Θετική ατζέντα με βίζα για επισκέψεις Τούρκων σε 10 νησιά

Επίσκεψη Ερντογάν: Η συνεργασία στο μεταναστευτικό, οι συμφωνίες για την «θετική ατζέντα», αλλά και οι διαφορετικές θέσεις Ελλάδας - Τουρκίας.

Σε ένα ακόμη βήμα εδραίωσης του θετικού κλίματος που έχει διαμορφωθεί από τις αρχές του 2023 στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, προσβλέπει η Αθήνα από την σημερινή συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν και το 5ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-

Τουρκίας.

Μετά την ολοκλήρωσή του είναι πιθανό, σύμφωνα με πληροφορίες, να υπάρξει κοινό ανακοινωθέν, με τον ίδιο τον κ. Ερντογάν να έχει κάνει λόγο για διακήρυξη φιλικών σχέσεων και καλής γειτονίας.

Οι συμφωνίες, τα μνημόνια και οι κοινές δηλώσεις που βρίσκονταν όλο το προηγούμενο διάστημα στο τραπέζι της συζήτησης προσεγγίζουν, σύμφωνα με πληροφορίες, τις 20 και αναμένεται σήμερα το μεσημέρι να αποσαφηνιστεί πόσες από αυτές έχουν οριστικοποιηθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες έχει υπάρξει συμφωνία και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για διευκόλυνση σε Τούρκους πολίτες να επισκέπτονται ελληνικά νησιά, ενώ ιδιαίτερης σημασίας θεωρείται και η προσέγγιση στο μεταναστευτικό όπου όλα δείχνουν ότι στο πλαίσιο της εντατικότερης συνεργασίας και του καλύτερου συντονισμού των δύο χωρών έχει συμφωνηθεί και η παρουσία Έλληνα αξιωματικού στην Σμύρνη και Τούρκου αξιωματικού στην Λέσβο.

Οι συμφωνίες που αναμένεται να υπογραφούν αφορούν συνεργασίες στους τομείς της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας, της υγείας, της παιδείας, του τουρισμού, του αθλητισμού, της έρευνας/τεχνολογίας, της αγροτικής ανάπτυξης.

Εάν πάντως στα ζητήματα της "θετικής ατζέντας" όλα δείχνουν ότι έχουν σημειωθεί βήματα προόδου, πριν ακόμη αφιχθεί στην Αθήνα ο Τούρκος Πρόεδρος έγινε σαφές ότι σε πολιτικό επίπεδο οι διαφωνίες των δύο χωρών παραμένουν καθώς ο Ταγίπ Ερντογάν επέμεινε μέσω της συνέντευξης στην "Καθημερινή", στους ισχυρισμούς της χώρας του.

Η αλήθεια είναι πάντως ότι αυτό το έκανε σε διαφορετικούς τόνους σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν καθώς από το "Μητσοτάκης γιοκ" της περιόδου της μεγάλης έντασης, πέρασε στο "φίλε, Κυριάκο".

Αυτό ερμηνεύεται ως μία ένδειξη βούλησης και από την πλευρά του για διατήρηση του θετικού κλίματος του τελευταίου δεκαμήνου, επί της ουσίας όμως των θέσεών του παραμένει αμετακίνητος μιλώντας για "πολλά αλληλένδετα προβλήματα που πρέπει να λυθούν εκτός από την υφαλοκρηπίδα" και υποστηρίζοντας πως "όταν προσφεύγουμε στη διεθνή δικαιοσύνη δεν πρέπει να αφήνουμε κανένα πρόβλημα πίσω".

Στην Αθήνα τονίζουν πως ο κ. Ερντογάν επαναλαμβάνει τις τουρκικές θέσεις σε βασικά θέματα οι οποίες είναι γνωστές, όπως και οι θέσεις της Ελλάδας ότι η διαφορά μας είναι μία: η οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

"Εμείς λέμε ξεκάθαρα και διαχρονικά ότι υπάρχει μία διαφορά, ο καθορισμός ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. Δεν υπάρχει καμία άλλη διαφορά άρα δεν υπάρχει περίπτωση να συζητήσουμε τίποτα άλλο, ξεκαθάρισε και ο Έλληνας κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος επανέλαβε παράλληλα ότι "δεν υπάρχει κανένα ζήτημα συνεκμετάλλευσης, δεν υπάρχει καμία τέτοια περίπτωση".

Το ότι διαφωνούμε δεν σημαίνει ότι δεν συζητάμε. Το σημαντικό είναι οι διαφωνίες να μην παράγουν διμερείς κρίσεις, έχει τονίσει κατ' επανάληψη τις τελευταίες ημέρες το Μέγαρο Μαξίμου.

Από την έναρξη αυτής της προσπάθειας επαναπροσέγγισης που ξεκίνησε από την συνάντηση των δύο ηγετών τον Ιούλιο στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει τονίσει κατ' επανάληψη αναφορικά με τις πως δεν είναι αφελής και γνωρίζει πολύ καλά ότι οι πολιτικές των χωρών δεν αλλάζουν από την μία στιγμή στην άλλη.

Η θέση ωστόσο που διατυπώνει σταθερά είναι πως ακόμη και αν καταλήξουμε ότι δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε, αυτό δεν μας υποχρεώνει να είμαστε μονίμως "στα κόκκινα" και στη ένταση που βιώσαμε τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

"Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι χωρίς να είμαστε αφελείς", δήλωσε χθες στον Αντ1 και ο κ. Μαρινάκης.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο μελλοντικής παραπομπής στην Χάγη, κυβερνητικά στελέχη τονίζουν πως για κάτι τέτοιο απαιτείται υπογραφή συνυποσχετικού με τη σύμφωνη γνώμη των δύο μερών και απέχουμε πολύ απ΄αυτό.

Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης έχει τονίσει άλλωστε πως "η Χάγη είναι πολύ μακριά ακόμα".

Με αφορμή εξάλλου την αναφορά του Τούρκου Προέδρου "δεν σας απειλούμε, αν δεν μας απειλήσετε", κυβερνητικά στελέχη τονίζουν πως η Ελλάδα δεν απειλεί και ότι σταθερή και διαχρονική θέση της είναι η ειρηνική επίλυση των διαφορών με βάση το Διεθνές Δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας.

Η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν έχει προγραμματιστεί για τις 12:15 στο Μέγαρο Μαξίμου και μετά την ολοκλήρωσή της οι δύο ηγέτες θα κάνουν δηλώσεις στον Τύπο, δεν προβλέπεται ωστόσο να δεχτούν ερωτήσεις.

Στην συνάντηση θα είναι παρόντες- όπως και στις δύο προηγούμενες στο Βίλνιους και στη Νέα Υόρκη - οι δύο υπουργοί Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν και οι διπλωματικοί σύμβουλοι των δύο ηγετών Άννα Μαρία Μπούρα και Ακιφ Τσαγατάι Κιλιτς.

Θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας της Ολομέλειας του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας στο οποίο θα λάβουν μέρος 11 Έλληνες υπουργοί και 8 από την Τουρκία με αντίστοιχες αρμοδιότητες.

Πριν την συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν θα έχουν προηγηθεί διμερείς συναντήσεις μεταξύ υπουργών των δύο χωρών και ξεχωριστή συνάντηση των δύο υπουργών Άμυνας.

Από ελληνικής πλευράς θα συμμετέχουν ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης και οι υφυπουργοί Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και Κώστας Φραγκογιάννης που χειρίζονται τα ζητήματα του πολιτικού διαλόγου και της θετικής ατζέντας αντίστοιχα, καθώς και οι υπουργοί Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου, Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης, Ναυτιλίας, Χρήστος Στυλιανίδης, Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη και Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης.

Ο κ. Ερντογάν αναμένεται να φτάσει στην χώρα μας στις 11 το πρωί και στις 11.30 θα γίνει δεκτός από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

#ΡΕΤΖΕΠ_ΤΑΓΙΠ_ΕΡΝΤΟΓΑΝ #ΚΥΡΙΑΚΟΣ_ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ #ΤΟΥΡΚΙΑ #ΕΛΛΑΔΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Προσδοκίες, Ερντογάν,prosdokies, erntogan