Μεταναστευτικό: Οι αντιδράσεις και τα νέα δεδομένα μετά τη συμφωνία Μελόνι - Ράμα

Μία νέα μέθοδο αντιμετώπισης του μεταναστευτικού βάζει στο παιχνίδι η ιταλική κυβέρνηση, προκειμένου να αντιμετωπίσει τον απίστευτο συνωστισμό μεταναστών στις ακτές της Λαπεντούζα που δεν είναι πλέον διαχειρίσιμος.

Το outsourcing αποτελεί σύμφωνα με κορυφαίους κυβερνητικούς παράγοντες της Ρώμης μια σοβαρή εναλλακτική, την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση αδυνατεί να βρει λύσεις, ενώ οι εθνικές κυβερνήσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη λαμβάνουν αλά κάρτ αποφάσεις,

προσδοκώντας σε βελτίωση της κατάστασης και αποτροπής ενός νέου κύματος μεταναστών και προσφύγων.

Εξάλλου, οι ραγδαίες δυσμενείς εξελίξεις στη Γάζα και η ανθρωπιστική κρίση δεν αφήνει περιθώρια για εφησυχασμό, καθώς το ενδεχόμενο για νέα μετακίνηση πληθυσμών είναι πολύ σοβαρό. Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι η Τζόρτζια Μελόνι αποφάσισε να βάλει στο κάδρο της διαχείρισης ενός τόσο σημαντικού για την ευρωπαϊκή πολιτική θέματος την Αλβανία, η οποία δείχνει διατεθειμένη να φιλοξενήσει μετανάστες στο έδαφος της μέσα σε δύο δομές που θα κατασκευάσει η ιταλική πλευρά με δικά της χρήματα. Η κίνηση έχει ακόμα μεγαλύτερες προεκτάσεις, καθώς αφορά μια χώρα που δεν είναι μέλος της Ε.Ε, αλλά έχει κληθεί να κάνει γενναίες αλλαγές για να συναντήσει το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Γιατί άραγε έλαβε αυτήν την απόφαση η Τζόρτζια Μελόνι;

Επειδή δεν μπορεί πλέον να αντιμετωπίσει εσωτερικά το θέμα ή για να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα στην Ε.Ε ενόψει των εσωτερικών διαβουλεύσεων για τo νέο Migration Pact, το βασικό πλαίσιο του οποίου θα διαμορφωθεί έως τον Φεβρουάριο του 2024; Ο ελιγμός αυτός του κ. Ράμα ήρθε σε μία περίοδο που ο ίδιος και η Κυβέρνηση του έχουν δεχτεί έντονη κριτική από την Ελλάδα κι άλλους Ευρωπαίους παράγοντες για την αντιμετώπιση της εθνικής ελληνικής μειονότητας, αλλά και του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρας Φρέντι Μπελέρη.

Το θέμα συζητήθηκε εκτενώς κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης του κ. Ράμα στην Ιταλία, ενώ η σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, ανατρέπει κάποια δεδομένα στους συσχετισμούς, τα οποία η ελληνική πλευρά οφείλει να λάβει υπόψη. Υπενθυμίζεται ότι στην Ιταλία ζει ένας μεγάλος αριθμός Αλβανών μεταναστών που πέρασαν στην απέναντι όχθη τη δεκαετία του 1990. Ωστόσο, στο εσωτερικό της χώρας υπάρχουν αντιδράσεις από πολιτικούς παράγοντες για την πρωτοβουλία αυτή, οι οποίοι θέτουν ευθέως θέμα νομιμότητας και πρακτικής εφαρμογής.

Ταυτόχρονα, στις Βρυξέλλες βλέπουν με σκεπτικισμό τις κινήσεις της Ιταλίδας Πρωθυπουργού, καθώς ξεφεύγουν από τις αποφάσεις του Συμβουλίου Κορυφής και βρίσκονται εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου. Μάλιστα πρόσωπα που ασχολούνται σε ανώτερο επίπεδο με την επικοινωνία της Κομισιόν αναρωτήθηκαν για το τι ακριβώς θέλουν να κάνουν οι δύο πλευρές. Σε κάθε περίπτωση, το θέμα αναμένεται να απασχολήσει εκ νέου όχι μόνο τα εμπλεκόμενα μέρη, αλλά και τους θεσμούς στις Βρυξέλλες, οι οποίοι καλούνται να υπερασπιστούν τις κοινές γραμμές της ευρωπαϊκής πολιτικής.

H παραπάνω εξέλιξη συνιστά ανατροπή στα δεδομένα που αφορούν στην παράνομη μετανάστευσή στην Ευρώπη, ενώ ταυτίζεται χρονικά με την απόφαση της γερμανικής Κυβέρνησης να αυστηροποιήσει τους κανόνες ελέγχων και απόδοσης ασύλου για όσους καταφτάνουν στη Επικράτεια της. Οι μεμονωμένες κινήσεις κρατών-μελών της Ε.Ε δείχνουν και κάτι ακόμη: ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει σήμερα μεγάλες δυσκολίες για να αντιμετωπίσει ολιστικά ένα κορυφαίο ζήτημα που έχει τεράστιο αντίκτυπο στις τοπικές κοινωνίες.

#ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ #ΜΕΛΟΝΙ #ΡΑΜΑ #ΑΛΒΑΝΙΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Μεταναστευτικό, Μελόνι - Ράμα,metanasteftiko, meloni - rama