Στην Αθήνα ο Μπλίνκεν μετά την Τουρκία - Συνάντηση με Μητσοτάκη με ατζέντα τα ελληνοτουρκικά

Στις 19:30 το τετ α τετ με Μητσοτάκη ενώ θα συνομιλήσει και με τον ομόλογό του Νίκο Δένδια - Στο τραπέζι ελληνοτουρκικά, ΝΑΤΟ και ενεργειακά.

Στην Αθήνα φτάνει σήμερα ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Άντονι Μπλίνκεν, για διήμερη επίσκεψη όπου θα συνομιλήσει με τον ομόλογό του Νίκο Δένδια και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο Άντονι Μπλίνκεν θα φτάσει στην Αθήνα

αργά το απόγευμα και θα κατευθυνθεί αμέσως στο Μέγαρο Μαξίμου. Το ραντεβού του με τον κ. Μητσοτάκη είναι προγραμματισμένο για τις 19:30, οι δυο τους θα έχουν μια σύντομη συζήτηση στον «καναπέ» του Μαξίμου μπροστά στις κάμερες, εν συνεχεία θα τα πουν πριβέ και θα ακολουθήσει το δείπνο με διευρυμένη σύνθεση.

Από μέρους Ελλάδας θα συμμετάσχουν, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιώτοπουλος και η πρέσβης μας στις ΗΠΑ Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, ενώ από αμερικανικής πλευράς αναμένεται να είναι στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρέσβης εν Ελλάδα Τζωρτζ Τσούνης.

Τα ελληνοτουρκικά είναι στις πρώτες θέσεις της Ελληνικής ατζέντας, όπως και οι αμυντικές συνεργασίες αλλά και η ενεργειακή ασφάλεια, με την Ελλάδα να έχει κυρίαρχο ρόλο στην ενεργειακή σκακιέρα της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Και φυσικά η ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στην Βορειοατλαντική Συμμαχία, την οποία η Ελλάδα στηρίζει από την πρώτη στιγμή.

Παρουσία του Άντονι Μπλίνκεν, πρόκειται να ξεκινήσει και ο τέταρτος γύρος του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας - ΗΠΑ στις 21 Φεβρουαρίου.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ έρχεται στην Αθήνα αμέσως μετά τις συναντήσεις στην Άγκυρα με τον ομολόγου του Μεβλούτ Τσαβούσογλου και τον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν ενώ, η Αθήνα χαρακτηρίζει ως θετικό το γεγονός ότι ο Μπλίνκεν έρχεται στην Ελλάδα μετά την Τουρκία, καθώς εκτιμά ότι θα έχει οπωσδήποτε μιαν εικόνα για τις προθέσεις του Ερντογάν σε σχέση με την μετάθεση ή όχι των εκλογών στη γειτονική χώρα.

Άλλωστε άμεση ήταν το Σάββατο η απάντηση της Αθήνας στη δήλωση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ότι η Άγκυρα επιθυμεί την ομαλοποίηση των διμερών σχέσεων και την επίλυση… κάποιων διαφορών.

Οι μόνες διαφορές προς συζήτηση είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, ήταν η ξεκάθαρη απάντηση της Αθήνας, μέσω διπλωματικών πηγών, οι οποίες τόνιζαν ότι «κάθε κίνηση που οδηγεί προς την ομαλοποίηση των σχέσεων μας με την Τουρκία είναι ευπρόσδεκτη και η Ελλάδα είναι πρόθυμη να ανταποκριθεί».

Αύριο, ο Α. Μπλίνκεν θα έχει συνάντηση και με τον αρχηγό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα.

#ΚΥΡΙΑΚΟΣ_ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ #ΜΠΛΙΝΚΕΝ #ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ #ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ #ΔΕΝΔΙΑΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Αθήνα, Μπλίνκεν, Τουρκία - Συνάντηση, Μητσοτάκη,athina, blinken, tourkia - synantisi, mitsotaki