πρόκειται για αποτέλεσμα ενός long – Covid περιστατικού σε ένα παιδί του οποίου οι γονείς μπορεί να μην έχουν καταλάβει καν ότι έχει νοσήσει και η δεύτερη θεωρία ότι τα παιδιά να μην έχουν εκτεθεί σε διάφορους ιούς σε μικρότερες ηλικίες, με αποτέλεσμα να έχουν μια μεγαλύτερη ευαισθησία του ανοσοποιητικού», τόνισε η παθολόγος Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και μετέδωσε και η ΕΡΤ.

«Αυτό που έχει βρεθεί στο 50% με 70% των περιστατικών είναι ένας αδενοϊός, ειδικά η υποκατηγορία αδενοϊού τύπου 41, ο οποίος φαίνεται να σχετίζεται με κάποιο τρόπο. Ένα μικρότερο ποσοστό των παιδιών αυτών γύρω στο 20% με 30% φαίνεται είτε να ήταν εκείνη την περίοδο θετικά στον κορονοϊό είτε να είχαν νοσήσει τους προηγούμενους 2-3 μήνες με κορονοϊό», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την κυρία Ψαλτοπούλου, «πρόκειται για περιστατικά οξείας, σοβαρής ηπατίτιδας αγνώστου αιτιολογίας». «Στις εξετάσεις τα παιδιά – που ήταν κυρίως 2 με 5 ετών αλλά το εύρος των ηλικιών ήταν από ενός μηνός έως 16 ετών – ήταν αρνητικά στις ηπατίτιδες A, B, C, D και E περιμένουμε να είναι θετικά με τόσο αυξημένα ηπατικά ένζυμα», επισήμανε, σημειώνοντας ότι «οι διεθνείς Οργανισμοί έχουν ζητήσει από όλες τις χώρες να έχουν ένα πολύ καλό ιστορικό των παιδιών και από θέματα ιολογικά και από θέματα τοξικότητας, για να δουν τι μπορεί να συνδέει όλα αυτά τα παιδιά ως προς την εμφάνιση αυτού του συνδρόμου».

Η παθολόγος κάλεσε τους γονείς να απευθύνονται αμέσως σε παιδίατρο σε περίπτωση που δουν κάποια αλλαγή στο χρώμα του ματιού ή στο χρώμα του δέρματος, δηλαδή «αν κιτρινίσουν τα παιδιά». Πρόσθεσε, δε, ότι υπάρχουν περιπτώσεις με πρόδρομα συμπτώματα από το γαστρεντερικό (ναυτίες, έμετοι κ.τλ), ενώ μπορεί να προηγηθεί πυρετός, κόπωσης, και κνησμός στο δέρμα.

Οδηγίες από τους γιατρούς Ματίνα Παγώνη

«Το ότι δεν υπάρχουν κρούσματα ακόμα στην Ελλάδα, δεν σημαίνει ότι δεν θα έρθουν» είπε σήμερα Τετάρτη η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, αναφερόμενη στην οξεία ηπατίτιδα στα παιδιά.

«Είναι μεγάλος αριθμός τα 190 παιδιά παγκοσμίως που έχουν νοσήσει. Υπήρξε και ο θάνατος ενός μικρού παιδιού», είπε ακόμη.

Συμβουλές προς τους γονείς

Ως προς τις οδηγίες για τους γονείς, η κ. Παγώνη, μιλώντας στην ΕΡΤ ανέφερε: «Δεν χρειάζεται πανικός, η ηπατίτιδα είναι γνωστή σε εμάς. Αν το παιδί έχει κάποια συμπτώματα που μοιάζουν με της γαστρεντερίτιδας, δηλαδή εμετούς και διάρροια, πρέπει να επικοινωνήσουν αμέσως με τον γιατρό τους ο οποίος ξέρει και το ιστορικό για να αντιμετωπιστεί καταλλήλως η κατάσταση».

Μιλώντας στην ίδια εκπομπή, η καθηγήτρια Παιδιατρικής του ΕΚΠΑ Βασιλική Σπούλου, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων: «Ο τρόπος με τον οποίο επικοινωνείται η πληροφορία δίνει ένα επιπλέον άγχος στους γονείς. Δεν νομίζω ότι μπορούμε να πούμε πολλά πράγματα στους γονείς για το πώς να προφυλάξουν τα παιδιά τους. Είναι κάτι που επί της ουσίας δεν το ξέρουμε. Γαστρεντερίτιδες υπάρχουν πολλές αυτή την περίοδο. Το δικό μου μήνυμα προς τους γονείς είναι να μην φοβούνται και να στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο και αν έχουν συμπτώματα γαστρεντερίτιδας, να συμβουλεύονται τον γιατρό τους».

Παναγιώτης Κατσίβελας

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας Παναγιώτης Κατσίβελας, έκανε γνωστό ότι παρατηρείται έλλειψη σε μονάδες αίματος, όπως άλλωστε συμβαίνει μετά από περιόδους διακοπών, με τις ανάγκες για εθελοντική αιμοδοσία μετά το Πάσχα να είναι ιδιαίτερα μεγάλες. «Ωστόσο αυτό ειδικά το Πάσχα υπήρξε διαφορετική αντιμετώπιση κι έτσι δεν υπήρχε μεγάλη έλλειψη. Το ευχάριστο είναι ότι η αιμοδοσία πλέον πέρασε στην προ κοροναϊού εποχή. Δεν υπάρχει η πίεση της περιόδου της πανδημίας», ανέφερε ακόμη.

Βασιλική Σπούλου

«Ο τρόπος με τον οποίο επικοινωνείται η πληροφορία δίνει ένα επιπλέον άγχος στους γονείς. Δεν νομίζω ότι μπορούμε να πούμε πολλά πράγματα στους γονείς για το πώς να προφυλάξουν τα παιδιά τους. Είναι κάτι που επί της ουσίας δεν το ξέρουμε.

Γαστρεντερίτιδες υπάρχουν πολλές αυτή την περίοδο. Το δικό μου μήνυμα προς τους γονείς είναι να μην φοβούνται και να στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο και αν έχουν συμπτώματα γαστρεντερίτιδας, να συμβουλεύονται τον γιατρό τους».

Βόμβα» Μαγιορκίνη για την ηπατίτιδα, «οι περισσότεροι λογικά έχουμε κολλήσει»

Όπως σημείωσε ο κ. Μαγιορκίνης δεν θα πρέπει να υπάρξει μεγάλη ανησυχία ή πανικός σχετικά με τα κρούσματα που έχουν εμφανιστεί στη Βρετανία, ενώ τόνισε πως οι γιατροί ακόμα εξετάζουν την αιτία των κρουσμάτων.

«Δεν έχουμε πολλά στοιχεία για το που οφείλεται. Το παρακολουθούμε, είναι μια κατάσταση εν εξελίξει, μπορεί και να μην συμβεί και στην Ελλάδα, αλλά θα πρέπει -για καλό και για κακό- να είμαστε έτοιμοι» ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής.

«Η ηπατίτιδα είναι ένα σύμπτωμα που μπορεί να οφείλεται σε πολλές αιτίες, από κάποιο ιό, κάποια μικρόβια ή ακόμα και από φάρμακα. Πιθανόν να οφείλεται σε έναν αδενοϊό, τον αδενοϊό 41, που ωστόσο κυκλοφορεί ανάμεσά μας πάρα πολλά χρόνια.

Οι περισσότεροι από μας, λογικά τον έχουμε κολλήσει, γιατί είναι και αρκετά μεταδοτικός» συμπλήρωσε ο κ. Μαγιορκίνης, υπογραμμίζοντας ότι συνήθως μεταφέρεται με τα βρώμικα χέρια.

«Δεν τον έχουμε μελετήσει εκτεταμένα, είναι πιθανό αν βρεθεί σε ένα χώρο, να κολλήσει όλους όσοι βρίσκονται εκεί, ενώ μέχρι τώρα δεν προκαλούσε ηπατίτιδα, παρά μόνο σε άτομα που είχαν αρκετά χαμηλό ανοσοποιητικό» πρόσθεσε.

Τι πρέπει να προσέξουν οι γονείς

Ο ΕΟΔΥ με έγγραφό του πριν λίγες ημέρες στην Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Ήπατος, καλεί τους κλινικούς γιατρούς να είναι σε εγρήγορση και να επαγρυπνούν για την έγκαιρη ανίχνευση παιδιών ηλικίας μικρότερων των 16 ετών, που παρουσιάζουν συμπτώματα ηπατίτιδας χωρίς σαφή αιτιολογία.

Ειδικότερα, στο έγγραφο του ΕΟΔΥ αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής: «Το κλινικό σύνδρομο εμφανίζεται σε παιδιά ηλικίας έως 16 ετών και περιλαμβάνει οξεία ηπατίτιδα με αξιοσημείωτα αυξημένες τρανσαμινάσες, συχνά ίκτερο και γαστρεντερικά συμπτώματα (κυρίως εμετούς) που προηγούνται του ίκτερου. Η υποκείμενη αιτία της αύξησης, από τις αρχές του 2022, παραμένει επί του παρόντος άγνωστη».

Ειδικότερα τα συμπτώματα στα οποία πρέπει να δείξουμε προσοχή είναι:

Ίκτερος
Υπέρχρωση ούρων ή/και αποχρωματισμός κοπράνων
Κνησμός
Αρθραλγία/μυαλγία
Πυρετός
Ναυτία
Εμετός ή κοιλιακό άλγος
Λήθαργος ή απώλεια όρεξης
Τρανσαμινάσες ορού > 500 IU/L

Keywords
Τυχαία Θέματα