Επίσημη «πρώτη» της Βουλής την Τετάρτη - Το προφίλ του υποψήφιου Προέδρου Κώστα Τασούλα

Πρεμιέρα κάνει αύριο Τετάρτη η Βουλή με την ορκωμοσία των βουλευτών και την επόμενη ημέρα η «αυλαία» θα ανοίξει με την εκλογή του Προέδρου του Κοινοβουλίου, των αντιπροέδρων και των κοσμητόρων.

Το στίγμα της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου που ξεκινά, έδωσε ο πρωθυπουργός λέγοντας πως «η Βουλή θα λειτουργήσει όλο το καλοκαίρι». Έτσι, στις 17 του μήνα, θα πραγματοποιηθεί ο καθιερωμένος «αγιασμός» του Σώματος της Ολομέλειας, στις 18 του μήνα

θα ακολουθήσει η εκλογή του Κώστα Τασούλα στην Προεδρία της Βουλής και στις 20 θα ξεκινήσουν οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης όπου θα ολοκληρωθούν τα μεσάνυχτα της 22ης με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.

Το ενδιαφέρον εστιάζεται στην στάση που θα κρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη ψηφοφορία για την εκλογή του νέου Προέδρου της Βουλής διότι είθισται ο εκάστοτε πρόεδρος της Βουλής να συγκεντρώνει μεγαλύτερο αριθμό ψήφων από τη δύναμη του κόμματος που τον προτείνει. Αυτό είχε συμβεί κατά το παρελθόν τόσο κατά την εκλογή του Νίκου Βούτση όσο και της Ζωής Κωνσταντοπούλου στην Προεδρία, όπου ΝΔ και ΠΑΣΟΚ τους στήριξαν.

Παράλληλα, η ΝΔ θα προτείνει τον Νικήτα Κακλαμάνη, τον Χαράλαμπο Αθανασίου και τον Θανάση Μπούρα στις θέσεις των αντιπροέδρων. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα προτείνει τον Δημήτρη Βίτσα για την θέση του αντιπροέδρου.  Ο Κώστας Τασούλας  σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις αναμένεται να είναι ο 13ος Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, καθώς θα είναι ο υποψήφιος που θα προτείνει η Κοινοβουλευτική Ομάδα Νέα Δημοκρατία. Μάλιστα, η εκλογή του στο τρίτο ανώτερο θεσμικό πολιτειακό αξίωμα της χώρας, θα συμπέσει με την επομένη των γενεθλίων του, καθώς γεννήθηκε στα Ιωάννινα στις 17 Ιουλίου του 1959. Για πρώτη φορά στην Βουλή μπήκε στις εκλογές του 2000 όπου εξελέγη βουλευτής Ιωαννίνων και επανεξελέγη σε όλες τις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις μέχρι σήμερα. Στην Κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή, το 2007 διετέλεσε υφυπουργός Εθνικής Άμυνας ενώ το 2014 στην Κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά διετέλεσε υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού. Ο Κώστας Τασούλας, κατά την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο, με απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη είχε οριστεί ως ο υπεύθυνος Συντονιστής για την επεξεργασία και διαμόρφωση των προτάσεων της ΝΔ για τη Συνταγματική Αναθεώρηση και ήταν ο γενικός εισηγητής της στη σχετική Επιτροπή της Βουλής και στην Ολομέλεια.

Πριν την εκλογή του στην κεντρική πολιτική σκηνή, διετέλεσε δήμαρχος Κηφισιάς την περίοδο 1994-1998 ενώ από το 1990 είχε εκλεγεί δημοτικός σύμβουλος Κηφισιάς. Ο κ. Κώστας Τασούλας πριν την εκλογή του στην τοπική αυτοδιοίκηση και στη Βουλή είχε διατελέσει ειδικός σύμβουλος στα Υπουργεία Εθνικής Οικονομίας, Εμπορίου και Γεωργίας (1989- 1990) καθώς πρόεδρος του Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών (Ο.Π.Ε.). Στην γαλάζια σκακιέρα, ο ίδιος θεωρείται «πολιτικό παιδί του Αβέρωφ» καθώς η πολιτική του σταδιοδρομία ξεκίνησε ως ιδιαίτερος γραμματέας του πρώην προέδρου της ΝΔ Ευάγγελου Αβέρωφ- Τοσίτσα, την περίοδο 1981-1990. Είναι δικηγόρος – μέλος του ΔΣΑ ενώ στο επαγγελματικό του βιογραφικό ξεχωρίζει ότι το 1988-1989, ως υπότροφος του Βρετανικού Συμβουλίου, έχει εργαστεί και σε δικηγορική εταιρεία του Λονδίνου. Είναι παντρεμένος με τη Φανή Σταθοπούλου και έχει δύο παιδιά.

Keywords
Τυχαία Θέματα