Ώρα για αντεπίθεση: Οι 4 τρόποι να καταπολεμήσετε την χρόνια φλεγμονή

Ορισμένες υγιεινές συνήθειες είναι δυνατόν να αντισταθμίσουν την χρόνια φλεγμονή: Κάποιες είναι περισσότερο αναμένομενες και κάποιες αποτελούν... «έκπληξη».

Φυσιολογικά η φλεγμονή είναι ένας από τους τρόπους με τους οποίους ο οργανισμός αντιμετωπίζει απειλητικές καταστάσεις - όπως ένας τραυματισμός ή μια εισβολή μικροβιών.

Ο οργανισμός στέλνει ειδικά κύτταρα να επιτεθούν στους εισβολείς και να τους απομονώσουν, να καθαρίσουν τα υπολείμματα και να επουλώσουν ιστούς και όργανα.

Το ανοσοποιητικό σύστημα «ανεβάζει στροφές» όταν ο οργανισμός απειλείται και επανέρχεται στους φυσιολογικούς

ρυθμούς όταν αποκαθιστάται το εκάστοτε πρόβλημα.

Μερικές φορές, όμως, η ανοσολογική απόκριση συνεχίζεται επ' αόριστον και τότε οι συνέπειες είναι εξαιρετικά βλαβερές για το σώμα μας.

Ένα ανοσοποιητικό σε συνεχή δράση προκαλεί βλάβες σε ιστούς και όργανα, αυξάνει τον κίνδυνο για άσθμα, ρευματοειδή αρθρίτιδα, φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, διαβήτη, καρδιοπάθεια, άνοια, αύξηση βάρους, καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Μικρά βήματα αλλά θαυματουργά

Μια υγιεινή διατροφή, τακτική άσκηση, επαρκής ύπνος, διατήρηση καλής οδοντιατρικής υγιεινής και μείωση του στρες μπορούν να μειώσουν την φλεγμονή.

1. Καταναλώστε λιπαρά ψάρια δύο φορές την εβδομάδα

Ο σολομός και άλλα λιπαρά ψάρια (όπως οι αντσούγιες, η ιππόγλωσσα, οι σαρδέλες κι ο τόνος) περιέχουν ω3 λιπαρά οξέα, τα οποία μειώνουν την φλεγμονή.

Άλλοι τρόποι καταπολέμησης της φλεγμονής μέσω της διατροφής περιλαμβάνουν την ελαχιστοποίηση των επεξεργασμένων τροφών και πρόσθετων σαγχάρων και την κατανάλωση πολλών φρούτων και λαχανικών, οσπρίων, αναποφλοίωτων δημητριακών, πουλερικών, ψαριών και υγιεινών ελαίων (όπως το ελαίολαδο και το κραμβέλαιο)

2. Άγοραστε ένα καινούριο στρώμα

«Ακόμη και μία νύχτα ανήσυχου ύπνου μπορεί να πυροδοτήσει την φλεγμονή», εξηγούν οι ειδικοί. «Η τακτική έλλειψη ύπνου συμβάλλει στην παχυσαρκία, η οποία επίσης συνδέεται με την φλεγμονή».

Εάν υποπτεύεστε ότι η αιτία του κακού ύπνου είναι το κακό σας στρώμα, τότε ίσως αξίζει να επενδύσετε στην αγορά ενός νέου.

3. Πηγαίνετε για περπάτημα

Η αεροβική άσκηση - αυτή που αυξάνει τους καρδιακούς παλμούς και κάνεις τους πνεύμονες να λειτουργούν εντονότερα - είναι ένα σημαντικό μέσο καταπολέμησης της χρόνιας φλεγμονής.

Βοηθά στη μείωση του σωματικού λίπους, το οποίο περιέχει ουσιές που προάγουν την φλεγμονή, ενώ αυξάνει και την παραγωγή ορμονών μέσω των οποίων η φλεγμονή διατηρείται υπό έλεγχο.

4. Κάντε ασκήσεις με βαθιές αναπνοές

Το χρόνιο στρες ευνοεί την φλεγμονή και συνδέεται με πολλές χρόνιες φλεγμονώδεις παθήσεις.

Για να περιορίσετε το στρες, μπορείτε να κάνετε ασκήσεις που βοηθούν στην χαλάρωση, όπως η γιόγκα ή οι βαθιές αναπνοές (διαφραγματική αναπνοή).

#ΦΛΕΓΜΟΝΗ #ΧΡΟΝΙΑ_ΠΑΘΗΣΗ #ΔΙΑΤΡΟΦΗ #ΠΕΡΠΑΤΗΜΑ #ΣΤΡΩΜΑ #ΔΟΝΤΙΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα