Μειωμένα δημοτικά τέλη από καθαρή ενέργεια στην Αθήνα θέλει ο Παύλος Γερουλάνος

«Μπορούμε να αποκτήσουμε καθαρή ενέργεια στην Αθήνα με ελάφρυνση του νοικοκυριού και της επιχείρησης; Μπορούμε. Και θα δείξω πώς» δηλώνει κατηγορηματικά ο υποψήφιος στις δημοτικές εκλογές για τον Δήμο Αθηναίων, Παύλος Γερουλάνος.

«Διεκδικώ την ψήφο των πολιτών για να εκλεγώ Δήμαρχος Αθηναίων γιατί πιστεύω ότι μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά. Τη διαφορά θα την κάνουμε εμείς που πιστεύουμε ότι ο Δήμος θα πρέπει

να αξιοποιεί ό,τι έχει, να μην πετάει τίποτα. Εμείς που πιστεύουμε ότι ο Δήμος Αθηναίων δεν πρέπει να χάνει ευκαιρίες. Κάθε ευρώ πρέπει να οδηγεί σε πολιτισμική, κοινωνική ή/και οικονομική επένδυση. Προτεραιότητά μας πάντα ό,τι δεν κοστίζει, αντίθετα από αυτούς που κάνουν προγράμματα εξόδων και έργα βιτρίνας και που πριν από 8 χρόνια χρεοκόπησαν τον δήμο.

Τη διαφορά την κάνουμε όχι με λόγια, αλλά με στέρεες προτάσεις που μπορούν να γίνουν πράξη.

Εξηγούμαι. Ο πρόσφατος νόμος 4513/2018 ανοίγει τον δρόμο ώστε ένας Δήμος, όπως ο Δήμος Αθηναίων, να μπορέσει να προχωρήσει σε ενέργειες που σταδιακά μηδενίζουν το κόστος που πληρώνει για ηλεκτρικό ρεύμα, ανακουφίζοντας κάθε νοικοκυριό και επιχείρηση, μέσα από τη μείωση των δημοτικών τελών.

Ο νόμος επιτρέπει σε δήμους, αλλά και σε ομάδες πολιτών, να συστήσουν τις λεγόμενες "ενεργειακές κοινότητες" και να επενδύσουν για το ηλεκτρικό τους ρεύμα σε μονάδες ανανεώσιμης ενέργειας – οι γνωστές ΑΠΕ – δηλαδή σε φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες. Η Ελλάδα – και, βεβαίως, η Αθήνα – είναι πλούσια και σε φως και σε αέρα. Την ενέργεια που παράγουν οι ΑΠΕ, οι ενεργειακές κοινότητες την συμψηφίζουν με το ηλεκτρικό ρεύμα που καταναλώνουν. Έτσι το κόστος ηλεκτρικού ρεύματος μπορεί σταδιακά να μηδενιστεί. Πετυχημένα παραδείγματα ενεργειακών κοινοτήτων υπάρχουν και λειτουργούν εδώ και πολλά χρόνια σε όλο τον κόσμο, όπως στην Ισπανία, στη Γερμανία, στις ΗΠΑ, στη Δανία και σε δεκάδες ακόμα χώρες.

Τι προτείνουμε; Πρώτον, ο Δήμος Αθηναίων θα δημιουργήσει μία κοινωνική επιχείρηση παραγωγής ενέργειας (ΚΕΠΕ) η οποία θα συστήσει μία ενεργειακή κοινότητα σε κάθε Δημοτικό Διαμέρισμα. Ο Δήμος έχει δικαίωμα, με βάση τη νομοθεσία, να κάνει συμψηφισμό μέχρι 1 ΜW για κάθε ενεργειακή κοινότητα και 6 ΜW αιολική ενέργεια ως επένδυση. Σε κάθε Δημοτικό Διαμέρισμα, σε διαθέσιμους χώρους σε δημοτικά κτήρια θα εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά. Φωτοβολταϊκά θα τοποθετηθούν και σε δημόσια κτήρια, τα οποία εξαιρούνται από την καταβολή δημοτικών τελών. Η παραγόμενη ενέργεια θα συμψηφίζεται με την ενέργεια που χρειάζονται τα δημοτικά κτήρια και οι υπηρεσίες και η περισσευούμενη ενέργεια θα διανέμεται δωρεάν με κοινωνικά κριτήρια στα πιο αδύναμα νοικοκυριά του κάθε διαμερίσματος.

Δεύτερο, με βάση τις 7 ενεργειακές κοινότητες που θα συστήσει, ο Δήμος θα κάνει επενδύσεις σε ΑΠΕ μέχρι 42 MW, εντός ή εκτός Αττικής, για να καλύψει όλο τον οδοφωτισμό του Δήμου Αθηναίων.

Η οικονομική κάλυψη των παραπάνω επενδύσεων θα γίνει μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ που έχει ήδη ανακοινώσει η κυβέρνηση σε ποσοστό περίπου 30% έως 40%, από ειδικό πρόγραμμα για ενεργειακές κοινότητες δήμων του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων με μηδενικό επιτόκιο και το υπόλοιπο με ίδια κεφάλαια του Δήμου τα οποία θα αποσβεστούν σε ελάχιστο χρόνο αφού ο Δήμος θα έχει μηδενικό κόστος ενέργειας από την πρώτη στιγμή λόγω συμψηφισμού.

Όλα τα παραπάνω τι σημαίνουν για εμάς τους Αθηναίους;

Σημαίνουν άμεσα:

1. Μείωση δημοτικών τελών στους λογαριασμούς όλων των δημοτών λόγω του σταδιακού μηδενισμού του κόστους ρεύματος για το Δήμο.
2. Δωρεάν ρεύμα σε εκατοντάδες νοικοκυριά με βάση κοινωνικά κριτήρια.
Και φυσικά καθαρότερο περιβάλλον για εμάς και τα παιδιά μας.

Κάτι εξίσου σημαντικό: ο Δήμος θα υποστηρίξει με κάθε πρόσφορο τρόπο την σύσταση ενεργειακών κοινοτήτων από δημότες, επιχειρήσεις ή δίκτυα επιχειρήσεων που επιθυμούν να μηδενίσουν τελείως το κόστος ρεύματος στα σπίτια και στις επιχειρήσεις τους διότι αυτό θα βοηθήσει στην ποιότητα του περιβάλλοντος για όλους μας. Θα επιδιώξουμε, για παράδειγμα, τη σύσταση ενεργειακών κοινοτήτων μεταξύ ενεργοβόρων επιχειρήσεων στην Αθήνα, όπως είναι τα ξενοδοχεία ή οι φούρνοι.

Κάνουμε τη διαφορά. Η Αθήνα περνά στην καθαρή πράσινη ενέργεια και συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος. Ο Δήμος Αθηναίων δίνει το παράδειγμα, μειώνοντας το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα. Μπορούμε να πάμε το κόστος του ρεύματος για τον Δήμο στο μηδέν και να μεγαλώσουμε τις προοπτικές της Αθήνας – αν όχι στο άπειρο σίγουρα σε ανοιχτούς ορίζοντες που να δικαιολογούν αισιοδοξία. Το φως του ήλιου μάς δίνει τη δυνατότητα να φωτίσουμε το μέλλον της πόλης μας. Όλα γίνονται. Όχι με τα τετριμμένα λόγια της πολιτικής – αλλά με αρετή, τόλμη και δράση. Ο μηδενισμός του κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος για τον Δήμο είναι μία από τις μεγάλες πρωτοβουλίες που θα παρουσιάσω τις επόμενες μέρες – πρωτοβουλίες που θα αλλάξουν για πάντα την Αθήνα, ελευθερώνοντας θετική ενέργεια, φέρνοντας ανάπτυξη και καλύτερες μέρες στην πόλη μας»

Πηγή: Capital.gr

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις για τις αυτοδιοικητικές εκλογές 2019 στα Eklogikanews.gr

Διαβάστε επίσης:

Εκλογές: Τι να κάνετε αν δε μπορείτε να βρείτε το όνομά σας στους εκλογικούς καταλόγους

Εκλογές 2019: Ποια χαρτιά πιστοποιούν την εγγραφή των υποψηφίων στα δημοτολόγιαΕκλογές 2019: Ποια χαρτιά πιστοποιούν την εγγραφή των υποψηφίων στα δημοτολόγια

Εκλογές: Ποιες ήταν οι ενέργειες που θα έπρεπε να είχατε κάνει με την ίδρυση του συνδυασμού σας

Keywords
Τυχαία Θέματα