Μητσοτάκης για Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας: «Μας δίνει τη δυνατότητα να χτίσουμε πάνω σε μια θετική ατζέντα»

Την προσδοκία για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας- Τουρκίας που θα γίνει στις αρχές Δεκεμβρίου στην Αθήνα θα αποτελέσει ένα ακόμα βήμα σε μια προσπάθεια επαναπροσέγγισης η οποία έχει ξεκινήσει τους τελευταίους μήνες, εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην συνέντευξη που παραχώρησε στον ρ/σ Σκάι.

"Κάνουμε μια προσπάθεια, ειλικρινή πιστεύω μέχρι στιγμής και από πλευράς Τουρκίας, να αφήσουμε πίσω μας μια δύσκολη εποχή, στην οποία τις εντάσεις δεν τις προκαλέσαμε

εμείς, τις προκάλεσε ένας τουρκικός αναθεωρητισμός", ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος εκτίμησε ότι και το Ανώτατο Συμβούλιο "μας δίνει τη δυνατότητα να χτίσουμε πάνω σε μια θετική ατζέντα".

Όπως είπε, "θα συζητήσουμε για τα δύσκολα θέματα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών, δεν είμαι σίγουρος ότι θα συμφωνήσουμε, αλλά και να διαφωνήσουμε, δεν σημαίνει ότι πρέπει αυτή η διαφωνία να μας ωθεί μονίμως στα άκρα".

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πάντως ότι "δεν είμαι αφελής και έχω δει πολλές οβιδιακές μεταμορφώσεις της Τουρκίας". "Αλλά θέλω να πιστεύω, αυτή τη στιγμή, και έχω λόγο να είμαι πιο αισιόδοξος", πρόσθεσε.

Ο κ. Μητσοτάκης απάντησε εξάλλου με τρία κατηγορηματικά "όχι" και σε ερώτημα εάν θα επιτρέψει "συνεκμετάλλευση με τους Τούρκους, θα παραχωρήσει κυριαρχικά δικαιώματα Καστελόριζου στους Τούρκους, επειδή το ζητούν οι Αμερικανοί και θα αποστρατιωτικοποιήσει νησιά, όπως καταγγέλλει ήδη ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης"

"Δεν συζητούμε εκχώρηση ούτε κυριαρχικών δικαιωμάτων, ούτε δικαιωμάτων που απορρέουν από την κυριαρχία, διότι η δυνατότητα να έχουμε Ένοπλες Δυνάμεις στα νησιά μας απορρέει ευθέως από την ελληνική κυριαρχία επί των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου", υπογράμμισε.

Όσον αφορά τις εξελίξεις στην Μέση Ανατολή, χαρακτήρισε παντελώς εσφαλμένα όσα λέει ο κ. Ερντογάν για την Χαμάς, σημειώνοντας ότι "είναι μια τρομοκρατική οργάνωση η οποία προέβη σε μια κτηνώδη τρομοκρατική ενέργεια, εντός του Ισραήλ", το οποίο "έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα, αλλά ο τρόπος με τον οποίο θα αντιδράσει έχει μεγάλη σημασία".

Εξέφρασε εκ νέου την "κλιμακούμενη ανησυχία μου, για την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα και για τον τρόπο με τον οποίο το Ισραήλ ασκεί αυτή την στρατιωτική επιχείρηση", ενώ επισήμανε, με αφορμή και την επίσκεψη του Γ. Γεραπετρίτη στην Ραμάλα, ότι "θα αγωνιστούμε αυτή τη στιγμή να παίξουμε ένα ρόλο για περισσότερους ανθρωπιστικούς διαδρόμους και για ανθρωπιστικές παύσεις".

Υπογράμμισε επίσης ότι υπάρχουν παραπάνω από 200 όμηροι, οι οποίοι πρέπει να απελευθερωθούν, ενώ τόνισε για την χώρα μας ότι "έχουμε αξιοπιστία με όλες τις πλευρές, όχι μόνο μια στρατηγική συμμαχία με το Ισραήλ, αλλά και πολύ καλές σχέσεις με τον Αραβικό κόσμο".

" Δεν είναι πολλές οι χώρες σήμερα που να μπορούν να ισχυριστούν ότι μας αντιμετωπίζουν αντικειμενικά και θετικά όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές. Αυτόν τον ρόλο, χάριν της περιφερειακής σταθερότητας, η οποία προφανώς και μας αφορά, γιατί είμαστε χώρα η οποία γειτνιάζει με μια περιοχή η οποία αναφλέγεται, αυτόν τον ρόλο θα προσπαθήσουμε να τον αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο", πρόσθεσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα