Μήνυμα Μπορέλ προς την Τουρκία για το Κυπριακό: «Θα παρακολουθούμε τις εξελίξεις»

Ο Ζοζέπ Μπορέλ προιδέασε την Τουρκία για τη στάση που πρέπει να κρατήσει ενόψει και της επερχόμενης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Σαφές μήνυμα προς την Τουρκία συνδέοντας τις ευρωτουρκικές σχέσεις με τις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού έστειλε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, εν όψει της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 24-25 Ιουνίου, κατά την οποία θα τεθεί επί τάπητος το πλέγμα των ευρωτουρκικών σχέσεων.

Ειδικότερα, ο κ. Μπορέλ δήλωσε

ότι «οι σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία επηρεάζονται από τις εξελίξεις στο Κυπριακό, και η Ένωση θα παρακολουθήσει στενά την κατάσταση στην Κύπρο

Κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας των εργασιών του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο, ο Ζοζέπ Μπορέλ επισήμανε ότι συζητήθηκε το ζήτημα της Τουρκίας εν όψει της Συνόδου Κορυφής, και σημείωσε επίσης πως ο ίδιος είχε συνομιλία με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην Αττάλεια, πριν μεταβεί στον Λίβανο.

Ο Ζοζέπ Μπορέλ δεν είχε συμμετάσχει τελικώς στο Φόρουμ της Αττάλειας εξαιτίας της παρουσίας του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, στην επίσημη τελετή έναρξης της εκδήλωσης με κεντρικό ομιλητή τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μιλώντας σήμερα, Δευτέρα, 21 Ιουνίου στους δημοσιογράφους από το Λουξεμβούργο, όπου συνεδρίασαν οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών, ο κ. Μπορέλ επισήμανε ότι οι ευρωτουρκικές σχέσεις επηρεάζονται από το Κυπριακό και υπογράμμισε ότι η ΕΕ θα παρακολουθήσει προσεκτικά την κατάσταση στην Κύπρο, προσπαθώντας να δοθεί ώθηση στη συνέχιση των διαπραγματεύσεων που ξεκίνησαν στη Γενεύη.

«Πιστεύω ότι αυτή είναι καλή ευκαιρία να γίνει προσπάθεια για να βρεθεί λύση στο Κυπριακό» ανέφερε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

Δένδιας: «Σαφής και δηλωμένη η άποψή μας για την Άγκυρα»

Από ελληνικής πλευράς στη συνεδρίαση του Συμβουλίου μετείχε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο οποίος δήλωσε προσερχόμενος στις εργασίες πως επρόκειτο να επαναλάβει ενώπιον των ομολόγων του την «πολύ σαφή και δεδηλωμένη άποψη» της Αθήνας για την Άγκυρα.

Στην παρέμβασή του στο πλαίσιο της συζήτησης για την Τουρκία και τις ευρωτουρκικές σχέσεις στο Λουξεβούργο, ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, υπογράμμισε μεταξύ άλλων, σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο της Κύπρου, ότι κάτωθι εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη από την ΕΕ.

Οι τουρκικές δράσεις στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, που παραβιάζουν τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Η κλιμακούμενη σε ένταση και επιθετικότητα ρητορική εκ μέρους της τουρκικής ηγεσίας σχετικά με ενδεχόμενες γεωτρήσεις εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η τουρκική βάση drone στις κατεχόμενες περιοχές, που θα ενισχύσει την ένταση στην ευρύτερη περιοχή.

Το Κυπριακό τέθηκε σήμερα επί τάπητος και κατά τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, στο Κάιρο, με τον πρωθυπουργό να επαναλαμβάνει πως δεν νοείται λύση πέραν του δεσμευτικού πλαίσιου, που θέτουν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ .

{https://twitter.com/NikosDendias/status/1406871641473302529?s=20}

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μήνυμα Μπορέλ, Τουρκία, Κυπριακό,minyma borel, tourkia, kypriako