Μητσοτάκης: «Δεν υπάρχει πρόθεση επέκτασης της υποχρεωτικότητας - Σημαντική αύξηση κατώτατου μισθού από 1η Μαΐου» (βίντεο)

Για την πανδημία, τι εκλογές, τον κατώτατο μισθό, τα ελληνοτουρκικά, και πολλά ακόμη ζητήματα μίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε τηλεοπτική συνέντευξη.

Στην έναρξη της συνέντευξης ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην πανδημία και τους χειρισμούς της κυβέρνησης.

«Είμαστε συγκρατημενα αισιοδοξοι» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον ΑΝΤ1 και σημείωσε ότι βλέπει αποκλιμάκωση του πανδημικού κύματος κορονοϊού τις επόμενες εβδομάδες.

«Έμοιαζε σαν καλοκαιρινό μπουρίνι», είπε για την Όμικρον και τόνισε ότι μπορεί η μετάλλαξη να δείχνει πως έχει σημαντικά χαμηλότερη νοσηρότητα αλλά έχει και υψηλή μεταδοτικότητα.

«Δεν είναι γριπούλα, οι ανεμβολιαστοι κινδυνεύουν», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

«Δεν κατέρρευσε και δεν θα καταρρεύσει το ΕΣΥ», είπε στη συνέχεια ενώ απάντησε σε σχετική ερώτηση ότι η μελέτη Τσιοδρα «δεν μας είπε κατι που δεν γνωρίζαμε , μας έδωσε χρόνο να ενισχύσουμε τις ΜΕΘ».

«Όχι» στην επέκταση της υποχρεωτικότητας

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας, ο Κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι δεν υπάρχει τέτοια πρόθεση από την κυβέρνηση και επισήμανε ότι η απόφαση που λήφθηκε για την υποχρεωτικότητα αφορούσε τις ευάλωτες ηλικίες. Επιβεβαίωσε, δε, ότι το πρόστιμο για τους 60 ετών και άνω θα τεθεί σε εφαρμογή.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο τέταρτης δόσης εμβολίου για τον κορονοϊό, ο πρωθυπουργός απάντησε πως «κάποια στιγμή ίσως η πανδημία γίνει ενδημία, σαν τη γρίπη και είναι πιθανό να εμβολιαζόμαστε ετήσια».

Ο Κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι ο κορονοϊός θα μας αφήσει συνήθειες που θα μας συνοδεύουν για πάντα. «Δεν μπορώ για παράδειγμα να φανταστώ να μπει κάποιος σε νοσοκομείο χωρίς μάσκα» είπε χαρακτηριστικά τονίζοντας ότι οι αναπνευστικές λοιμώξεις δεν θα εκλείψουν.

Ξεκινήσαμε την Επιχείρηση «Ελευθερία» αρχές του περασμένου έτους. Χορηγήσαμε πάνω από 17 εκ. εμβόλια με μία διαδικασία που κατά γενική ομολογία ήταν άψογη ως προς την οργάνωση, την τεχνολογική της υποστήριξη και την ευκολία με την οποία κάποιος μπορούσε να κάνει το εμβόλιο. pic.twitter.com/TzOTEfOeL3

— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) January 13, 2022

Αντιπολιτευτική υστερία

Αντέκρουσε τα αντιπολιτευτικά βέλη και έκανε λόγο για «αντιπολιτευρική υστερία». «Το τελευταίο μίλι το είπα τον Φεβρουάριο, πριν από την μετάλλαξη Δέλτα, δεν κάναμε lockdown, σώσαμε τουρισμό και υψηλή ανάπτυξη που θα ξεπεράσει το 7%, αλλά ναι θρηνήσαμε πολλούς νεκρούς».

Δεν θα υπάξει lockdown

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι, όπως είχε ξεκαθαριστεί από το φθινόπωρο, δεν υπήρχε στο τραπέζι το lockdown και αυτό ισχύει και σήμερα. Δεν θα υπάρξει γενικό λοκντάουν, τόνισε, εκτός εάν προκύψει κάποια πολύ μεταδοτική και φονική μετάλλαξη, κάτι που σημαίνει ότι θα επιστρέφαμε ξανά στην αρχή. «Αλλά αυτό δεν είναι το πιο πιθανό σενάριο», πρόσθεσε.

Για τις τιμές των τεστ, ο Κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι από τις πρωταθλήτριες στο testing.

Τρεις φορές την εβδομάδα έχω συναντήσεις με τον κ. Τσιόδρα για την πανδημία, «τον συμβουλεύομαι», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι ο καθηγητής τραβήχτηκε από το προσκήνιο εξαιτίας του «μπαράζ χυδαίων επιθέσεων» που δέχθηκε. «Έχω εξαιρετική σχέση με τον κ. Τσιόδρα», υπογράμμισε.

Νέο πακέτο στήριξης σε εστίαση και πολιτισμό

Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε νέο πακέτο στήριξης σε επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πανδημία. Όπως είπε, αύριο τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας θα ανακοινώσουν ένα νέο πλαίσιο στήριξης επιχειρήσεων αλλά και εργαζομένων που έχουν πληγεί από αυτό που έχει συμβεί από την πρωτοχρονιά και μετά. «Αναφέρομαι προφανώς και στον κλάδο του πολιτισμού αλλά και στον κλάδο της εστίασης. Θα δοθεί η δυνατότητα για δύο εβδομάδες σε πρώτη φάση, να βάλουν το 25% των εργαζομένων τους σε καθεστώς αναστολής, άρα να μην πληρώνονται από επιχειρήσεις»

Τα σχολεία άνοιξαν οργανωνωμένα

Τα σχολεία άνοιξαν οργανωμένα, ανέφερε ο Κ. Μητσοτάκης και συμπλήρωσε ότι τα παιδιά και οι γονείς είναι πολύ πειθαρχημένοι και οι εκπαιδευτικοί εξαιρετικά συνεργάσιμοι. «Εμείς σπεύσαμε να κάνουμε έκτακτες προσλήψεις, ώστε να καλύψουμε αυτές τις εβδομάδες τα κενά που δημιουργούνται όταν αρρωσταίνει κάποιος εκπαιδευτικός». Δεν πιστεύω ότι θα κλείσουν τα σχολεία, σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Γίνονται επενδύσεις που δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας. Γυρίζουν πίσω από το εξωτερικό νέα παιδιά. Ταυτόχρονα έχουμε για πρώτη φορά ενεργητικές πολιτικές εργασίας. Δημιουργήσαμε πάνω από 50.000 θέσεις εργασίας μέσα στην πανδημία. Θέλουμε να δημιουργήσουμε 80.000 θέσεις το 2022», τόνισε.

Αντιμετώπιση της ακρίβειας

Αναφερόμενος στη σημαντική άνοδο του ενεργειακού κόστους για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, επανέλαβε ότι χωρίς τις κυβερνητικές παρεμβάσεις που έχουν γίνει από τον Σεπτέμβριο, ο καταναλωτής θα πλήρωνε «πολλά περισσότερα». Τόνισε όμως ότι το πρόβλημα της ακρίβειας είναι παγκόσμιο και οφείλεται στις αυξήσεις των τιμών του φυσικού αερίου. «Θα στηρίξουμε τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις όσο κρατήσει αυτό το κύμα ακρίβειας. Θα επιδοτηθεί από το κράτος το 50% της αύξησης για τις επιχειρήσεις μέσα στον Ιανουάριο», είπε.

Υπογράμμισε ότι η ανεργία μειώθηκε από το 17% στο 13% και αυτό εν μέσω πανδημίας. «Δεν πρόκειται να πούμε ότι είμαστε ικανοποιημένοι, παρά μόνο όταν ο αριθμός γίνει μονοψήφιος», δήλωσε. «Θέλουμε να δημιουργήσουμε 80.000 θέσεις εργασίας μέσα στο 2022», συμπλήρωσε.

Από τον Μάιο η δεύτερη αύξηση στον κατώτατο μισθό

«Έχω ζητήσει από το υπουργείο να εκκινήσει άμεσα την διαδικασία για δεύτερη αύξηση κατώτατου που θα εφαρμοστεί από την 1η Μαΐου και εκτιμώ ότι θα είναι σημαντική και πολύ μεγαλύτερη από την αύξηση του 2% που είδαν οι εργαζόμενοι από την 1η Ιανουαρίου του 2022», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Εκλογές το 2023

«Αν έψαχνα πολιτικό παράθυρο να κάνω εκλογές, θα το έκανα», απάντησε στην ερώτηση εάν είναι μέσα στις προθέσεις του να πάει σε εκλογές μέσα στο 2022. «Έχω δεσμευτεί ότι θα εξαντλήσουμε την τετραετία διότι αυτό θεωρώ ότι είναι θεσμικά σωστό και επιβεβλημένο. Δεν έχω καμία πρόθεση να αλλάξω την άποψή μου. Πιστεύω δε, μιας και με ρωτάτε, και νομίζω ότι είναι απολύτως θεμιτό ο κάθε πρωθυπουργός να θέλει να επανεκλεγεί, ότι η κατάσταση στη χώρα το 2023 θα είναι καλύτερη από ό,τι είναι σήμερα».

Ο Κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι επειδή πιστεύει πως τα πράγματα θα πάνε καλύτερα και επειδή είναι «απολύτως πεπεισμένος» ότι η οικονομία θα ανακάμψει και, Θεού θέλοντος, θα έχουμε τελειώσει νωρίτερα με το θέμα της πανδημίας, δεν έχει κανέναν ενδοιασμό να τονίσει ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία. Σε σχετική ερώτηση, απάντησε ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο νέου ανασχηματισμού.

«Tίποτα δεν μένει σταθερό στην πολιτική, πιστεύω όμως ότι η Νέα Δημοκρατία εκφράζει προοδευτικό μετριοπαθές κέντρο και δεν πιστεύω ότι θα αμφισβητηθεί η κυριαρχία μας ουσιαστικά», επισήμανε.

Στην κεντροαριστερή πολυκατοικία ο Ανδρουλάκης

Ο Κ. Μητσοτάκης έριξε μάλιστα το πρώτο, πολιτικό «καρφί» για τον νέο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ, Νίκο Ανδρουλάκη, σημειώνοντας: «Για τον Ανδρουλάκη δεν έχω να πω πολλά γιατί δεν άκουσα και πολλά. Έχω ακούσει κάποιες ενδιαφέρουσες πολύ γενικές τοποθετήσεις, ότι θέλει να κάνει σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση, άρα τοποθετείται εκ των πραγμάτων στην κεντροαριστερή και όχι στην κεντροδεξιά πολυκατοικία, αυτό κατάλαβα από αυτά τα οποία είπε. Ίδωμεν, ο χρόνος είναι μπροστά. Εξάλλου, όπως σας είπα, έχουμε ακόμα πολύ χρόνο μέχρι τις εκλογές”

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέκλεισε το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. «Έχω πει πολλές φορές ότι με τον ΣΥΡΙΖΑ μας χωρίζει άβυσσος. Άβυσσος πολιτική, άβυσσος πολιτιστική, άβυσσος αξιακή, σύμφωνα με τη δικιά μου εκτίμηση πάντα», σημείωσε.

Αλλάζει πίστα η Ελλάδα

Ερωτηθείς για τις δημοσκοπήσεις τόνισε ότι δεν τις αμφισβητεί, ούτε όταν είναι θετικές ούτε όταν είναι αρνητικές. Συνέχισε λέγοντας: «Και είναι βέβαιο ότι η κυβέρνηση έχει υποστεί κάποια φθορά, είναι απολύτως λογικό. Από την άλλη είναι μια κυβέρνηση η οποία προσπαθεί πάρα πολύ, πιστεύω ότι έχει αλλάξει τους κανόνες για το τι σημαίνει μία σοβαρή και αποτελεσματική κυβέρνηση σε σχέση με αυτά τα οποία είχαμε συνηθίσει.

»Και δεν αναφέρομαι μόνο στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Αντιμετωπίσαμε μεγάλες εθνικές κρίσεις, πιστεύω με σοβαρότητα και αποτελεσματικότητα και με αίσθημα εθνικής υπερηφάνειας. Και ταυτόχρονα, όπως σας είπα, προχωράμε σε πάρα πολύ σημαντικές αλλαγές οι οποίες μας επιτρέπουν να είμαστε πολύ αισιόδοξοι για τις προοπτικές της χώρας.

»Πιστεύω ότι με τον τρόπο της, δηλαδή, η Ελλάδα, για να το πω λαϊκά, όπως τα έλεγαν τα παιδιά μας, αλλάζει πίστα. Και αυτό είναι κάτι το οποίο οι πολίτες, παρά τις δυσκολίες, παρά τις αστοχίες -πρώτος εγώ τις αναγνωρίζω με πολύ μεγάλο θάρρος, μόνο όποιος δεν κάνει τίποτα δεν κάνει λάθη- είναι κάτι το οποίο μας το πιστώνουν, αυτή τη σοβαρότητα και την αποτελεσματικότητα.

»Και γι’ αυτό και πιστεύω ότι εξακολουθούμε να προηγούμαστε στις μετρήσεις με μεγαλύτερη διαφορά, το τονίζω, με μεγαλύτερη διαφορά από αυτή την οποία είχαμε στις εκλογές του Ιουλίου του 2019».

Ο πρωθυπουργός χαρακτήριησε πολύ σημαντικές τις συζητήσεις για τη μεταφορά φυσικού αερίου σε υγροποιημένη μορφή από την Αίγυπτο προς την Ελλάδα ενώ επισήμανε και το σχέδιο για ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτου, να παράγετε δηλαδή φθηνή ενέργεια από τον ήλιο στην Αίγυπτο και να έρχεται στην Ελλάδα και από την Ελλάδα να πηγαίνει προς την Ευρώπη.

Τα ελληνοτουρκικά

«Αναμένουμε και άλλες ανακοινώσεις να γίνουν σύντομα, έχουμε μία υποχρέωση μετά από 10 χρόνια να θωρακίσουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις για τα επόμενα 30 χρόνια», είπε ο Κ. Μητσοτάκης. Μιλώντας για τις τουρκικές προκλήσεις, πρόσθεσε: «Είμαστε γείτονες, είμαστε καταδικασμένοι από τη γεωγραφία να ζούμε μαζί και είναι στο χέρι της Τουρκίας να επιλέξει το δρόμο της συνεργασίας ή το δρόμο της έντασης. Εμείς είμαστε έτοιμοι και για τα δύο».

Σε ερώτηση για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών που ζητά η Τουρκία το τελευταίο διάστημα, ο πρωθυπουργός απάντησε με νόημα πως πιέζει μια χώρα η οποία έχει μία μεγάλη αποβατική στρατιά στις ακτές της στο Αιγαίο και έχει εισβάλει στην Κύπρο.

Η αστυνομία στα πανεπιστήμια

Ανέφερε ότι έχουν γίνει ουκ ολίγες παρεμβάσεις στα πανεπιστήμια και τόνισε ότι μετά από 30 και τόσα χρόνια απελευθερώθηκε ένα στέκι το οποίο ήταν υπό κατάληψη. «Αυτά τελειώνουν πια στα ελληνικά πανεπιστήμια. Και πιστεύω ότι η πλειοψηφία της κοινωνίας απαιτεί πια τα πανεπιστήμια να είναι χώροι γνώσης και όχι χώροι τραμπουκισμού και ανομίας», υπογράμμισε.

«Κάτι ακόμα να σας πω, το οποίο μου κάνει πάντα εντύπωση: πειθαρχικό των φοιτητών. Είναι δυνατόν κάποιος, κ. Χατζηνικολάου, ο οποίος μονίμως μπαίνει και τα σπάει να παραμένει φοιτητής; Γιατί δεν διαγράφεται; Δηλαδή, πείτε μου σε ποιο πανεπιστήμιο του κόσμου θα τα έκανες αυτά και δεν θα σε είχαν πετάξει έξω με τις κλωτσιές. Αυτά είναι θέματα τα οποία αφορούν τα πανεπιστήμια. Έχουν τα όπλα στη διάθεσή τους για να το κάνουν. Ακούω ότι συλλαμβάνονται "αιώνιοι φοιτητές". Μα είναι σοβαρά πράγματα αυτά;», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Επισήμανε ακόμη ότι καταγράφεται μία βελτίωση σε επίπεδο αστυνόμευσης στις πιο δύσκολες γειτονιές της Αθήνας. «Ο σκοπός μας είναι να βγάλουμε τους αστυνομικούς στον δρόμο. Και πρέπει να σας πω ότι ένα παράπλευρο όφελος από την μεγάλη ψηφιακή επανάσταση η οποία γίνεται είναι ότι μπορούμε να αποδεσμεύσουμε κρατικούς λειτουργούς και αστυνομικούς. Αντί να ασχολούνται με διαδικασίες χαρτούρας μέσα στο Αστυνομικό Τμήμα να μπορούν να βγουν και να κάνουν ουσιαστικά την δουλειά τους και να εμπεδώσουν το αίσθημα ασφάλειας στις γειτονιές», είπε.

Keywords
μαΐου, αυξηση, υπαρχει, μητσοτακης, νεα δημοκρατια, εκλογες, ΑΝΤ1, κορονοϊός, twitter, lockdown, σημαίνει, τεστ, ελλαδα, Πρωτοχρονιά, σχολεια, νέα, οφείλεται, ΠΑΣΟΚ, συριζα, δημοσκοπηση, αιγυπτος, αιγαιο, κυπρος, αθηνα, μυστικες δημοσκοπησεις, σταση εργασιας, αλλαγη ωρας, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, σχεδιο αθηνα, κυπρος εκλογες, αλλαγη ωρας 2013, αστυνομικο τμημα, ξανα, τι σημαινει, το θεμα, αστυνομια, δημοκρατια, δουλεια, θαρρος, θεμα, οικονομια, πλαισιο, τεστ, υστερια, αβυσσος, ανδρουλακης, ανεργια, αψογη, εβδομαδες, γεωγραφια, γινει, γινεται, γονεις, γριπη, δελτα, διαστημα, δυνατοτητα, δειχνει, δοθει, ειπε, εκτιμηση, εμβολια, εβδομαδα, ενεργεια, εμβολιο, επενδυσεις, ερχεται, εστιαση, ετων, ευρωπη, ζητα, πολυκατοικια, ισχυει, θεσεις εργασιας, κυβερνηση, κυμα, λαθη, λογο, μαΐου, μορφη, νεες θεσεις εργασιας, νικο, νοημα, παντα, ουσιαστικα, οφελος, οφείλεται, παιδια, προσληψεις, συνεχεια, συντομα, σχεδιο, τι ειναι, τμημα, τουρκια, υψηλη, φθινοπωρο, φθορα, φορα, χερι, χατζηνικολαου, χρονος, ψηφιακη, εφαρμογη, ελληνικα, χωρα, υπουργειο, μελετη, μπροστα, νοσοκομειο, πακετο, σημαίνει, σωστο, θεματα, θεσεις
Τυχαία Θέματα
Μητσοτάκης, Δεν,mitsotakis, den