Στολισμός στην Αθήνα: Αντί για στολίδια... καντήλια

Μεγάλη συζήτηση για τον χριστουγεννιάτικο στολισμό της Αθήνας, άνοιξε η γιορτινή φωταγώγηση της οδού Βασιλίσσης Σοφίας από το Ίδρυμα Ωνάση, στο πλαίσιο του προγράμματος του Δήμου Αθηναίων «Υιοθέτησε την πόλη σου».

Η διαφορετική από τα συνηθισμένα πρόταση της Στέγης προκάλεσε αντιδράσεις, αρνητική κριτική και συζητήσεις για την αισθητική στον δημόσιο χώρο.

Η καλλιτεχνική πρόταση της Στέγης ανήκει στον φωτιστή Γιώργο Τέλλο, γνωστό για τη συμμετοχή

του στον φωτιστικό σχεδιασμό Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Σότσι το 2014, τον φωτισμό της Τεχνόπολης, του μεγάρου του ΟΤΕ, και σημαντικών κτιρίων στο εξωτερικό.

Η εναέρια εγκατάσταση που βλέπουμε εδώ και λίγα 24ωρα στη Βασιλίσσσης Σοφίας αποτελείται συνολιά από 612 φωτιστικά σώματα διαφορετικών μεγεθών και εκτείνεται από το ύψος τοο Δρομέα μέχρι την οδό Ακαδημίας. Ωστόσο, το έργο δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. όπως αναφέρειο Δημήτρης Θεοδωρόπουλος, σύμβουλος Στρατηγικής και Πολιτισμού του Ιδρύματος Ωνάση, στην Καθημερινή.

«Λόγω των τεχνικών απαιτήσεων ήταν υποχρεωτικό τα φώτα να είναι αναμμένα καθ΄όλη την προηγούμενη εβδομάδα προκειμένου να υλοποιηθεί και να ελεγχθεί ο ψηφιακός προγραμματισμός τους. Η τελική του μορφή θα είναι έτοιμη τις αρχές της επόμενης εβδομάδας προκειμένου το κοινό να βιώσει την κίνηση των φώτων που αλλάζουν χρώμα, σχήμα και μορφή. Βρίσκεται σε στάδιο προγραμματισμού με μπλε και λευκά χρώματα που όσο πλησιάζουμε στις γιορτές θα περάσει σε μια πιο χριστουγεννιάτικη εκδοχή. Συνειδητά δεν επιλέξαμε την παραδοσιακή πρόταση στολισμού.

Στόχος του δημάρχου, σύμφωνα με την Καθημερινή, είναι το κέντρο της πόλης να φωταγωγηθεί από 19 χορηγούς και τα λαμπιόνια που στόλιζαν πέρυσι τις κεντρικές αρτηρίες της πρωτεύουσας να μεταφερθούν και να φωταγωγήσουν για πρώτη φορά γειτονιές και λεωφόρους στην περιφέρεια του ιστορικού κέντρου, όπως την Αγίου Μελετίου, την Ευελπίδων, τη Λεωφόρο Αθηνών, την Αχαρνών και τη Λιοσίων.

Συνολικά μέσω του προγράμματος θα φωτιστούν 22 δρόμοι και πλατείες, ενώ για πρώτη φορά θα γεμίσουν λαμπιόνια 43 νέοι δρόμοι της Αθήνας.

Keywords
Τυχαία Θέματα