Νέο τεστ ούρων «υπόσχεται» πως ανιχνεύει διαφορετικούς τύπους καρκίνου αλλά και μεταστάσεις

Η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου αυξάνει τις πιθανότητες επιτυχούς ανάρρωσης ενός ασθενούς, γεγονός που καθιστά εξαιρετικά σημαντικές τις φθηνές και μη επεμβατικές διαγνωστικές εξετάσεις.

Ερευνητές του ΜΙΤ ανέπτυξαν ένα τεστ ούρων που μπορεί να διακρίνει μεταξύ διαφορετικών τύπων καρκίνου και πιθανώς θα μπορούσε να εντοπίσει τυχόν μεταστάσεις.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η ΕΡΤ - επικαλούμενη δημοσίευση στο

Science Alert - ενώ το τεστ είναι απλό, η τεχνολογία πίσω από αυτό είναι εξελιγμένη και βασίζεται στην παρουσία ενζύμων που σχετίζονται με την εμφάνιση διαφόρων καρκίνων.

Οι ερευνητές ανέπτυξαν έναν νέο τύπο νανοσωματιδίων επικαλυμμένα με πρωτεΐνες που φέρουν μια σειρά αλληλουχιών DNA. Όταν τα ένζυμα που σχετίζονται με τον καρκίνο συναντούν ένα νανοσωματίδιο στο αίμα, κόβουν μια πρωτεΐνη που είναι ειδική για το συγκεκριμένο ένζυμο. Οι αλληλουχίες που συνδέονται με την πρωτεΐνη αποβάλλονται από το σώμα μέσω των ούρων και στη συνέχεια μπορούν να διαβαστούν σαν γραμμωτός κώδικας και να ανιχνεύσουν την παρουσία καρκίνου.

Οι διάφοροι γραμμωτοί κώδικες DNA των νανοσωματιδίων δεν έχουν μόνο τη δυνατότητα να προσδιορίζουν εάν υπάρχει ή όχι καρκινικός όγκος, αλλά θα μπορούσαν επίσης να διακρίνουν μεταξύ των τύπων όγκων και να εντοπίζουν τυχόν μεταστάσεις. Όλα αυτά είναι ζωτικής σημασίας πληροφορίες για την ανάπτυξη και τη στόχευση των θεραπειών.

Οι αισθητήρες νανοσωματιδίων ανίχνευσαν πέντε διαφορετικά ένζυμα που παράγονται από τους όγκους. Μέχρι και 46 διαφορετικοί γραμμωτοί κώδικες DNA μπορούν δυνητικά να εκφραστούν σε ένα μόνο δείγμα, μόλις η τεχνολογία επεκταθεί περαιτέρω.

#ΤΕΣΤ #ΚΑΡΚΙΝΟΣ #ΜΕΤΑΣΤΑΣΕΙΣ #ΤΥΠΟΙ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Νέο,neo