Μεγαλύτερος o κίνδυνος να αυτοκτονήσουν οι ασθενείς με πρώιμη άνοια

Οι άνθρωποι που έχουν διαγνωστεί με πρώιμη άνοια έχουν 7πλάσιο κίνδυνο να αυτοκτονήσουν, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Η μελέτη που συμπεριλάμβανε πάνω από 590.000 ασθενείς στο Ηνωμένο Βασίλειο, διαπίστωσε ότι η άνοια που αναπτύσσεται πριν την ηλικία των 65 συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο αυτοκτονίας.

Επιστήμονες βρήκαν επίσης μία αύξηση στον κίνδυνο αυτοκτονίας ανάμεσα σε ασθενείς που διαγνώστηκαν με άνοια μέσα στους 3 προηγούμενους μήνες.

Στις ΗΠΑ, πάνω

από 6 εκατ. άτομα ζουν με Αλτσχάιμερ, την πιο κοινή μορφή άνοιας. Ένας στους τρεις ηλικιωμένους πεθαίνει με Αλτσχάιμερ ή κάποια άλλη μορφή της νόσου. Συνολικά, η άνοια σκοτώνει περισσότερους ενήλικες σε σχέση με τον καρκίνο του μαστου και τον καρκίνο του προστάτη μαζί, σύμφωνα με την Κοινότητα Αλτσχάιμερ.

Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι μόνο 2/3 όσων ζουν με άνοια έχουν λάβει επίσημη διάγνωση από τον γιατρό τους. Ενώ οι οργανώσεις υγείας εργάζονται για να βελτιώσουν την πρόσβαση σε επιλογές προσυμπτωματικού ελέγχου, ακόμα υπάρχει έλλειψη πόρων που στηρίζουν τους ασθενείς που ήδη πάσχουν από μία νευροεκφυλιστική πάθηση.

Μία διάγνωση άνοιας μπορεί να είναι καταστροφική

Από τους 4.940 ασθενείς που διαγνώστηκαν με άνοια , το 1,92% πέθανε από αυτοκτονία. Σε σύγκριση με ασθενείς χωρίς διάγνωση άνοιας, οι ασθενείς που έλαβαν διάγνωση άνοιας πριν από την ηλικία των 65 ετών είχαν 2,82 φορές αυξημένο κίνδυνο αυτοκτονίας.

Οι ασθενείς οποιασδήποτε ηλικίας που βρίσκονταν εντός των τριών πρώτων μηνών από τη διάγνωση της άνοιας είδαν τον κίνδυνο αυτοκτονίας να αυξάνεται 2,47 φορές. Τα άτομα με άνοια που πέθαναν από αυτοκτονία ήταν επίσης αισθητά νεότερα κατά τη στιγμή του θανάτου τους (76,05 ετών) από τους ασθενείς με άνοια που πέθαναν από άλλες αιτίες (80,50).

Η ερευνητική ομάδα λέει ότι η έγκαιρη αναγνώριση και η έγκαιρη ακριβής διάγνωση της άνοιας, σε συνδυασμό με εξειδικευμένη υποστήριξη, είναι «εξαιρετικά σημαντικοί» παράγοντες για τη μείωση της αγωνίας που προκαλείται από μια νεαρή διάγνωση .

«Αυτά τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι οι κλινικές μνήμης θα πρέπει να στοχεύουν ιδιαίτερα στην αξιολόγηση του κινδύνου αυτοκτονίας σε ασθενείς με άνοια νεαρής ηλικίας, ασθενείς τους πρώτους μήνες μετά τη διάγνωση της άνοιας και ασθενείς που είναι ήδη γνωστό ότι έχουν ψυχιατρικά προβλήματα», προσθέτει ο επικεφαλής συγγραφέας Δρ Danah Alothman, ερευνητής. στο Πανεπιστήμιο του Nottingham.

#ΑΝΟΙΑ #ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ #ΚΙΝΔΥΝΟΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Μεγαλύτερος,megalyteros