Πέντε κόλπα για να παίρνει η καρδιά σου καλύτερες «ανάσες» από σήμερα

Το να επιλέγεις να ανεβαίνεις τις σκάλες στο σπίτι είναι ένας εξίσου καλός τρόπος εκγύμνασης όσο το πρόγραμμα ασκήσεων στο γυμναστήριο σε ό,τι αφορά την πρόληψη του εμφράγματος. Πώς μπορείς να βοηθήσεις την καρδιά σου να παίρνει καλύτερες «ανάσες» ξεκινώντας από σήμερα.

Η ομάδα ερευνητών του καθηγητή Maureen MacDonald από το πανεπιστήμιο McMaster του Καναδά παρατήρησε ότι το να περπατά κανείς 18 βήματα έχει τα ίδια οφέλη για την καρδιά με την 45λεπτη αεροβική άσκηση.

Μια μελέτη του 2019 που έκανε το Βρετανικό Ίδρυμα για την Καρδιά παρατήρησε επίσης ότι έχει αυξηθεί ο αριθμός των

ατόμων κάτω των 75 ετών που χάνουν τη ζωή τους από καρδιαγγειακά προβλήματα τα τελευταία 50 χρόνια.

Το πιο ανησυχητικό εύρημα είναι το γεγονός ότι ο αριθμός των ατόμων κάτω των 65 πεθαίνουν από καρδιαγγειακά νοσήματα. Πρόκειται για εργαζόμενα άτομα. Η μελέτη τόνισε ότι καθιστική ζωή αυξάνεται με ανησυχητικούς ρυθμούς, ενώ η παχυσαρκία στους νέους ανθρώπους και ο διαβήτης αγγίζουν εξωφρενικά επίπεδα.

Τα καρδιαγγειακά προβλήματα «χτυπούν» τόσο τους νέους ανθρώπους όσο τους ηλικιωμένους όπως υπογραμμίζουν οι ειδικοί.

Η φροντίδα της καρδιάς όσο πιο νωρίς αρχίζει τόσο το καλύτερο είναι για την συνολική υγεία κάποιου δήλωσε η Maureen Talbot, νοσηλεύτρια στο Βρετανικό Καρδιολογικό Ίδρυμα.

Μην πάρεις το ανσανσέρ - Ανέβα τις σκάλες

Η ίδια τόνισε ότι στην αρχή της καριέρας της έμαθε ότι ο τότε Γραμματέας του Ιδρύματος Matt Hancock κράτησε την καρδιά του σε καλή κατάσταση περπατώντας τους εννιά ορόφους του τμήματος Υγείας και υπολόγισε ότι έκανε περίπου 10.000 βήματα τον μήνα και ότι ένιωθε ότι δεν του κοβόταν τόσο η αναπνοή όσο άλλοτε από τότε από άρχισε να το εφαρμόζει.

Ένα άρθρο πάνω στην Εξελικτική Φυσιολογία του 2015 μάλιστα αναφέρει ότι ακόμα και οι μικροί περίπατοι μπορούν να αποτρέψουν την αγγειακή δυσλειτουργία, όπως είναι η μειωμένη πίεση του αίματος και το αυξημένο στρες στα τοιχώματα των αρτηριών το οποίο έρχεται σαν αποτέλεσμα της εκτεταμένης καθιστικής ζωής. Αν ανεβαίνει κανείς τις σκάλες μερικές φορές την ημέρα μπορεί να προστατέψει το σώμα του από το ρίσκο της καθιστικής ζωής και να διασφαλίσει ότι θα ζήσεις υγιής τα περισσότερα χρόνια της ζωής σου.

Οι αριθμοί δεν λένε ψέματα - Κάνε συχνά τσεκ απ

Το λυπηρό είναι ότι οι παράγοντες κινδύνου εμφάνισης εμφράγματος και εγκεφαλικού δεν έχουν προφανή συμπτώματα έτσι οι άνθρωποι μαθαίνουν για τα προβλήματα αυτά μόνο όταν πια είναι αρκετά σοβαρά. Παρόλα αυτά μετά την ηλικία των 40 ετών μπορεί κανείς να κάνει τσεπ απ κατά το οποίο ο γιατρός πρέπει να τσεκάρει το βάρος, την πίεση του αίματος, τα επίπεδα χοληστερόλης, την καρδιά και τα νεφρά για τα σημάδια εκείνα που μαρτυρούν διαβήτη, κίρρωση του ήπατος και άλλες σοβαρές ασθένειες οι οποίες μπορεί να επιβαρύνουν την καρδιά μας.

Μετά τα 40 είναι καλό να γίνονται αυτές οι εξετάσεις κάθε 5 χρόνια. Αν πάλι δεν το έχετε κάνει ποτέ είναι η ευκαιρία να κλείσετε ένα ραντεβού για τσεκ απ σήμερα.

Τα υπόλοιπα «κόλπα» για να παίρνει η καρδιά σου καλύτερες «ανάσες» από σήμερα

Keywords
Τυχαία Θέματα