Σχολεία: Ανοίγουν τη Δευτέρα, οι 3 αλλαγές στα πρωτόκολλα - Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση - Τι ισχύει για αναρρωτική

Κανονικά θα ξεκινήσουν τα σχολεία τη Δευτέρα, 10 Ιανουαρίου, αλλά με αλλαγές στα πρωτόκολλα. Τι ισχύει για τους εκπαιδευτικούς ανεμβολίαστους και μη, και για τους μαθητές. Ο υπουργός Υγείας εξήγησε την διαδικασία για την αναρρωτική άδεια και αλλαγή για το πιστοποιητικό νόσησης. Αντιδρά η αντιπολίτευση και κάνει λόγο για «αστεία πρωτόκολλα»

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως κατά την ανακοίνωση των σχετικών κυβερνητικών αποφάσεων για το άνοιγμα το σχολείων,

τόνισε πώς τα πρωτόκολλα που εφαρμόζονται στις υπόλοιπες εκπαιδευτικές δομές, όπως στα Πανεπιστήμια και τα ΙΕΚ, παραμένουν ως έχουν.

Οι τρεις βασικές αλλαγές στα πρωτόκολλα:

1. Προβλέπεται ένα επιπλέον self test για την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας σχολείων, δηλαδή θα διενεργηθούν τρία δωρεάν self test αντί για δύο. Τα test θα διατεθούν δωρεάν στα φαρμακεία αυτήν την εβδομάδα.

2. Τα δωρεάν δύο εβδομαδιαία self test πλέον θα διενεργούνται και από τους εμβολιασμένους μαθητές και από τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς. Το μέτρο αυτό προστίθεται, ανέφερε η κυρία Κεραμέως, εξαιτίας της μεγάλης μεταδοτικότητας της νέας μετάλλαξης του ιού και σε εμβολιασμένους.

3. Σε περίπτωση κρούσματος στην τάξη θα γίνονται αυξημένοι έλεγχοι σε όλο το τμήμα, και όχι μόνο στους μαθητές που κάθονταν κοντά στο κρούσμα, όπως ίσχυε μέχρι τώρα. Όλοι οι ανεμβολίαστοι μαθητές θα κάνουν δωρεάν τεστ, κάθε μέρα, για 5 ημέρες.

Συγκεκριμένα, θα κάνουν δύο rapid και ένα self test σε διάστημα πέντε ημερών, επιπλέον των δύο σταθερών self test την εβδομάδα, άρα 5 τεστ σε 5 ημέρες. Οι εμβολιασμένοι μαθητές θα κάνουν σύνολο 3 self test δωρεάν εκείνες τις ημέρες.

Όσον αφορά τους εκπαιδευτικούς, οι ανεμβολίαστοι θα κάνουν και αυτοί 5 τεστ σε 5 ημέρες: δύο rapid και ένα self test, επιπλέον των δύο rapid test που ήδη κάνουν την εβδομάδα. Οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί θα κάνουν 3 self test δωρεάν την εβδομάδα.

Τον... «κούκο αηδόνι» θα πληρώνουν οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί σε περίπτωση κρούσματος

Σύμφωνα με τα παραπάνω οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί φαίνεται πώς θα πληρώνουν τον... κούκο αηδόνι, καθώς εκτός από τα 2 υποχρεωτικά rapid test την εβδομάδα, πλέον σε περίπτωση κρούσματος θα πρέπει να κάνουν 5 τεστ την εβδομάδα.

Δηλαδή 4 rapid test - 40 ευρώ και ένα self test 5 - 7 ευρώ, συνεπώς αν υποθέσουμε ότι κάθε βδομάδα θα υπάρχει και κάποιο κρούσμα στην τάξη τότε οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί θα πληρώνουν τον μήνα τουλάχιστον 180 ευρώ.

Η κυρία Κεραμέως εκτίμησε ότι αναμένονται πολλά κρούσματα το επόμενο διάστημα, υπενθυμίζοντας πως η ημέρα με τα περισσότερα κρούσματα στα σχολεία την προηγούμενη περίοδο ήταν η 13η Σεπτεμβρίου, η πρώτη ημέρα λειτουργίας των σχολείων, που τα παιδιά προέρχονταν από μία περίοδο διακοπών.

Η ίδια επισήμανε ότι στο σχολείο παρέχεται ένα «προστατευτικό πλαίσιο» και είπε πως «τα παιδιά ήταν περισσότερο ασφαλή στο σχολείο, απ' ό,τι εκτός αυτού».

Με θετικό rapid test η αναρρωτική άδεια - Τι ισχύει για το πιστοποιητικό νόσησης - Τι ανακοίνωσε ο Θάνος Πλεύρης

Τα αυξημένα κρούσματα που παρατηρούνται στην μετάλλαξη Όμικρον υποχρεώνουν σε αλλαγή του τρόπου χορήγησης του πιστοποιητικού νόσησης, ανακοίνωσε κατά την ενημέρωση για το άνοιγμα των σχολείων ο υπουργός υγείας Θάνος Πλεύρης.

Με ΚΥΑ που θα εκδοθεί άμεσα, οι εμβολιασμένοι θα αρκεί να έχουν θετικό rapid test για την έκδοση του πιστοποιητικού νόσησης και οι ανεμβολίαστοι θα πρέπει να επιβεβαιώνουν την θετικότητα με PCR.

Προκειμένου για αναρρωτική άδεια από την εργασία αρκεί το θετικό rapid test για όλους τους εργαζομένους και επομένως οι εργοδότες θα πρέπει να το αποδέχονται.

Η μετάλλαξη Όμικρον πλέον είναι κυρίαρχη στη χώρα μας και η άνοδος των κρουσμάτων αναμενόμενο, δεδομένου ότι η Όμικρον είναι η πλέον μεταδοτική, ανέφερε ο υπουργός Υγείας.

Ο κ. Πλεύρης αναφέρθηκε και στην πίεση που υπάρχει στο ΕΣΥ, η οποία σε πρώτη φάση παρατηρείται στα επείγοντα περιστατικά κυρίως και στις απλές κλίνες.

«Είμαστε σε συνεχή παρακολούθηση και για να ενισχύσουμε το ΕΣΥ αλλά και για να κάνουμε τις παρεμβάσεις που χρειάζονται», σημείωσε και αναφέρθηκε στη συμφωνία με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Κλινικών

Άμεσα, όπως είπε, θα διατεθεί από τις ιδιωτικές κλινικές το 10% έως 15% των απλών κλινών τους προκειμένου να διαχειρίζονται covid περιστατικά.

Συνεργασία υπάρχει και στο σκέλος των κλινών ΜΕΘ που το σύνολό τους έχει διατεθεί για non covid περιστατικά στο ΕΣΥ, αλλά και σε άλλα περιστατικά non covid που διαχειρίζονται οι ιδιωτικές κλινικές κατόπιν κατεύθυνσης που δίνεται από το ΕΣΥ.

«Αστεία τα πρωτόκολλα, σε κίνδυνο οι μαθητές», αντιδρά η αντιπολίτευση για το άνοιγμα των σχολείων

ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜεΡΑ25 αντέδρασαν έντονα στην ανακοίνωση των νέων πρωτοκόλλων για το άνοιγμα των σχολείων στις 10 Ιανουαρίου.

Ότι «θέτει σε κίνδυνο την υγεία των μαθητών» κατηγορεί την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση των νέων υγειονομικών πρωτοκόλλων για την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία. Το ΚΚΕ σημειώνει πως τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση «οδηγούν σε κατάσταση διασποράς του ιού και τελικά κλεισίματος των σχολείων», ενώ με τη σειρά του το ΜεΡΑ25 μιλά για «αστεία πρωτόκολλα» και χαρακτηρίζει τις αποφάσεις «αδιανόητες και εγκληματικές».

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση συνειδητά θέτει σε κίνδυνο την υγεία των μαθητών

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποφάσισε να ανοίξει τα σχολεία όπως τα έκλεισε», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει: «Συνεχίζει την ίδια πολιτική που έχει οδηγήσει τη χώρα στην υγειονομική τραγωδία. Αρνείται ακόμα και τη στιγμή που καταγράφονται αρνητικά ρεκόρ κρουσμάτων, να ακούσει τη φωνή των ειδικών. Είναι φανερό σε όλους, ότι η κυβέρνηση αρνείται τη γνώμη των επιστημόνων και αποφασίζει με μοναδικό κριτήριο την αποφυγή μέτρων στήριξης προς την κοινωνία».

Ακολούθως υποστηρίζει ότι «οι αποφάσεις της θα μετατρέψουν τα σχολεία εκ νέου σε χώρους υπερμετάδοσης και θα μεταφέρουν τον ιό μέσα στα σπίτια, σε γονείς και ηλικιωμένους. Ούτε καν το επικίνδυνο πρωτόκολλο του 50+1 δεν αναθεωρούν. Ένα πρωτόκολλο που, όπως αποκαλύφθηκε, δεν ήταν ποτέ εισήγηση της επιτροπής των επιστημόνων αλλά κυβερνητική απόφαση. Η κα Κεραμέως και ο κ. Μητσοτάκης βάζουν την υπογραφή τους και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για ότι ακολουθήσει».

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει ότι «τα σχολεία οφείλουν να λειτουργήσουν με ασφάλεια, κάτι που σημαίνει λιγότερα παιδιά ανά τμήμα και διαφορετικό πρωτόκολλο από το εντελώς ανεπαρκές για την κρισιμότητα της κατάστασης που ανακοινώθηκε» και καταλήγει: «Δεν έλαβαν ούτε αυτή τη φορά υπ' όψιν τους τα μέτρα που έγκαιρα πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία. Μόνη λύση η πολιτική αλλαγή».

ΚΚΕ: Τα σχολεία ανοίγουν με τους ίδιους όρους που έκλεισαν, ενώ η κατάσταση έχει επιδεινωθεί

Δέσμη μέτρων για τη λειτουργία των σχολείων εν μέσω κορονοϊού κατέθεσε το ΚΚΕ, μετά και τις σχετικές ανακοινώσεις από την υπουργό Παιδείας. Στην ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της Κεντρικής Επιτροπής, παράλληλα με τις προτάσεις, διατυπώνεται κριτική για τα νέα κυβερνητικά μέτρα.

Ειδικότερα αναφέρονται τα εξής: «Οι όροι ανοίγματος των σχολείων, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και που ουσιαστικά είναι σχεδόν ίδιοι με τους όρους που έκλεισαν - ενώ η κατάσταση έχει επιδεινωθεί - όχι μόνο δεν απαντούν στις μεγάλες ανησυχίες γονιών, εκπαιδευτικών και μαθητών, αλλά αντίθετα τις αγνοούν προκλητικά.

Αντίστοιχα προκλητικές είναι και οι αναφορές της υπουργού 'Παιδείας' στις ψυχοκοινωνικές ανάγκες των μαθητών, όταν η κυβέρνηση δεν πήρε κανένα ουσιαστικό μέτρο, για να αντιμετωπίσει τέτοιου είδους προβλήματα που δημιουργήθηκαν στις συνθήκες της πανδημίας, ενώ συχνά-πυκνά ενοχοποίησε τη νεολαία για τη διασπορά του ιού.

Από τον Σεπτέμβρη του 2020, ο εκπαιδευτικός κόσμος διεκδικεί και απαιτεί να ληφθούν μέτρα για ανοιχτά σχολεία και για την ασφαλή λειτουργία αυτών. Η κυβέρνηση είχε όλο τον χρόνο να υλοποιήσει τα λογικά και αυτονόητα αιτήματα, όμως δεν το έκανε γιατί τα θεωρεί 'κόστος' και γιατί αντιμετωπίζει εχθρικά τη μόρφωση των παιδιών του λαού.

Σε συνθήκες εκτίναξης της πανδημίας, τα σχολεία πρέπει να προστατευθούν ουσιαστικά κι αυτό δεν εξασφαλίζεται με τα απαράδεκτα πρωτόκολλα του 50%+1, ούτε με κάποια σελφ-τεστ παραπάνω», υποστηρίζει στην ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

Στο «δια ταύτα», για το ΚΚΕ, «τώρα η κυβέρνηση, χωρίς καμιά καθυστέρηση, πρέπει να προχωρήσει στα εξής μέτρα:

Να αραιώσουν τώρα οι σχολικές τάξεις, να ανακληθούν άμεσα όλες οι συγχωνεύσεις και συμπτύξεις τμημάτων. Να γίνουν προσλήψεις εκπαιδευτικών παντού, ώστε να μην υπάρξει καμία διδακτική ώρα χαμένη και να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα μαθησιακά και ψυχοκοινωνικά προβλήματα που όξυνε η πανδημία.

Μαζικά, δωρεάν και επαναλαμβανόμενα τεστ στα σχολεία, με ευθύνη του ΕΟΔΥ για όλους τους εκπαιδευτικούς και όλους τους μαθητές. Δωρεάν μοριακά τεστ για όλους σε περίπτωση κρούσματος στις σχολικές τάξεις για να γίνει ουσιαστική ανάσχεση της μεταδοτικότητας.
Να χορηγούνται δωρεάν - με έκτακτη κρατική χρηματοδότηση - οι ειδικές μάσκες που απαιτούνται σε όλους τους μαθητές και τους εργαζόμενους στα σχολεία. Επιστημονικά τεκμηριωμένη καμπάνια εμβολιασμού στα σχολεία. Κέντρα ενημέρωσης, εμβολιασμού, εξατοµικευµένης παρακολούθησης συνδεδεμένα με τα σχολεία. Προσλήψεις όλου του αναγκαίου βοηθητικού προσωπικού για τα σχολεία, καθαριότητας, κ.ά. Ούτε σκέψη για διεξαγωγή εξετάσεων με τράπεζα Θεμάτων στο Λύκειο. Κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής».

Εν κατακλείδι, το ΚΚΕ καταλήγει στην ανακοίνωσή του υποστηρίζοντας πως «όλα τα άλλα είναι 'άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε' και οδηγούν σε κατάσταση διασποράς του ιού και τελικά κλεισίματος των σχολείων».

ΜεΡΑ25: Αστεία τα πρωτόκολλα

Σε δήλωσή του ο Μιχάλης Κριθαρίδης, εκπρόσωπος Τύπου του ΜεΡΑ25: «Η Κυβέρνηση αποφάσισε για άλλη μια φορά ουσιαστικά να ανοίξουν τα σχολεία χωρίς καμία πραγματική υγειονομική ασφάλεια. Ούτε τα αστεία πρωτόκολλα αλλάζουν, ούτε και το 50+1% για να κλείσει ένα σχολικό τμήμα, ούτε μειώνεται ο αριθμός των μαθητών ανά τάξη φυσικά, ούτε πραγματικά τεστ θα γίνονται, ούτε θα δοθούν μέσα υψηλής προστασίας στους μαθητές και τις μαθήτριες (μάσκες ΚΝ-95 αντί για τις μάσκες αερόστατα που είχε δώσει κάποτε το Υπουργείο Παιδείας).

Το μόνο που αλλάζει είναι ο αριθμός των self test, ούτε καν των rapid, που θα κάνουν κάθε εβδομάδα οι συμμετέχοντες και συμμετέχουσες στην εκπαιδευτική διαδικασία. Είναι αδιανόητο και εγκληματικό, ότι η Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη και η πιο ανάξια Υπουργός Παιδείας που έχει γνωρίσει ο τόπος, η κ. Κεραμέως, ανοίγουν και πάλι τα σχολεία χωρίς ένα δίκτυο για μαζικά, δωρεάν, τακτικά τεστ για όλ@, μαθητές/τριες, εκπαιδευτικούς και γονείς. Η Μητσοτάκης Α.Ε. επιλέγει για άλλη μία φορά να εκθέσει τα παιδιά που θα ξαναπάνε στο σχολείο στις 10 Ιανουαρίου σε τεράστιο κίνδυνο και υγειονομική ανασφάλεια.

Ο Πρωθυπουργός συνεχίζει συνειδητά και πάλι να παίζει με τη δημόσια υγεία και τις ζωές των πολιτών, ακόμα και των παιδιών, για να μην πράξει τα αυτονόητα που θα έπρεπε να γίνουν από την πρώτη στιγμή για την ασφαλή λειτουργία σχολείων, πανεπιστημίων και εν γένει της εκπαιδευτικής διαδικασίας στη χώρα μας».

Τρομάζει η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ με τα κρούσματα της Τρίτης 4/1

Στο εξής, ακόμη μια φόρα η είδηση που έρχεται από τον ΕΟΔΥ είναι δυσάρεστη καθώς σήμερα Τρίτη 4/1 τα κρούσματα σπάσανε κάθε «μαύρο» ρεκόρ. Συγκεκριμένα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 50.126 κρούσματα σήμερα, 61 νεκρούς, 619 διασωληνωμένους.

«Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 50.126, εκ των οποίων 52 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.344.923 (ημερήσια μεταβολή +3.9%), εκ των οποίων 50.2% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 264 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.203 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 61, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 21.053 θάνατοι. Το 95.1% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 619 (59.3% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη. To 79.8% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 525 (84.81%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 94 (15.19%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.782 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 452 (ημερήσια μεταβολή +3.43%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 429 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 36 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).»

Στο «κόκκινο» ολόκληρη η Ελλάδα - Ο χάρτης της διασποράς

Σύμφωνα, λοιπόν, με την ημερήσια έκθεση του ΕΟΔΥ η κατανομή των κρουσμάτων στη μεγαλύτερη υγειονομική περιφέρεια της χώρας, την Αττική, έχει ως εξής:

Ανατολική Αττική 2.212 Βόρειος Τομέας Αθήνας 3.161 Δυτική Αττική 671 Δυτικός Τομέας Αθήνας 2.575 Κεντρικός Τομέας Αθήνας 6.127 Νήσων 315 Νότιος Τομέας Αθήνας 2.252 Πειραιάς 2.515

Ο χάρτης της διασποράς

Keywords
σχολεια, δευτερα, ισχυει, υπουργείο παιδείας, ιεκ, test, φαρμακεια, τεστ, rapid, αηδόνι, κυα, συριζα, ΚΚΕ, σημαίνει, λύση, νέα, ΕΟΔΥ, τραπεζες, ελλαδα, αθηνα, πειραιας, μετρο, καθαρα δευτερα, κλειστα σχολεια, τραπεζα της ανατολης, νεα κυβερνηση, η ημέρα της γης, θεμα εκθεσης 2012, αλλαγη ωρας 2012, κρουσματα σημερα, ανοιγμα σχολειων, rapid, μιλα, αηδόνι, αδεια, γνωμη, δωρεαν, εργασια, ημερησια, ιεκ, πιεση, τα νεα, τεστ, υγεια, ωρα, test, ανοδος, αστεια, αττικη, βδομαδα, γινει, γινονται, γονεις, διαστημα, δηλωση, δωσει, δικτυο, δυτικη αττικη, δυτικη, ευρω, ειπε, υπαρχει, εκθεση, εβδομαδα, ενημερωση, επρεπε, ερχεται, ετη, ετων, ευθυνη, ιδια, ηλικια, θετικο, κυβερνηση, κυρια, κυα, λειτουργια, λυκειο, λύση, λογια, λογο, μητσοτακης, νεολαια, νικη, νοσοκομεια, ορος, ουσιαστικα, ουσιαστικο, παιδια, πλευρης, υπογραφη, προβληματα, προσληψεις, πυλες, ρεκορ, συγκεκριμενα, σειρα, σπιτια, σχολειο, τμημα, τρια, τριτη, υπουργος παιδειας, φυσικα, φωνη, φορα, ωρες, ασφαλεια, χωρα, υπουργειο, μια φορα, σημαίνει, ταξιδι, τραπεζα, θανος, υγειας
Τυχαία Θέματα
Σχολεία, Ανοίγουν, Δευτέρα, - Αντιδράσεις,scholeia, anoigoun, deftera, - antidraseis