Πληροφορίες για επενδυτή που ενδιαφέρεται για το εργοστάσιο της Pitsos

Ενδιαφέρον για την απόκτηση του εργοστασίου της Pitsos, που διατηρεί στην Ελλάδα η BSH, παρουσιάστηκε από επενδυτή. Τι δηλώνουν πηγές με γνώση του θέματος σχετικά. 

«Πράγματι, υπήρξε ενδιαφέρον επιχειρηματία για να αγοράσει το εργοστάσιο της Pitsos. Ρώτησε ορισμένες λεπτομέρειες για το εργοστάσιο, ωστόσο το ενδιαφέρον αυτό, δεν έχει συγκεκριμενοποιηθεί. Δηλαδή δεν έχει ακόμη μιλήσει για τίμημα, για το project

για το οποίο θα το χρησιμοποιήσει. Προβλέπω πως θα πάρει αρκετό χρονικό διάστημα, για να μπορέσει να κλείσει ένα ενδεχόμενο deal», δηλώνουν πηγές με γνώση του θέματος στο BnB Daily.

Υπενθυμίζεται πως η γερμανική εταιρεία θα κλείσει το εργοστάσιο, προκειμένου να μεταφερθεί στην Τουρκία. Η ιστορία της Pitsos ξεκίνησε το 1865, όταν ιδρύθηκε από την ομώνυμη οικογένεια με σκοπό την παραγωγή μικρών οικιακών συσκευών και συσκευών πετρελαίου, ενώ στη συνέχεια κατασκεύαζε και ασπρόμαυρες τηλεοράσεις. Η εταιρεία εξαγοράστηκε το 1976 από την BoschSiemens Hausgerate GmbH και Siemens Hellas κι αργότερα ξεκίνησε να κατασκευάζει ψυγεία, ψυγειοκαταψύκτες και κουζίνες.

Η Pitsos μετράει παραπάνω από έναν αιώνα ιστορίας και πλέον αποχωρεί από την Ελλάδα, καθώς η γερμανική ιδιοκτήτρια εταιρεία Bosch Siemens Hausegerate (BSH) μεταφέρει την παραγωγή της στην Τουρκία, όπως αναφέρουν οι εργαζόμενοι.

Έτσι, μπαίνει ένα δρομολογημένο λουκέτο στο εργοστάσιο στου Ρέντη, καθώς η πρώτη απόπειρα είχε γίνει το 2018. Τότε όμως η γερμανική εταιρεία δεν επέβαλε την θέληση της, γιατί υπήρξαν αντιδράσεις από τους εργαζόμενους και τα πολιτικά κόμματα.

Ως αποτέλεσμα η αρνητική δημοσιότητα, κράτησε στην ζωή για λίγο ακόμη την Pitsos.

Η ιστορία της Pitsos

Ο Απόστολος Πίτσος ήταν αυτός που έβαλε την εταιρεία στα ελληνικά σπίτια, αυτός που τη μετασχημάτισε και τέλος αυτός που την πούλησε στους Γερμανούς.

Γεννήθηκε το 1918 και πήγε στη Γερμανική Σχολή, που τότε ήταν στην γωνία των οδών Αραχώβης και Ασκληπιού. Συμμαθητής του στην Γ' τάξη ήταν ο μετέπειτα πρωθυπουργός Γεώργιος Ράλλης αλλά και η ηθοποιός Δέσπω Διαμαντίδου τη σχολική περίοδο 1926-27.

Τα μαθητικά εκείνα χρόνια κατά τη διάρκεια του Μεσοπολέμου, η μικρή οικογενειακή βιοτεχνία Pitsos, μετακόμισε στην οδό Έσλιν στους Αμπελοκήπους, που ήταν τότε στα όρια του κέντρου της πόλης, αλλά ένα ατύχημα του πατέρα του, που επηρέασε την όρασή του, υποχρέωσε το νεαρό Απόστολο που ήξερε γερμανικά να τον συνοδεύσει στη Γερμανία και κατόπιν να αναλάβει την επιχείρηση. Μετά το σχολείο μετέβη ξανά στη Γερμανία στην πόλη Aue, όπου και σπούδασε μηχανολόγος.

Τα χρόνια του πολέμου και της κατοχής δουλειές δεν υπήρχαν και ο ίδιος βρήκε το χρόνο να εξασκείται στο βιολί, τη μεγάλη του αγάπη. Μόλις έληξε ο πόλεμος, και έχοντας πλέον αποκτήσει τις γνώσεις από τις σπουδές του στη μηχανολογία, κατόρθωσε σιγά σιγά να μεταμορφώσει τη μικρή βιοτεχνία στην βιομηχανία που τα μεταπολεμικά χρόνια κατασκεύαζε ηλεκτρικές συσκευές προμηθεύοντας όλα τα ελληνικά νοικοκυριά.

Η Pitsos είναι μια εταιρεία με μεγάλη ιστορία στη χώρα. Ιδρύθηκε πριν από 152 χρόνια το 1865 από την ομώνυμη οικογένεια και για πολλές δεκαετίες (μαζί με την ΙΖΟΛΑ και την ΕΣΚΙΜΟ) έμπαινε τα ελληνικά νοικοκυριά με λευκές ηλεκτρικές συσκευές, φέρνοντας «επανάσταση».

H «γέννηση» της έγινε σε ένα μικρό μαγαζί επί της οδού Περικλέους στην Αθήνα. Εκεί κατασκευάζονταν μικρές οικιακές συσκευές της εποχής, από ψυγειάκια νερού με μικρό βρυσάκι που συνήθιζαν τότε οι νοικοκυρές να κρεμούν στον τοίχο, μέχρι «φανάρια» για τα τρόφιμα, φαράσια, μαχαιροπήρουνα και αργότερα θερμάστρες και γκαζιέρες που εξάγονταν σε αρκετές χώρες.

Όταν η επιχείρηση εισήλθε στην αγορά λευκών συσκευών βρέθηκε «απέναντι» στην ήδη καθιερωμένη Ιζόλα και αργότερα προστέθηκε και η Εσκιμό. O ανταγωνισμός οδήγησε στην απόφαση για το μεγάλο βήμα, το εργοστάσιο που χτίστηκε το 1959, σε έκταση στο Ρέντη. Εκεί στήθηκαν οι νέες γραμμές παραγωγής και την ίδια χρονιά κατασκευάστηκε το πρώτο ηλεκτρικό ψυγείο, για να ακολουθήσουν οι καταψύκτες και οι κουζίνες.

Αργότερα ξεκίνησε και η παραγωγή των πρώτων ασπρόμαυρων τηλεοράσεων. Οι Έλληνες έδωσαν αξία στο brand και τα ποιοτικά στάνταρ των προϊόντων της Πίτσος.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πληροφορίες, Pitsos,plirofories, Pitsos