Πολεμώντας εγκεφαλικούς όγκους με…χρυσό

Καναδοί πλησιάζουν στην υλοποίηση μιας σωτήριας θεραπείας για τον καρκίνο του εγκεφάλου χρησιμοποιώντας νανοσωματίδια χρυσού που καθιστούν την ακτινοθεραπεία πιο αποτελεσματική και λιγότερο τοξική.

Στη μάχη εναντίον του πολύμορφου γλοιοβλαστώματος (glioblastoma multiforme, GBM), που είναι ο πιο κοινός τύπος πρωτοπαθούς όγκου του κεντρικού νευρικού συστήματος (ΚΝΣ) στους ανθρώπους, με ιδιαίτερα δυσμενή πρόγνωση, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα νανοσωματίδια μπορούν να κρατήσουν την ακτινοβολία σταθερά εστιασμένη στον όγκο, συρρικνώνοντας το μέγεθός του, χωρίς να προκαλoύν βλάβη σε άλλα

σημεία του σώματος.

Ελάχιστοι ερευνητές στον κόσμο επικεντρώνονται στη μελέτη ραδιοσημασμένων νανοσωματιδίων σε όγκους εγκεφάλου. Όπως λέει ο διακεκριμένος στη ραδιοφαρμακευτική και καθηγητής στη Φαρμακευτική Σχολή Leslie Dan, στο πανεπιστήμιο του Τορόντο, Dr. Raymond Reilly, υπάρχει μια μικρή ομάδα επιστημόνων σε όλο τον κόσμο που εργάζεται σε ακτινοβολία με νανοφάρμακα και μια ακόμη μικρότερη ομάδα που μελετά τη θεραπευτική χρήση ραδιοσημασμένων νανοσωματιδίων χρυσού. «Από όσο γνωρίζω, είμαστε μια από τις λίγες ομάδες στον κόσμο που έχουν μελετήσει τη χρήση ραδιοσημασμένων νανοσωματιδίων χρυσού ως ενέσιμη τοπική ακτινοβολία για τη θεραπεία όγκων του εγκεφάλου».

Η ομάδα του Reily ακτινοβόλησε τοπικά τον εγκέφαλο ζώων με νανοσωματίδια χρυσού ραδιοσημασμένα με Lutetium-177 (ένα ραδιοισότοπο που χρησιμοποιείται σε πολλές δοκιμές για τον καρκίνο) και τέσσερις βδομάδες μετά διαπίστωσε ότι οι όγκοι τους ήταν μη ανιχνεύσιμοι με μαγνητική τομογραφία. «Χρησιμοποιούμε νανοσωματίδια χρυσού για να συγκρατήσουμε εστιασμένη την ακτινοβολία, ή το ραδιοϊσότοπο κατά την ενέσιμη τοπική ακτινοβόληση στον εγκέφαλο», παρεμβαίνει ο Κωνσταντίνος Γεωργίου, μεταπτυχιακός φοιτητής στο τμήμα φαρμακευτικών σπουδών που συνεργάζεται με τον Reilly. «Χωρίς το νανοσωματίδιο χρυσού, η ακτινοβολία ξεφεύγει από το περίγραμμα του όγκου, μέσα στον εγκέφαλο και καθίσταται μη αποτελεσματική».

Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως η ακτινοβολία ελάττωσε τον ρυθμό ανάπτυξης του καρκίνου προκαλώντας σημαντική νέκρωση στους όγκους χωρίς να προκαλέσει εμφανή βλάβη στον εγκέφαλο ή σε άλλους ιστούς του σώματος, ξεφεύγοντας όχι περισσότερο από δύο χιλιοστά από το σημείο της ένεσης. Με άλλα λόγια, δεν φαίνεται να υπάρχει τοξικότητα που να σχετίζεται με τη θεραπεία.

Για να αξιολογήσει την αποτελεσματικότητα της θεραπείας, ο Γεωργίου χρησιμοποίησε καινοτόμες τεχνικές απεικόνισης, όπως η Υπολογιστική Τομογραφία Εκπομπής Μονού Φωτονίου (Single photon emission computed tomography, SPECT), που ένας τύπος απεικόνισης στην πυρηνική ιατρική που επιτρέπει στους ερευνητές να οπτικοποιούν τη θέση των νανοσωματιδίων χρυσού στον εγκέφαλο, μαζί με βιοφωτισμό και απεικόνιση MRI για την παρακολούθηση της ανάπτυξης του όγκου.

Ο Γεωργίου και ο Reilly μελετούν επί του παρόντος τη χρήση νανοϊατρικής ακτινοβολίας σε συνδυασμό με ανοσοθεραπεία για τη θεραπεία του γλοιοβλαστώματος. Η ομάδα σχεδιάζει επίσης να μελετήσει την αποτελεσματικότητα και άλλων ραδιοϊσοτόπων που συνδέονται με τα νανοσωματίδια χρυσού, τα οποία μπορεί να επιτύχουν ακόμη μεγαλύτερη ακρίβεια στην εξάλειψη των καρκινικών κυττάρων.

Πηγή:University of Toronto

#ΚΑΡΚΙΝΟΣ #ΟΓΚΟΣ #ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Πολεμώντας, …χρυσό,polemontas, …chryso