Οι αρρυθμίες και τα λάθη, η πρώτη απομάκρυνση υπουργού και τα αυστηρά μηνύματα Μητσοτάκη

Η χθεσινή παραίτηση του Νότη Μηταράκη από την θέση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη φέρνει στο προσκήνιο και μια άλλη πτυχή της νέας κυβερνητικής θητείας της ΝΔ: Στα πρώτα της βήματα, εκτός από την κρίση των μεγάλων πυρκαγιών που καλείται να διαχειριστεί και τις πρώτες νομοθετικές πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει, εμφανίζει και κάποιες αρρυθμίες και λάθη απέναντι στα οποία το Μέγαρο Μαξίμου έχει αποφασίσει να επιδεικνύει άμεσα αντανακλαστικά.

«Μπορεί να υπάρχουν και λάθη, κάποιες

μικρές αρρυθμίες. Θα τα δούμε και θα τα διορθώσουμε», είχε δηλώσει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του πριν από δύο περίπου εβδομάδες, αναγνωρίζοντας πως το νέο κυβερνητικό σχήμα, αποτέλεσμα του γνωστού rotation, χρειάζεται κάποιο χρόνο ώστε όλοι οι υπουργοί που ανέλαβαν νέα καθήκοντα, να βρουν τα «πατήματά τους».

Την αφορμή για την συγκεκριμένη παραδοχή είχε δώσει και τότε ο παραιτηθείς πλέον, υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νότης Μηταράκης με τις δηλώσεις που είχε κάνει περί δημιουργίας έφιππης Αστυνομίας, αλλά και περί κατάργησης της πανεπιστημιακής αστυνομίας, ο απόηχος των οποίων είχε φθάσει μέχρι το Βίλνιους της Λιθουανίας όπου βρισκόταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με αποτέλεσμα το «άδειασμά» του από το Μέγαρο Μαξίμου και την επί της ουσίας «κίτρινη κάρτα» από τον ίδιο τον πρωθυπουργό που σχολίασε χιουμοριστικά ότι τα άλογα θα μείνουν για λίγο ακόμα στους στάβλους και ότι λόγω ζέστης αντί για έφιππη αστυνομία σκέφτηκε να ζητήσει καμήλες από τους φίλους στην Σαουδική Αραβία.

Είχε προηγηθεί όμως και η διαφοροποίηση στο ζήτημα του ακαταδίωκτου των τραπεζικών στελεχών από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Γιώργο Φλωρίδη ο οποίος, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, «εξέφρασε πάγιες δικές του απόψεις οι οποίες δεν έχουν συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο», ενώ δεν είχε περάσει απαρατήρητη και η διαφωνία του υπουργού Επικρατείας, Μάκη Βορίδη σε ότι αφορά το ζήτημα του γάμου ομόφυλων ζευγαριών που μπήκε στο τραπέζι από τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg.

Δύο εβδομάδες μετά τα πρώτα εκείνα κρούσματα, φαίνεται πως δεν βρήκαν τα πατήματά τους όλοι οι μετακινηθέντες υπουργοί και ένα λάθος έφερε ήδη και την πρώτη απομάκρυνση από την κυβέρνηση. Αυτή του Νότη Μηταράκη, ο οποίος οδηγήθηκε χθες από το Μέγαρο Μαξίμου σε παραίτηση από την θέση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη λόγω του γεγονότος ότι τις προηγούμενες ημέρες, όπου μαίνονταν στη χώρα οι πυρκαγιές, ο ίδιος ήταν σε οικογενειακές διακοπές εκτός Αθηνών και- όπως τόνιζαν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου- «την στιγμή της μάχης δεν νοείται κάποιος να είναι σε διακοπές».

Κυβερνητικές πηγές εξέπεμπαν μάλιστα, με αφορμή την εξέλιξη αυτή, μήνυμα άμεσης αντίδρασης απέναντι σε τέτοια φαινόμενα λέγοντας πως όταν ο πρωθυπουργός βλέπει δυσλειτουργίες στην κυβέρνηση δεν περιμένει να γίνει ανασχηματισμός αλλά προχωρά σε διορθωτικές κινήσεις.

Το μήνυμα είναι σε κάθε περίπτωση ευρύτερο και αφορά την μη αποδοχή συμπεριφορών που κρίνεται ότι δεν συνάδουν με το πλαίσιο που έχει θέσει ο πρωθυπουργός σε ότι αφορά την λειτουργία της κυβέρνησης και τα μηνύματα που πρέπει να εκπέμπονται από την στάση κυβερνητικών και κομματικών στελεχών στην ελληνική κοινωνία.

Λίγες ώρες άλλωστε μετά την απομάκρυνση Μηταράκη, επιβεβαιώθηκε και από την διαρροή της εντονότατης δυσαρέσκειας του κυβερνώντος κόμματος για τις εικόνες από το βαρύ ζεϊμπέκικο που εν μέσω πυρκαγιάς είχε χορέψει σε προχθεσινή εκδήλωση στο Ζάππειο, ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης.

Οι εικόνες αυτές κάνουν την Πειραιώς να αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για το εάν θα επιμείνει ή όχι στην απόφαση στήριξης και στις επερχόμενες περιφερειακές εκλογές της υποψηφιότητας του κ. Πατούλη, ο οποίος αναγνώρισε πάντως το σφάλμα και ζήτησε συγγνώμη που σε μια δυσκολη για την πατρίδα μας συγκυρία, έστειλε με μία στιγμιαία πράξη του το λάθος μήνυμα.

Η αναγνώριση του λάθους δεν είναι βέβαιο πάντως εάν θα αλλάξει τελικά το κλίμα που εξακολουθεί να επικρατεί στην Πειραιώς και μένει να φανεί το αμέσως επόμενο διάστημα εάν η ΝΔ θα υπάρξουν εξελίξεις.

Οι γαλάζιες... αρρυθμίες δεν λείπουν άλλωστε και σε ότι αφορά τις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές όπως διεφάνη και από την διαγραφή από την ΝΔ του πρώην βουλευτή Κοζάνης, Γιώργου Αμανατίδη μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του για την περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, στην οποία το κυβερνών κόμμα έχει ανακοινώσει ότι στηρίζει τον νυν περιφερειάρχη, Γιώργο Κασαπίδη.

#ΝΕΑ_ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ #ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ #ΜΑΞΙΜΟΥ #ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ #ΥΠΟΥΡΓΟΣ #ΓΙΩΡΓΟΣ_ΠΑΤΟΥΛΗΣ #ΝΟΤΗΣ_ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Μητσοτάκη,mitsotaki