Πόλεμος στην Ουκρανία: H Πολωνία θέτει στη διάθεση του ΝΑΤΟ όλα τα αεροσκάφη της ΜiG-29, ποιο είναι το παρασκήνιο

Η Βαρσοβία είναι έτοιμη να αναπτύξει όλα τα μαχητικά της αεροσκάφη, τύπου MiG-29, στην αμερικανική βάση στο Rammstein της Γερμανίας, σύμφωνα με ανακοίνωση του πολωνικού ΥΠΕΞ

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Πολωνίας διευκρινίζει πως προτίθεται να διαθέσει στη συμμαχία όλα της τα αεροσκάφη MiG-29, ενώ προτρέπει κι άλλα μέλη του ΝΑΤΟ που διαθέτουν αεροσκάφη αυτού του τύπου να κάνουν το ίδιο.

Ως αντάλλαγμα ζητά «μεταχειρισμένα»

αεροσκάφη των ΗΠΑ με αντίστοιχες δυνατότητες.

Υπενθυμίζεται πως την Δευτέρα μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ πίεσαν τον Τζο Μπάιντεν να διευκολύνει τη μεταφορά μαχητικών αεροσκαφών από την Πολωνία και άλλες χώρες της ανατολικής Ευρώπης στην Ουκρανία - μετά και τη σχετική έκκληση που απηύθυνε την Κυριακή ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Παράλληλα, σε δημοσίευμά τους οι Financial Times έχουν ισχυριστεί πως οι ΗΠΑ εργάζονται από κοινού με την Πολωνία επί μίας συμφωνίας που προβλέπει την παροχή στην Ουκρανία πολωνικών μαχητικών αεροσκαφών.

Η συμφωνία, κατά το δημοσίευμα, προβλέπει να παραλάβει η Ουκρανία πολεμικά αεροσκάφη ρωσικής κατασκευής από την Πολωνία και εκείνη με τη σειρά της να λάβει F-16 από τις ΗΠΑ.

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ της Πολωνίας

Οι αρχές της Δημοκρατίας της Πολωνίας, μετά από διαβουλεύσεις μεταξύ του Προέδρου και της Κυβέρνησης, είναι έτοιμες να αναπτύξουν - αμέσως και δωρεάν - όλα τα αεροσκάφη MIG-29 στην αεροπορική βάση Ramstein και να τα θέσουν στη διάθεση της Κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Ταυτόχρονα, η Πολωνία ζητά από τις Ηνωμένες Πολιτείες να μας παράσχουν μεταχειρισμένα αεροσκάφη με αντίστοιχες επιχειρησιακές δυνατότητες. Η Πολωνία είναι έτοιμη να καθορίσει άμεσα τους όρους αγοράς των αεροσκαφών.

Η πολωνική κυβέρνηση ζητά επίσης από άλλους συμμάχους του ΝΑΤΟ - ιδιοκτήτες αεροσκαφών MIG-29 - να ενεργήσουν με τον ίδιο τρόπο.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πόλεμος, Ουκρανία, Πολωνία, ΝΑΤΟ, ΜiG-29,polemos, oukrania, polonia, nato, miG-29