Πιθανή επίσκεψη Άντονι Μπλίνκεν στην Ελλάδα το Σάββατο και συνάντηση με Κυριάκο Μητσοτάκη

Σχεδόν σίγουρη θεωρείται η επίσκεψη του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, στην Ελλάδα μετά από την προγραμματισμένη επίσκεψή του στην Άγκυρα το Σάββατο 6 Ιανουαρίου.

Καθόλου απίθανη δεν φαίνεται να είναι η επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, στην Ελλάδα μετά την

προγραμματισμένη επίσκεψή του στην Τουρκία το Σάββατο 6 Ιανουαρίου.

Πιθανή συνάντηση Μπλίνκεν - Μητσοτάκη στα Χανιά

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Άγκυρα το ερχόμενο Σάββατο για να συζητήσει διμερή και περιφερειακά ζητήματα, δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, όπως μετέδωσε σήμερα το τουρκικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT.

Ωστόσο, μετά την επίσκεψή του στην Άγκυρα, δεν αποκλείεται να συναντηθεί και με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στα Χανιά, όπου θα βρίσκεται ο πρωθυπουργός την ημέρα των Θεοφανίων.

Σύμφωνα όμως με πληροφορίες του Dnews δεν έχει επιβεβαιωθεί επισήμως η επίσκεψη.

Πάντως δεν πρέπει να θεωρείται τυχαίο ότι ο πρωθυπουργός μετέβαλε το πρόγραμμα του και θα βρίσκεται την ημέρα των Θεοφανίων στα Χανιά αντί για την Αρίστη Ζαγορίου, όπως ήταν προγραμματισμένο.

Στο επίκεντρο τα F-35 και η Σουηδία

Κατά την επίσκεψη του Άντονι Μπλίνκεν στην Τουρκία, αναμένεται να συζητηθεί τόσο η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ όσο και το θέμα των F16 μιας και είναι δυο θέματα άρρηκτα συνδεδεμένα μεταξύ τους για τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σημειώνεται ότι για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ απομένει η ψήφιση του πρωτοκόλλου από την Τουρκική Εθνοσυνέλευση.

Τελεσίγραφο ΗΠΑ στην Τουρκία μέσω... Ελλάδας

Όμως, το μελανό σημείο για την Άγκυρα είναι ότι μετά από τη νέα καθυστέρηση από την Τουρκία στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ προσπαθούν να βρουν μια φόρμουλα για να αποσυνδέσουν την πώληση των F-16 από τα F-35 και να προχωρήσουν με την πώληση των μαχητικών στην Ελλάδα.

Για τον λόγο αυτό ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αναμένεται να καταβάλει ακόμα μία προσπάθεια να πείσει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να ολοκληρώσει τις διαδικασίες ένταξης της Σουηδίας μόλις ανοίξει η εθνοσυνέλευση, στα μέσα Ιανουαρίου.

Η τελευταία επίσκεψη Μπλίνκεν σε Ελλάδα

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Άντονι Μπλίνκεν είχε επισκεφθεί τελευταία φορά την Ελλάδα στις 20 Φεβρουαρίου του 2023 και είχε συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Νίκο Δένδια και τον Αλέξη Τσίπρα ενώ είχε επισκεφθεί με τη Λίνα Μενδώνη και την Αρχαία Αγορά.

Μάλιστα ο Αμερικανός υπουργός είχε δώσει το «παρών» στα εγκαίνια της νέας πτέρυγας της Αμερικανικής πρεσβείας.

#ΚΥΡΙΑΚΟΣ_ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ #ΑΝΤΟΝΙ_ΜΠΛΙΝΚΕΝ #ΧΑΝΙΑ #ΕΠΙΣΚΕΨΗ #ΤΟΥΡΚΙΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Πιθανή, Άντονι Μπλίνκεν, Ελλάδα, Σάββατο, Κυριάκο Μητσοτάκη,pithani, antoni blinken, ellada, savvato, kyriako mitsotaki