Απόλυτη καταστροφή στο Λουτράκι: Σε απόσταση άνω του ενός χιλιομέτρου η φωτιά από τα διυλιστήρια

Εκτός ελέγχου παραμένει η φωτιά στο Λουτράκι με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν άνιση μάχη για δεύτερο 24ωρο προκειμένου να ελέγξουν το μέτωπο.

Οι προσπάθειες της Πυροσβεστική επικεντρώνονται πλέον το βράδυ της Τρίτης στον οικισμό Πανοράματος, όπου η κατάσβεση θα συνεχιστεί καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας.

Όπως μετέδωσε ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Μιχάλης Βασιλάκης το ενδιαφέρον από την πλευρά του Δήμου Λουτρακίου Περαχώρας και Αγίων Θεοδώρων στρέφεται και προς την περιοχή Γλυκιά Ζωή, για την οποία

άλλωστε εκδόθηκε νωρίτερα εντολή εκκένωσης.

Σημειώνεται πως περί τις 21:30 άνοιξε η παλαιά Εθνική Οδός Αθηνών-Κορίνθου, απο όπου διοχετεύεται πλέον η κυκλοφορία, ενώ μία ώρα αργότερα άνοιξε και τμήμα της Νέας Εθνικής Οδού.

Σε απόσταση από τα διυλιστήρια το μέτωπο

Υπό έλεγχο τέθηκε μετά τις 20:30 το μέτωπο κοντά στα διυλιστήρια, όπου σήμανε νωρίτερα συναγερμός. Οι φλόγες, άλλωστε, έφτασαν περί τα 2 χιλιόμετρα μακριά από τα διυλιστήρια. Στη μάχη της πυρόσβεσης στο ύψος των διυλιστηρίων της Motor Oil επιχείρησαν νωρίτερα 2 ελικόπτερα και 2 αεροσκάφη.

Καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας, η προσπάθεια θα επικεντρωθεί στο να κρατηθεί η φωτιά σε απόσταση άνω του ενός χιλιομέτρου, προκειμένου να μην δημιουργήσει πρόβλημα στις εγκαταστάσεις.

«Είμαστε σε επιφυλακή», δηλώνουν από τα διυλιστήρια της Motor Oil, το επιτελείο της οποίας παρακολουθεί λεπτό προς λεπτό την εξέλιξη της πυρκαγιάς στη γύρω περιοχή.

Σε περίπτωση που η πυρκαγιά πλησιάσει, η εταιρία θα θέσει σε εφαρμογή - σύμφωνα με την Καθημερινή - όλα τα προβλεπόμενα συστήματα ασφαλείας και θα αναπτύξει ζώνη πυρασφάλειας γύρω από τις εγκαταστάσεις του.

Εκκενώθηκε και η «Γλυκιά Ζωή»

Λίγο μετά τις 19:00 εστάλη ένα ακόμη «112», αυτή την φορά για εκκένωση της Γλυκιάς Ζωής Κορινθίας με κατεύθυνση προς τους Αγίους Θεοδώρους, καθώς η φωτιά πλησιάζει πλέον τα διυλίστηρια.

⚠️ Ενεργοποίηση 1️⃣1️⃣2️⃣

? Αν βρίσκεστε στην περιοχή #Γλυκιά_Ζωή εκκενώστε τώρα προς #Αγίους_Θεοδώρους

? Δασική πυρκαγιά στην περιοχή

‼️ Ακολουθήστε τις οδηγίες των Αρχών

ℹ️ https://t.co/kexUnlnGMV@pyrosvestiki

— 112 Greece (@112Greece) July 18, 2023

Κλειστή η Εθνική Οδός Αθηνών - Κορίνθου

Λίγο πριν τις 19:00 αποφασίστηκε το κλείσιμο της Εθνικής Οδού Αθηνών - Κορίνθου από την Ελευσίνα έως και την Κόρινθο και στα δύο ρεύματα.

Η ανακοίνωση της «Ολυμπίας Οδός»

Με εντολή της Τροχαίας, ανακοινώνεται διακοπή της κυκλοφορίας από την Ελευσίνα έως την Κόρινθο λόγω των πυρκαγιών σε Λουτράκι και Μάνδρα. Γίνεται αναστροφή των οχημάτων στα διόδια της Ελευσίνας και στον κόμβο Επιδαύρου.

Η Ολυμπία Οδός παρακαλεί τους οδηγούς που βρίσκονται στο δρόμο να συμμορφώνονται προς τις υποδείξεις της Τροχαίας και να επιδείξουν προσοχή κατά τη διέλευσή τους από την περιοχή και εκείνους που δεν έχουν ξεκινήσει το ταξίδι τους ακόμα να το αναβάλλουν προσωρινά μέχρι νεοτέρας.

«Η φωτιά πλησιάζει τα διυλιστήρια»

Η φωτιά στο Λουτράκι πλησιάζει στα διυλιστήρια, δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας, Χαρίλαος Βυτινιώτης, προκαλώντας ανησυχία.

Το μέτωπο της φωτιάς στο Λουτράκι «έφυγε από τους οικισμούς Γαλήνης και Παράδεισου και κατευθύνεται προς τις ακτές του Σαρωνικού», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Χαρίλαος Βυτινιώτης, προσθέτοντας ότι «μεσολαβούν οι παράδρομοι, η εθνική οδός, ο προαστιακός, η παλιά εθνική οδός και μετά είναι οι οικισμοί, που αν κατέβει εκεί θα είναι δύσκολα τα πράγματα».

«Τα ελικόπτερα κάνουν άθλο ποτίζοντας την περιοχή με νερό. Ευτυχώς, είναι κοντά ο Σαρωνικός και διευκολύνεται κάπως το έργο τους», σημείωσε μεταξύ άλλων ο αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας.

«Οι επίγειες δυνάμεις δεν μπορούν να κάνουν τίποτα. Τη λύση θα δώσουν τα εναέρια. Είναι 4 ελικόπτερα, υπάρχει πυκνή κυκλοφορία εναέριων μέσων, δεν υπάρχει “χώρος” για περισσότερα, γιατί η απόσταση είναι μικρή, περίπου 500-600 μέτρα», είπε επίσης ο κ. Βυτινιώτης.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Λουτράκι

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε ο Δήμος Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων από σήμερα, Τρίτη 18/07/2023 και για έξι μήνες προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι έκτακτες ανάγκες και να γίνει διαχείριση των ζημιών και των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν από την πυρκαγιά.

Καίγονται σπίτια και αυτοκίνητα σε Άγιο Χαράλαμπο

Αναζωπυρώσεις σημειώνονται συνεχώς στο Λουτράκι, με τις φλόγες να απειλούν εκ νέου κατοικίες στον οικισμό του Αγίου Χαραλάμπους.

Λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή, οι εστίες της φωτιάς παίρνουν διαστάσεις, με αποτέλεσμα να φθάνουν κοντά σε κατοικημένες περιοχές τόσο στον Άγιο Χαράλαμπο όσο και στο Πανόραμα, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις προσπαθούν συνεχώς να κρατήσουν τις φλόγες μακριά από τα σπίτια.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Λουτρακίου, Γιώργος Γκιώνης, «η κατάσταση με την εξέλιξη της φωτιάς θα μπορούσα να πω ότι είναι πάρα πολύ δύσκολη και απειλεί τις κατοικημένες περιοχές, του Αγίου Χαραλάμπους και του Πανοράματος, ενώ το μέτωπο έχει ανατολική κατεύθυνση προς την εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου».

Σημειώνεται πως νωρίτερα έγινε εισήγηση για προληπτική εκκένωση των οικισμών Άγιος Χαράλαμπος και Πανόραμα.

Η έκταση της πυρκαγιάς στο Λουτράκι έχει καταγραφεί από το πιλοτήριο ελικοπτέρου Σινούκ (αν και αρκετές ώρες πριν), το οποίο επιχειρεί στην περιοχή:

Οι φλόγες «γλείφουν» αυτοκίνητα: Η στιγμή που ελικόπτερο επιχειρεί πάνω από το δρόμο

Τα πλάνα του Open είναι συγκλονιστικά: Φλόγες ύψους πολλών μέτρων γλείφουν τον δρόμο, όπου βρίσκεται ένα πυροσβεστικό όχημα, αλλα και άλλα ιδιωτικά οχήματα. Μάλιστα ο οδηγός ενός ΙΧ δεν κατάφερε να το απομακρύνει εγκαίρως με αποτέλεσμα να τυλιχθεί στις φλόγες.

Στο σημείο έφτασε άμεσα ελικόπτερο της Πυροσβεστικής πραγματοποιώντας στοχευμένη ρίψη νερού πάνω από τα οχήματα η οποία μείωσε την ένταση της φωτιάς για λίγα μόλις δευτερόλεπτα, καθώς οι φλόγες «φούντωσαν» ξανά.

#ΛΟΥΤΡΑΚΙ #ΦΩΤΙΑ #ΠΥΡΚΑΓΙΑ #ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ #ΣΠΙΤΙΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Πύρινη, Λουτράκι, Άγιο Χαράλαμπο,pyrini, loutraki, agio charalabo