Μεταναστευτικό: Eκταμιεύονται 9,5 εκατ. ανταποδοτικά τέλη στους Δήμους που φιλοξενούν πρόσφυγες

Σε συνέχεια της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία η κυβέρνηση επιτάσσει περιοχές στα νησιά που πλήττονται από το μεταναστευτικό, προκειμένου να ανεργεθούν οι νέες κλειστές ελεγχόμενες δομές, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, υπέγραψε απόφαση, με την οποία ορίζονται οι διαδικασίες για την δέσμευση των εκτάσεων.

Οι τοποθεσίες είναι οι κάτωθι:

1. Τοποθεσία Καράβας, Δήμος Δυτικής Λέσβου.

2. Τοποθεσία Κρητικού Λάκος / Ψείρα («17»), Δήμος Χίου.

3.Τοποθεσία Ζερβού (παραπλεύρως υπό κατασκευήν δομής), Δήμος Ανατολικής Σάμου.

Αντίστοιχες

δομές, παραπλεύρως υφιστάμενων εγκαταστάσεων, θα δημιουργηθούν και σε Λέρο και Κω, σε εκτάσεις που ανήκουν στο ελληνικό Δημόσιο, ως ακολούθως:

4. Στρατόπεδο Καπετάν Λαζαρή, τοποθεσία Πυλί, Δήμος Κω.

5. Τοποθεσία Λέπιδα, Δήμος Λέρου.

Επιπλέον, με κοινή απόφαση των Υπουργείων Μετανάστευσης και Ασύλου και Οικονομικών, προχωρά η καταβολή ανταποδοτικών τελών στους Δήμους, που επιβαρύνθηκαν με τη φιλοξενία μεταναστών εντός των διοικητικών ορίων τους το 2019.

Συγκεκριμένα, εκταμιεύεται άμεσα το ποσό των 9.491.400 ευρώ, το οποίο προκύπτει από τη χορήγηση 150 ευρώ ανά έτος ανά διαμένοντα στις μονάδες φιλοξενίας. Μάλιστα, το εν λόγω ποσό αποδίδεται στους δικαιούχους Δήμους σε πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα από τις 20 ημέρες, που όριζε ως περιθώριο η ψηφισθείσα τροπολογία της προηγούμενης εβδομάδας, όπως αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Μετανάστευσης.

Παρατίθεται παρακάτω ο πίνακας των δικαιούχων Δήμων:

Μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης ότι προχωράει σε επίταξη εκτάσεων, σφοδρές ήταν οι αντιδράσεις των δημάρχων κυρίως των νησιών Λέσβου, Σάμου, Χίου και Λέρου.

Μάλιστα, το κλίμα που προκλήθηκε οδήγησε σε ναυάγιο της προγραμαμτισμένης για την Πέμπτη σύσκεψη των τοπικών αρχόντων στο υπουργείο Εσωτερικών.

Αντιδράσεις από τους νησιώτες

Έκτακτες συνεδριάσεις των δημοτικών συμβουλίων του δήμου Μυτιλήνης αλλά και του δήμου δυτικής Λέσβου πραγματοποιούνται σχετικά με την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην επίταξη ακινήτων και εκτάσεων στα νησιά, προκειμένου να δημιουργηθούν ελεγχόμενες κλειστές δομές φιλοξενίας αιτούντων άσυλο και με στόχο να αντιμετωπιστεί η μεταναστευτική κρίση.

Σε δήλωση του ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος (στα όρια του δήμου Δυτικής Λέσβου βρίσκεται η έκταση που ανακοινώθηκε ότι επιτάσσεται) αναφέρει: «Η απόφαση αυτή είναι αιφνιδιαστική, την κρίνουν ήδη οι πολίτες και είναι φυσικά απαράδεκτη. Πρότεινα ήδη στον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κ. Μουτζούρη σαν πρώτη αντίδραση να μην παραστούμε στη συνάντηση που είχε προγραμματιστεί με κυβερνητικά στελέχη την ερχόμενη Πέμπτη. Περισσότερα για τις επόμενες ενέργειές μας, μετά τη συνεδρίαση του δημοτικού μας συμβουλίου».

Με άλλη κοινή δήλωση, ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Βέρρος Ταξιάρχης, οι πρόεδροι Κοινοτήτων και από τους δύο δήμους Δυτικής Λέσβου και Μυτιλήνης και συγκεκριμένα οι πρόεδροι Μανταμάδου, Κάπης, Κλειούς, Πελόπης, Αγίας Παρασκευής, Νάπης, Νέων Κυδωνιών, Πηγής, Κώμης, Μυστεγνών, Λουτροπόλεως Θερμής, Πύργων Θερμής, Στύψης, Συκαμινέας, και Λεπετύμνου με τους Κοινοτικούς Συμβούλους και πολλούς κατοίκους της περιοχής, εκφράζουν την αντίθεση τους στην κατασκευή της δομής όχι μόνο στην ευρύτερη περιοχή «Καράβας» αλλά και σε οποιοδήποτε άλλο μέρος του νησιού, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Στο κυβερνητικό σχέδιο, που ανακοινώθηκε, σχετικά με τη δημιουργία πέντε κλειστών δομών για αιτούντες άσυλο σε νησιά, αναφέρθηκε ο αρμόδιος υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Alpha, ο Νότης Μηταράκης διαμήνυσε πως “οι σημερινές ανοικτές δομές σε Χίο, Μυτιλήνη και Σάμο θα κλείσουν” ενώ συμπλήρωσε ότι στόχος είναι να μειωθούν οι μεταναστευτικές ροές.

“Το σχέδιο της κυβέρνησης είχε συζητηθεί με τις τοπικές κοινωνίες, υπήρχε μία δυσκολία στις τοπικές αρχές να υποδείξουν χώρους”, είπε ο κ. Μηταράκης για να συμπληρώσει ότι “κάποια στιγμή έπρεπε να σταματήσουμε αυτή τη συζήτηση και να προχωρήσουμε σε αυτό που μας ζητάει ο κόσμος: δώστε λύσεις”.

Όπως είπε στη συνέχεια, “δεν έχουμε την τεχνική δυνατότητα με τα ανοικτά κέντρα να εφαρμόσουμε στον βαθμό που απαιτείται την νέα νομοθεσία και αυτό σημαίνει ότι δεν λειτουργεί τόσο αποτρεπτικά όσο θα έπρεπε η νομοθεσία στις ροές”.

Σχετικά με την επίταξη χώρων για τη δημιουργία των κλειστών δομών, διευκρίνισε πως “τα επιτάσσουμε για τρία χρόνια και θα πληρώσουμε αποζημιώσεις ενοικίου στους ιδιοκτήτες της γης για τα τρία αυτά χρόνια”.

Keywords
Τυχαία Θέματα