«Μυρίζει» ακροδεξιά στην Γερμανία, ένας στους τρεις σκέφτεται να το «ρίξει» στο AfD

Μια πρόσφατα δημοσιευμένη έρευνα έδειξε ότι περισσότεροι από 28 εκατομμύρια πολίτες -το ένα τρίτο των ψηφοφόρων- έχουν σκεφτεί να ψηφίσουν το ακροδεξιό κόμμα Alternative für Deutschland (AfD) στις επερχόμενες εκλογές.

Η έρευνα, που διεξήχθη από την γερμανική δημοσκοπική εταιρεία, Institute for New Social Answers (INSA) για λογαριασμό της BILD, αποκάλυψε ότι το 33% των ερωτηθέντων απάντησε

ναι στην ερώτηση εάν θα ψήφιζε το ακροδεξιό κόμμα AfD, όπως αναφέρει η εφημερίδα Die Welt.

{https://twitter.com/Wahlen_DE/status/1691132729734189067?}

Παράλληλα, το 62% των ερωτηθέντων ανέφερε ότι δεν έχει σκεφτεί ακόμη το ενδεχόμενο να ρίξει την ψήφο στο AfD, ενώ το υπόλοιπο 5% δεν έδωσε απάντηση.

Η έρευνα τοποθετεί το AfD στη δεύτερη θέση, με 21% των ψήφων, από 20,5% την προηγούμενη εβδομάδα.

Η Ένωση (CDU/CSU) παραμένει το πρώτο κόμμα, με 26%, ενώ το SPD, οι Πράσινοι και το FDP βρίσκονται στο 19,5%, 13,5% και 7%, αντίστοιχα.

Η συλλογική υποστήριξη των τριών κομμάτων - ο λεγόμενος «συνασπισμός με φωτεινή ένδειξη» - βρίσκεται στο 40%.

Το κόμμα της Αριστεράς, εν τω μεταξύ, συνεχίζει να βρίσκεται στο 4,5% και, ως εκ τούτου, δεν θα εισερχόταν εκ νέου στο κοινοβούλιο εάν διεξάγονταν σήμερα εκλογές.

Τα υπόλοιπα κόμματα, μαζί, θα συγκέντρωναν το 8,5% των εθνικών ψήφων, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση.

Το ακροδεξιό κόμμα AfD είναι η «μεγαλύτερη απειλή» για τη δημοκρατία

Ο Γκέρχαρτ Μπάουμ, 90 ετών, δικηγόρος με ειδίκευση στις υποθέσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, άλλοτε υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας (1978-1982) επί των ημερών του Χέλμουτ Σμιτ στην καγκελαρία, προειδοποίησε εναντίον του κινδύνου του εξτρεμισμού στη χώρα του και κάλεσε τον σημερινό καγκελάριο, τον σοσιαλδημοκράτη Όλαφ Σολτς, να εκφραστεί πιο σθεναρά εναντίον του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).

«Περιμένω ο καγκελάριος να μιλήσει καθαρά για την AfD», τόνισε ο κ. Μπάουμ, ιστορικό στέλεχος των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), στο Γερμανικό Πρακτορείο.

Το να υποβαθμίζεται το AfD ως κόμμα της «γκρίνιας» είναι επικίνδυνο, μετατρέπει την ιδεολογία του σε κοινοτοπία, προειδοποίησε ο κ. Μπάουμ, γιος ρωσοπολωνής μητέρας και γερμανού πατέρα, που παιδί είχε εξαναγκαστεί να ενταχθεί στη χιτλερική νεολαία κι έχασε τον πατέρα του στο ανατολικό μέτωπο.

«Το AfD είναι η μεγαλύτερη απειλή για τη δημοκρατία μας από ιδρύσεως ομοσπονδιακής δημοκρατίας πριν από 74 χρόνια», επέμεινε ο κ. Μπάουμ. «Κόσμε, ξύπνα!».

Η ακροδεξιά παράταξη καταγράφει το τελευταίο διάστημα θεαματική άνοδο στις δημοσκοπήσεις, προκαλώντας αυξανόμενη ανησυχία.

Για τον Γκέρχαρτ Μπάουμ, πέρα από τον καγκελάριο Σολτς υπάρχουν κι άλλοι που πρέπει να υιοθετήσουν πιο καθαρή στάση. «Πολλές προσωπικότητες που διαμορφώνουν την κοινή γνώμη πρέπει να δείξουν με ποιον είναι — διανοούμενοι, καλλιτέχνες, επιχειρηματίες και ιερωμένοι», είπε.

#ΓΕΡΜΑΝΙΑ #ΕΚΛΟΓΕΣ #AFD
Keywords
Τυχαία Θέματα