ΝΥΤ: Οι 50 πυρηνικές βόμβες των Αμερικανών στην Τουρκία και η εισβολή στη Συρία

Η αποθήκευση πυρηνικών βομβών στην Τουρκία όπως και σε άλλες τέσσερις χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ είναι κοινό μυστικό εδώ και χρόνο. Είναι απομεινάρια του Ψυχρού Πολέμου και, όπως αναφέρει ο Guardian, δεν έχουν επιχειρησιακή χρησιμότητα σε πόλεμο. Και για να τις αξιοποιήσουν οι ΗΠΑ θα πρέπει να αποστείλουν ειδικά αεροπλάνα για τη μεταφορά τους.

Οι συζητήσεις εντός του ΝΑΤΟ

για την απόσυρσή τους είναι πολλές αλλά δεν ευδοκίμησαν λόγω των αντιδράσεων χωρών-μελών μεταξύ των οποίων και η Τουρκία. Η τελευταία συζήτηση είχε γίνει και επί προεδρίας Μπάρακ Ομπάμα. Πρώην αξιωματούχο; των ΗΠΑ, αναφέρει ότι στην πρόταση για απομάκρυνση των βομβών, οι Τούρκοι διπλωμάτες είχαν απαντήσει ότι η χώρα τους θα αναπτύξει δικά της πυρηνικά όπλα.

«Τα πιθανά προβλήματα συζητούνται εδώ και πάνω από μία δεκαετία. Και τώρα πλέον φτάσαμε σε ένα σημείο που υπάρχει ένα πρόβλημα το οποίο δεν μπορούμε να αγνοούμε πια», όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο πρώην αξιωματούχος.

Ο Βάιπιν Νάρανγκ, ειδικός επί θεμάτων πυρηνικών όπλων και πολιτικός επιστήμονας στο MIT, προειδοποίησε ότι η μεταφορά των βομβών δεν είναι καθόλου απλή υπόθεση. «Η απομάκρυνσή τους υπό αυτές τις συνθήκες μπορεί να είναι εξαιρετικά επικίνδυνη, καθώς περιλαμβάνει την αφαίρεση 50 πυρηνικών όπλων, μετακίνησή τους στη στρατιωτική βάση και μεταφορά τους μέσω του τουρκικού εναέριου χώρου. Θα είναι ευάλωτες σε ατυχήματα, κλοπή ή και επίθεση», υπογράμμισε.

Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι αντιμέτωπος με τις σφοδρές αντιδράσεις -ακόμη και από την πλευρά των Ρεπουμπλικανών- λόγω του ότι αμερικανός Πρόεδρος ουσιαστικά έδωσε το πράσινο φως στον Ερντογάν για να εισβάλει στη Συρία.

Και τώρα, ο Αμερικανός πρόεδρος αναζητά έναν τρόπο για να αντιδράσει, επιβάλλοντας κυρώσεις. Όμως, οι υπολογισμοί της Ουάσινγκτον για το πώς θα αντιδράσει συνολικά, περιπλέκονται ακριβώς επειδή στην αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ βρίσκονται 50 πυρηνικές βόμβες τύπου B61. Η βάση βρίσκεται επί τουρκικού εδάφους, περίπου 100 μίλια από τα σύνορα με τη Συρία και τη χρησιμοποιεί η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ.

Τις τελευταίες ημέρες, Αμερικανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι σιωπηρά επανεξετάζουν τα σχέδια για να μετακινηθούν αυτές οι βόμβες, σύμφωνα με τους New York Times.

Αυτές οι πυρηνικές βόμβες έχουν γίνει «όμηρος» του Ερντογάν και η μεταφορά τους από το Ιντσιρλίκ θα αποτελέσει τον de facto τερματισμό της συμμαχίας ΗΠΑ-Τουρκίας, ανέφερε χαρακτηριστικά αξιωματούχος που μίλησε στην εφημερίδα.

Το θέμα αν μία φορά δεν μπορούσε να επιλυθεί κατά τις συζητήσεις των προηγούμενων δεκαετιών, το σίγουρο είναι ότι πλέον δεν μπορεί να συνεχίσει να μπαίνει κάτω από το χαλί, ειδικά μετά την εισβολή της Τουρκίας στη Συρία.

Keywords
Τυχαία Θέματα