Ο πρεζέμπορας «βασιλιάς του χασίς» στην Ευρώπη

Ο Κλαας Μπρουίνσμα ήταν ο μεγαλύτερος πρεζέμπορας στην Ευρώπη μέχρι τη δολοφονία του το 1991.

Ειδικευόταν στην εισαγωγή και διακίνηση χασίς αρχικά στην Ολλανδία ενώ αργότερα ανέπτυξε και διεθνείς διασυνδέσεις. Στους κύκλους του υποκόσμου ήταν γνωστός ως «Ο ψηλός» ή «Ο αιδεσιμότατος». Ο διαβόητος πρεζέμπορας έβγαζε την εβδομάδα εκατομμύρια δολάρια ενώ κατάφερνε πάντα να ξεφεύγει από την Ολλανδική αστυνομία, η οποία είχε οργανώσει ειδική επιχείρηση για την εξόντωσή του.

Η διαδρομή του προς τα ναρκωτικά

Ο Μπρουίνσμα καταγόταν από εύπορη οικογένεια, πήγαινε

στα καλύτερα σχολεία και δεν του έλειψε τίποτα σαν παιδί. Μεγάλωσε με αυστηρότητα ενώ συχνά ο πατέρας του χρησιμοποιούσε βίαιες μεθόδους πειθαρχίας. που έφταναν στα όρια της κακοποίησης. Έτσι από μικρή ηλικία δημιουργήθηκε μια σχέση μίσους ανάμεσα στον Μπρουίνσμα και τον πατέρα του, γεγονός που τον έκανε να θέσει ως στόχο της ζωής του να τον ξεπεράσει σε πλούτο και επιτυχία με κάθε κόστος.

Ξεκίνησε πουλώντας χασίς σε συμμαθητές του στο σχολείο ενώ σε κάποιο από τα κακόφημα μπαρ που σύχναζε γνώρισε την Τέια Μουάρ, μετέπειτα συνοδοιπόρο του στο εμπόριο ναρκωτικών. Μαζί άνοιξαν το «Buggie» ένα καφέ-βιτρίνα για τις παράνομες δουλειές τους. Συνεργάστηκε επίσης με τα μεγαλύτερα ονόματα της Ολλανδικής μαφίας ενώ από τα τέλη του 1970 είχε ξεκινήσει το διεθνές εμπόριο χασίς.

Η συνεργάτιδα του Μπρουίνσμα Τέια Μουάρ

Ήταν πάντα καλοντυμένος, καθαρός και με προσεγμένη εμφάνιση. Αρχικά, η γλυκύτητα που απέπνεε το πρόσωπο του τον έκανε αντικείμενο χλευασμού και αμφισβήτησης όμως σύντομα έγινε ένας από τους πιο αδίστακτους και βίαιους άντρες την Ολλανδίας, ίσως και της Ευρώπης.

Η βία και το προκλητικό lifestyle του Ολλανδού πρεζέμπορα

Το προκλητικό λάιφσταϊλ του πρεζέμπορα περιλάμβανε ακριβά αυτοκίνητα, ρολόγια και σπίτια, χρήση μεγάλων ποσοτήτων κοκαΐνης, διασκέδαση στα ακριβότερα κλαμπ του Άμστερνταμ και συναναστροφή με πόρνες πολυτελείας.

Ο Μπρουίνσμα υπέγραφε συμβόλαια θανάτου εναντίον όσον προσπαθούσαν να τον εξαπατήσουν, ακόμη και εναντίον του πρώην συντρόφου της Μουάρ αλλά και οποιουδήποτε άλλου έβαζε εμπόδια στο δρόμο του με αποτέλεσμα να στρέψει το βλέμμα των Ολλανδικών αρχών επάνω του.

Ο πρεζέμπορας συνελήφθη ύστερα από ανταλλαγή πυροβολισμών με μέλη της οργάνωσής του που είχαν αποφασίσει να κλέψουν μεγάλες στοίβες χασίς και να ξεκινήσουν τη δική τους «επιχείρηση» διακίνησης ναρκωτικών .

Έτσι, συστάθηκε ειδική ομάδα αστυνομικών και πρακτόρων με αποστολή της εξουδετέρωση του Μπρουίνσμα. Ο Μπρουίνσμα παρακολουθούταν όλο το εικοσιτετράωρο ενώ παράλληλα είχε στοχοποιηθεί όλος ο κύκλος συνεργατών του. Ο ίδιος όμως ήταν πάντα ένα βήμα μπροστά από την αστυνομία καθώς είχε σε όλα τα πόστα δικούς του ανθρώπους, διεφθαρμένους αστυνομικούς, οι οποίοι του έδιναν όλες τις πληροφορίες για τις επιχειρήσεις της αστυνομίας. Στο σπίτι του βρέθηκε ακόμα και αναλυτικός κατάλογος που καταγραφόταν όλες οι πινακίδες των οχημάτων που συμμετείχαν στην αποστολή.

Το τέλος του Ολλανδού πρεζέμπορα

Μετά από μεγάλες επιτυχίες και δόξες ο «βασιλιάς του χασίς» σχεδίαζε να αποσυρθεί από την εγκληματική δράση, αλλά ήθελε να κάνει μια τελευταία μεγάλη συμφωνία, γνωστή ως "το μεγάλο βουνό", η οποία περιλάμβανε 45.000 κιλά μαύρου πακιστανικού χασίς, αξίας 400 εκατομμυρίων γκιούλντερς, που θα έφταναν στο Άμστερνταμ και θα ήταν η μεγαλύτερη «μπάζα» που είχε κάνει ποτέ κανείς. Όταν όμως το πλοίο έφτασε στο λιμάνι μια ανώνυμη πληροφορία στην αστυνομία οδήγησε στην κατάσχεση των ναρκωτικών. Αν και οι αρχές δεν μπόρεσαν να συνδέσουν την επιχείρηση αυτή με τον Μπρουίνσμα, ο ίδιος υπέστη τεράστιο και ανεπανόρθωτο οικονομικό και ηθικό πλήγμα.

Ο δολοφόνους του Μπρουίνσμα, Μάρτιν Χούγκλαντ

Ο θάνατος του Μπρουίνσμα ήρθε απροσδόκητα μετά από μια διαφωνία με τον Χούγκλαντ πρώην αστυνομικού στο Άμστερνταμ, ο οποίος εκδιώχθηκε από το σώμα για διαφθορά και εμπλοκή με τη γιουγκοσλαβική μαφία τη δεκαετία του 1980 στην οποία ανέλαβε καθήκοντα εκτελεστή. Ο Χούγκλαντ πυροβόλησε και σκότωσε τον Μπρουίνσμα μπροστά από το ξενοδοχείο Hilton στο Άμστερνταμ στις 27 Ιουνίου 1991.

Πηγές:

https://www.dutchmultimedia.nl/klaas-bruinsma/

https://m.economictimes.com/people/8-big-names-in-international-drug-trafficking/klaas-bruinsma/slideshow/21061748.cms

https://www.expatica.com/nl/uncategorized/bruinsmas-killer-dies-in-a-hail-of-bullets-40560/

https://royalcentral.co.uk/features/before-they-were-royal-the-life-of-princess-mabel-of-orange-nassau-106608/

https://www.ad.nl/binnenland/om-krijgt-geen-grip-op-miljoenenfortuin-bruinsma~ae60624f/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.gr%2F

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ευρώπη,evropi