Πύρινος «κλοιός» χιλιομέτρων περικυκλώνει τη χώρα: Στη δύνη των αναζωπυρώσεων η Ρόδος, που υπάρχουν πύρινα μέτωπα

Για τέταρτο 24ωρο πυροσβέστες, εθελοντές αλλά και κα΄τοικοι δίνουν μάχη με τις φωτιές στα πύρινα μέτωπα που καίνε σε Αττική, Λακωνία και Ρόδο.

Μεγάλες αναζωπυρώσεις σε Δυτική Αττική, Ρόδο και Λευκόχωμα Λακωνίας αντιμετωπίζουν ισχυρές πυροσβεστικές, επίγειες και εναέριες, δυνάμεις, όπως ανέφερε σε έκτακτη ενημέρωση ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιπύραρχος Γιάννης Αρτοποιός.

Ειδικότερα, οι αναζωπυρώσεις στα μέτωπα της πυρκαγιάς στο νησί της Ρόδου οι οποίες είναι συνεχείς και κάποιες από αυτές δύσκολο να αντιμετωπιστούν από τις δασοπυροσβεστικές δυνάμεις και τους

εθελοντές που επιχειρούν. Αυτή την ώρα το μέτωπο από Απόλλωνα προς Λάερμα εμφανίζει τη μεγαλύτερη επικινδυνότητα γι' αυτό και καταβάλλεται πολύ μεγάλη προσπάθεια για τον περιορισμό του. Προσωπικό της πυροσβεστικής, εθελοντές κ.ά. βρίσκονται στο σημείο και προσπαθούν να καταστείλουν την έντασή του.

Το ίδιο είχε συμβεί νωρίτερα και στην περιοχή του Προφήτη Ηλία όπου οι φλόγες πλησίαζαν επικίνδυνα τις εγκαταστάσεις αλλά και τις κεραίες που βρίσκονται στην περιοχή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το μεσημέρι και μετά, όλες οι δυνάμεις αναλώνονται στο να αντιμετωπίζουν τις συνεχείς και επικίνδυνες αναζωπυρώσεις που σημειώνονται στα 4 μέτωπα της πυρκαγιάς αλλά και τις νέες εστίες που δημιουργούνται από τη μεταφορά από τον αέρα της καφτρας από τα καιόμενα.

Η νύχτα προμηνύεται ιδιαίτερα δύσκολη με δεδομένο ότι είναι και η τρίτη κατά σειρά όπου η φωτιά συνεχίζει να καίει στο νησί.

Τρία διαφορετικά μέτωπα σε δύσβατη περιοχή της Ξάνθης

Συγκεκριμένα στις τρεις διαφορετικές εστίες πυρκαγιάς που εκδηλώθηκαν στη δύσβατη περιοχή, επιχειρούν 2 αεροσκάφη και μεταβαίνουν 12 πυροσβέστες με 5 οχήματα.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες από το Πυροσβεστικό Σώμα, «η περιοχή είναι τόσο δύσβατη που για να την προσεγγίσουν οι πυροσβέστες να πρέπει να διανύσουν μία ώρα απόσταση πεζοπορίας». Οι εστίες καίνε θαμνώδεις εκτάσεις και πουρνάρια, ενώ νωρίτερα στην περιοχή εκδηλώθηκαν ακραία καιρικά φαινόμενα με έντονες βροχοπτώσεις και κεραυνούς.

Την ίδια ώρα υπό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι, στον Ασκό Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, σε αγροτοδασική έκταση. Στο σημείο επιχείρησαν 33 πυροσβέστες, μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος και εννέα οχήματα, συμπεριλαμβανομένων δέκα πυροσβεστών με δύο οχήματα από τη Βουλγαρία, ενώ συνέδραμε με μηχανήματα και ο δήμος Λαγκαδά.

Παράλληλα έγιναν ρίψεις νερού από αέρος με ελικόπτερο της πυροσβεστικής.

Μεγάλη αναζωπύρωση ανάμεσα σε Μάνδρα και Μέγαρα

Mάχη με τις αναζωπυρώσεις δίνουν οι πυροσβέστες στη Δυτική Αττική η οποία καίγεται για τέταρτη ημέρα. Υπάρχει μεγάλη αναζωπύρωση στο Καραούλι της Μάνδρας, τη στιγμή που οι θερμοκρασίες είναι ιδιαίτερα υψηλές, δυσχεραίνοντας το έργο της πυρόσβεσης.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική οι αναζωπυρώσεις εντοπίζονται βόρεια της Βλυχάδας και ανατολικά της Κανδήλη. Στην Αγία Σωτήρα η κατάσταση είναι δύσκολη, κάποια σπίτια έχουν τυλιχθεί στις φλόγες, ενώ απειλείται ο οικισμός Πουρνάρι στην αναζωπύρωση που έχει σημειωθεί κοντά στα Δερβενοχώρια.

Η Αστυνομία προχώρησε στη διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στη παλιά εθνική οδό Αθηνών-Θηβών απο το ύψος του πρατηρίου υγρών καυσίμων Cyclon μέχρι τα Βίλια και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Μηχανήματα επιχειρούν να δημιουργήσουν αντιπυρική ζώνη και πυροσβέστες ρίχνουν νερό σε αυλές, σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ. Κάτοικοι απευθύνουν έκκληση για εναέρια μέσα και περισσότερα πυροσβεστικά οχήματα.

Το 112 έστειλε μήνυμα στους κατοίκους για να εκκενώσουν τους οικισμούς Αγία Σωτήρα, Παλαιοκούνδουρα, Πανόραμα, Παλαιοχώρι. Λίγο αργότερα δόθηλε εντολή εκκένωσης και της Οινόης, καθώς εστάλη μήνυμα από το 112.

Λίγο μετά τις 19:00 οι κάτοικοι στον οικισμό Αγιος Παντελεήμων έλαβαν ειδοποίηση από το 112 να εκκενώσουν την περιοχή και να κατευθυνθούν βόρεια προς Ερυθρές. Εντολή εκκένωσης δόθηκε και για τον οικισμό Κιάφα. Οι κάτοικοι της περιοχής κλήθηκαν μετακινηθούν προς Ελευσίνα - Μάνδρα.

Γιάννης Αρτοποιός: «Ακραίες οι συνθήκες»

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κ. Αρτοποιός έχουν ξεσπάσει 62 πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο, οι περισσότερες εκ των οποίων αντιμετωπίστηκαν εγκαίρως.

Ολόκληρη η ενημέρωση:

«62 δασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο. Οι περισσότερες από αυτές αντιμετωπίστηκαν στο αρχικό στάδιο εκδήλωσής τους. Όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας σε συνεργασία με περιφέρειες δήμους καταβάλλουν σημαντικές προσπάθειες για τον περιορισμό των πυρκαγιών που δεν έχουν ελεγχθεί. Οι συνθήκες πλέον γίνονται ακραίες και δημιουργούν δυναμικά μέτωπα πυρκαγιάς. Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, επίγειες εναέριες αντιμετωπίζουν μεγάλες αναζωπυρώσεις σε Δυτική Αττική, Λευκόχρωμα Λακωνίας και Ρόδο.

Σήμερα στις 16:25 μμ εκδόθηκε μήνυμα από το 112 για εκκένωση των περιοχών Αγία Σωτήρα, Παλαιοκούνδουρα, Πανόραμα, Παλαιοχώρι Δυτικής Αττικής προς Οινόη και στις 17:40 εκδόθηκε νέο μήνυμα εκκένωσης από Οινόη προς Ερυθρές. Στην ευρύτερη περιοχή επιχειρούν από αέρος 11 αεροσκάφη, 11 ελικόπτερα συμπεριλαμβανομένων και των 4 αεροσκαφών που μας διέθεσε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας από Ιταλία και Γαλλία.

Στη Λακωνία οι πρόσφατες αναζωπυρώσεις δημιούργησαν νέα μέτωπα νοτιοανατολικά του οικισμού Λευκόχρωμα και για την αντιμετώπισή τους επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις και από αέρος τέσσερα αεροσκάφη, ένα ελικόπτερο. Στη Ρόδο οι αναζωπυρώσεις είναι πολλαπλές στον ορεινό όγκο κεντρικά του νησιού και επιχειρούν εκεί τρία αεροσκάφη, δύο ελικόπτερα. Από το μεσημέρι βρίσκονται στη χώρα μας δύο αεροσκάφη που αναμέναμε από τη χώρα του Ισραήλ.

Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο επικίνδυνων Καιρικών φαινομένων της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, από σήμερα η θερμοκρασία ανεβαίνει και από αύριο Παρασκευή έως την Κυριακή η θερμική έξαρση αναμένεται να γίνει αισθητή στη χώρα μας. Συνεπώς πολύ υψηλός θα είναι ο κίνδυνος πυρκαγιάς και για αύριο σε Αττική, Βοιωτία, Εύβοια, Κορινθία, Αργολίδα, Ρόδο, Σάμο και Ικαρία, ενώ παραμένει υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς σχεδόν σε όλη τη χώρα. Τονίζουμε ότι οι επόμενες μέρες θα είναι πολύ δύσκολες. Είναι απαραίτητη η προσοχή όλων μας».

Στο Συντονιστικό της Πυροσβεστικής ο πρωθυπουργός: Zητά διεθνή βοήθεια, ακυρώνει το πρόγραμμά του

Σημειώνεται πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε εκτάκτως το Συντονιστικό της Πυροσβεστικής.

Σε επικοινωνία με ομολόγους του προκειμένου να εξασφαλιστεί βοήθεια τόσο σε εναέριες όσο και σε επίγειες δυνάμεις που θα συνδράμουν το έργο των πυροσβεστών, βρίσκεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος, μετά τις νέες αναζωπυρώσεις επισκέφθηκε εκ νέου, πριν από λίγο, το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων της Πολιτικής Προστασίας, ενώ τροποποιεί και το πρόγραμμα του επόμενου τριημέρου και δεν θα μεταβεί, μεταξύ άλλων, στην Ρώμη για την Διάσκεψη για την Μετανάστευση.

Ο κ. Μητσοτάκης ενημερώθηκε από τον αρχηγό και τους επιτελείς του Πυροσβεστικού Σώματος, παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, για τις επιχειρήσεις κατάσβεσης στα μέτωπα των πυρκαγιών που είναι σε εξέλιξη σε όλη τη χώρα, κυρίως στη Δυτική Αττική.

Όπως αναφέρει το Μέγαρο Μαξίμου, με δεδομένο ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν ακραία υψηλές θερμοκρασίες σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, γεγονός που δημιουργεί συνθήκες για νέες πυρκαγιές ή αναζωπυρώσεις στις ήδη υπάρχουσες, ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε επικοινωνία με ομολόγους του προκειμένου να εξασφαλιστεί βοήθεια τόσο σε ενάεριες όσο και σε επίγειες δυνάμεις που θα συνδράμουν το έργο των πυροσβεστών που βρίσκονται ήδη στο πεδίο υπό αντίξοες συνθήκες από την περασμένη Δευτέρα.

Εκτός από την ματαίωση της παρουσίας του κ. Μητσοτάκη, την Κυριακή, στη Διεθνή Διάσκεψη για τη Μετανάστευση και την Ανάπτυξη που θα πραγματοποιηθεί στη Ρώμη, αναβάλλεται και η προγραμματισμένη για αύριο επίσκεψή του στην Καλαμάτα.

#ΦΩΤΙΑ #ΠΥΡΚΑΓΙΑ #ΕΛΛΑΔΑ #ΡΟΔΟΣ #ΜΑΝΔΡΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα