Στεγαστικά δάνεια: Οι τράπεζες «παγώνουν» τα επιτόκια, σχέδιο «ασπίδα» στους δανειολήπτες για ένα χρόνο

Στον «πάγο» βάζουν οι τράπεζες τα κυμαινόμενα επιτόκια των στεγαστικών δανείων - Σχέδιο «ανάσα» για χιλιάδες νοικοκυριά που δυσκολεύονται ή αδυνατούν να πληρώσουν τις αυξημένες δόσεις

Το σχέδιο των τραπεζών προβλέπει τα πάγωμα των επιτοκίων βάσης στα επίπεδα που βρίσκονταν στα τέλη Μαρτίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σενάριο που εξετάζεται είναι η επιβολή πλαφόν στο ευρωπαϊκό επιτόκιο Euribor, το οποίο σήμερα βρίσκεται στο 3,05 (από

-0,5% που ήταν πριν από 10 μήνες) ώστε να μην επιβαρυνθούν οι δανειολήπτες από νέα αύξηση επιτοκίων, στην οποία αναμένεται να προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Με άλλα λόγια, οι τράπεζες αναμένεται να «κλειδώσουν» το επιτόκιο βάσης στα επίπεδα που ήταν την 30ή Μαρτίου 2023, διευκολύνοντας έτσι σε κάποιο βαθμό τους δανειολήπτες για την πληρωμή στεγαστικών δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο, που είναι «εγκλωβισμένοι» μεταξύ υψηλού πληθωρισμού και παρατεταμένης ανόδου των επιτοκίων.

Όπως αποκάλυψε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, οι τράπεζες επεξεργάζονται αυτή τη νέα παρέμβαση για την ανακούφιση των δανειοληπτών, η οποία αναμένεται να καλύψει περίπου 70.000 νοικοκυριά.

Σχέδιο για 12 μήνες

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τράπεζες για 12 μήνες, θα αναλάβουν να καλύψουν την επιπλέον αύξηση του ευρωπαϊκού επιτοκίου euribor αλλά και του libor βάσει του οποίου υπολογίζονται τα δάνεια που έχουν συναφθεί με ελβετικό φράγκο, καθώς και όλα τα στεγαστικά δάνεια που συνδέονται με το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, το σχέδιο αφορά ενήμερα στεγαστικά δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο, δάνεια που έχουν δοθεί για να αποκτηθεί ακίνητο και όχι δάνεια στα οποία έχουν εγγραφεί υποθήκες προκειμένου να καλυφθούν επιχειρηματικές ανάγκες.

Το πλαφόν διασφαλίζει ότι δεν θα υπάρξουν περαιτέρω επιβαρύνσεις και σε περίπτωση που κινηθούν πτωτικά τα επιτόκια από εδώ και στο εξής το όφελος από τη διαφορά στο επιτόκιο θα περάσει κανονικά στη δόση του στεγαστικού δανείου.

Στουρνάρας: Φτάνουμε κοντά στο τέλος της αύξησης επιτοκίων

Στο μεταξύ, την πεποίθηση του ότι έχουμε φθάσει κοντά στο τέλος αύξησης των επιτοκίων εξέφρασε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας σε συνέδριο της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος.

#ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΑ_ΔΑΝΕΙΑ #ΕΠΙΤΟΚΙΟ #ΑΥΞΗΣΗ #ΕΠΙΤΟΚΙΑ #ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ #ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα