Η Χαμάς απειλεί πως θα χτυπήσει το μεγαλύτερο αεροδρόμιο του Ισραήλ - Χωρίς ηλεκτρικό η Λωρίδα της Γάζας

Για πέμπτο 24ωρο μαίνονται οι εχθροπραξίες σε Γάζα και Ισραήλ: Ισραηλινοί βομβαρδισμοί έπληξαν νωρίτερα σήμερα και πόλεις στον νότιο Λίβανο ως απάντηση σε αντιαρματικές ρουκέτες που εξαπέλυσε η Χεζμπολάχ.

Το Ισραήλ συνεχίζει τις αεροπορικές επιδρομές του στη Λωρίδα της Γάζας για τέταρτη ημέρα, έπειτα από τη πολυμέτωπη επίθεση της Χαμάς εναντίον Ισραηλινών το Σάββατο, ενώ για δεύτερη ημέρα ρουκέτες των Παλαιστίνιων

μαχητών πλήττουν την πόλη Ασκελόν.

Το απόγευμα της Τετάρτης η ένοπλη ομάδα της Χαμάς Al-Qassam Brigades ανακοίνωσε ότι θα χτυπήσει το μεγαλύτερο αεροδρόμιο του Ισραήλ - το Ben Gurion - στο Τελ Αβίβ σε αντίποινα για τους ισραηλισμούς βομβαρδισμούς αμάχων.

Νωρίτερα, το πρώτο φορτίο αμερικανικών όπλων έφθασε στο Ισραήλ, ενω σύντομα θα βρεθεί εκεί και ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν προκειμένου να συμμετάσχει στην αξιολόγηση των αναγκών της χώρας - κι αυτό ενώ οι αναζωπυρώσεις με τον Λίβανο και τη Συρία τροφοδοτούν τους φόβους για μια ευρύτερη σύγκρουση.

Ο Άντονι Μπλίνκεν πρόκειται να φτάσει στο Ισραήλ την Πέμπτη, όπου θα συναντηθεί με ανώτερους ισραηλινούς αξιωματούχους για να συζητήσουν τις στρατιωτικές ανάγκες και τις διαπραγματεύσεις για τους ομήρους. Αναμένεται, άλλωστε, να στείλει προειδοποίηση στους συμμάχους της Χαμάς να μην συμμετάσχουν στον πόλεμο κατά του Ισραήλ.

Δείτε live εικονα

Χωρίς ρεύμα η Λωρίδα της Γάζας

Οι Αρχές στην Παλαιστίνη είχαν προειδοποιήσει ότι στις 14:00 τοπική ώρα (11:00 ώρα Ελλάδας) θα διακοπεί η ηλεκτροδότηση, επειδή το εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής ξέμεινε από καύσιμα. Μια ώρα αργότερα, το ηλεκτρικό ρεύμα διακόπηκε εντελώς.

Τα νοσοκομεία θα πρέπει να βασίζονται πλέον στις γεννήτριες έκτακτης ανάγκης, οι οποίες - όπως σημειώνεται - θα αντέξουν μόνο για δύο έως τέσσερις ημέρες.

Αυτό σημαίνει ακόμη ότι δεν θα υπάρχει τρεχούμενο νερό ή λειτουργικά ασανσέρ στις πολυκατοικίες.

Απόψε θα είμαστε στο απόλυτο σκοτάδι. Δεν θα μπορούμε να φορτίσουμε τα τηλέφωνά μας ή να δούμε τηλεόραση για να παρακολουθήσουμε τις ειδήσεις.

Η Γάζα έχει μεταφερθεί αιώνες πίσω και στον Μεσαίωνα. Η Γάζα βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης.

«Ετοιμαζόμαστε να μπούμε στη Γάζα»

Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού μίλησε στο Fox News για τις τελευταίες εξελίξεις στον πόλεμο εναντίον της Χαμάς και δήλωσε ότι «ετοιμαζόμαστε να μπούμε στη Γάζα».

BREAKING: Israeli military spokesperson tells Fox News 'we are preparing to enter Gaza'

— The Spectator Index (@spectatorindex) October 11, 2023

Γιατί είναι απολύτως τρομακτική μια προοπτική πολεμικής σύγκρουσης στην καρδιά μίας ακραία πυκνοκατοικημένης πόλης, με ένα εκτεταμένο υπόγειο δίκτυο από σήραγγες και με την παρουσία ομήρων, στην πλειονότητά τους Ισραηλινών; Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Ρουκέτες και πάλι στην Ασκελόν: Εν μέσω πυρών Έλληνες δημοσιογράφοι

Εν μέσω πυρών βρέθηκε, νωρίτερα, το συνεργείο της ΕΡΤ και η δημοσιογράφος Ευτυχία Πενταράκη στην πόλη Ασκελόν. Την ώρα που ενημέρωνε το τηλεοπτικό κοινό, ακούστηκαν σειρήνες και ρουκέτες άρχισαν να πέφτουν. Μαζί με τον εικονολήπτη Κάρλο Ρούβιο και την ηχολήπτρια Παναγιώτα Δερβισιώτη, συνέχισαν να περιγράφουν όσα βίωναν.

Καταγγελίες για χρήση βομβών φωσφόρου στη Γάζα

Πληθαίνουν οι καταγγελίες Παλαιστινίων για χρήση βομβών λευκού φωσφόρου από το Ισραήλ σε βομβαρδισμούς κατοικημένων περιοχών.

«Η ισραηλινή κατοχή χρησιμοποιεί διεθνώς απαγορευμένες βόμβες λευκού φωσφόρου εναντίον των Παλαιστινίων στη συνοικία Καράμα στη βόρεια Γάζα», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών στην πλατφόρμα X.

BREAKING: Israel is now dropping internationally-prohibited white phosphorus bombs on South Lebanon.

White phosphorus burns and incinerates upon contact.

Another blatant war crime committed with U.S. backing.

pic.twitter.com/sMPYRZtD0g

— sarah (@sahouraxo) October 10, 2023

Gaza |

White phosphorus “international prohibitied weapons” are being used again, 20 min ago in Gaza city pic.twitter.com/DYld63Ssi5

— Younis Tirawi | يونس (@ytirawi) October 11, 2023

«Οι ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις χρησιμοποιούν τοξικές [βόμβες] λευκού φωσφόρου σε πυκνοκατοικημένες περιοχές βορειοδυτικά της πόλης της Γάζας», έγραψε.

Η ομάδα δικαιωμάτων Human Rights Watch είχε άλλωστε παραθέσει αναφορές για τη χρήση από το Ισραήλ βομβών λευκού φωσφόρου στη Γάζα και κατά τη διάρκεια προηγούμενων συγκρούσεων.

Σημειώνεται πως δεν υπήρξε κανένα σχόλιο από το Ισραήλ σχετικά με τον ισχυρισμό.

Τι είναι οι βόμβες φωσφόρου

Η χρήση των βομβών φωσφόρου απαγορεύεται εναντίον των αμάχων, σύμφωνα με το πρόσθετο πρωτόκολλο III της Σύμβασης του ΟΗΕ που υπογράφηκε το 1980 και επικυρώθηκε το 1983, ενώ η χρήση τους θεωρείται «έγκλημα πολέμου».

Ο λευκός φώσφορος είναι ένα χημικό στοιχείο με την ικανότητα να προκαλεί περισσότερο ή λιγότερο σοβαρά εγκαύματα. Χρησιμοποιείται συνήθως ως βόμβα καπνού, καθώς μπορεί να δημιουργήσει προπέτασμα καπνού στο πεδίο της μάχης.

Ο Ολιβιέ Λεπικ, συνεργάτης ερευνητής στο Ίδρυμα Στρατηγικών Ερευνών, έχει δηλώσει πως «ο κύριος στόχος των βομβών φωσφόρου είναι να προκαλέσουν καταστροφικές πυρκαγιές. Ο φώσφορος όταν έρχεται σε επαφή με το οξυγόνο προκαλεί θερμοκρασίες πάνω από 1.300 βαθμούς».

#ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ #ΙΣΡΑΗΛ #ΓΑΖΑ #ΠΟΛΕΜΟΣ #ΒΟΜΒΕΣ #ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΙ #ΡΟΥΚΕΤΕΣ #ΧΑΜΑΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Παλαιστίνιοι, Ισραήλ, - Νέο, Χαμάς, Ασκελόν,palaistinioi, israil, - neo, chamas, askelon