Μέγαρο Μαξίμου: Κρίσιμη σύσκεψη σήμερα με πρόεδρο της ΟΥΕΦΑ και 4 μεγάλες ΠΑΕ για ποδόσφαιρο και αντιμετώπιση της οπαδικής βίας

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τα αιματηρά επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια, θα συναντηθεί σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρόεδρο της ΟΥΕΦΑ (UEFA) Αλεξάντερ Τσεφέριν (Aleksander Čeferin).

Μία κρίσιμη σύσκεψη για την κατάσταση του ελληνικού ποδοσφαίρου, αλλά και ειδικότερα για την αντιμετώπιση του μείζονος προβλήματος της οπαδικής βίας που επανήλθε με δραματικό τρόπο στο προσκήνιο λόγω της υπόθεσης των Κροατών χούλιγκανς και της

δολοφονίας του 29χρονου Μιχάλη στη Νέα Φιλαδέλφεια, θα πραγματοποιηθεί σήμερα το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου θα περάσει στις 10.30 το πρωί ο πρόεδρος της ΟΥΕΦΑ, Αλεξάντερ Τσέφεριν ο οποίος θα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό και στη συνέχεια θα δώσει το παρών στην προγραμματισμένη για τις 11.00 ευρεία κυβερνητική σύσκεψη για το ζήτημα της οπαδικής βίας, στην οποία έχουν προσκληθεί και αναμένεται να δώσουν το παρών οι πρόεδροι του Ολυμπιακού, του Παναθηναικού, της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ.

Από κυβερνητικής πλευράς στην σύσκεψη αναμένεται να είναι παρόντες ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου και ο υπουργός Επικρατείας, Σταύρος Παπασταύρου, ενώ το Μέγαρο Μαξίμου θα εκπέμψει το μήνυμα πως είναι απαραίτητη η συνεργασία όλων των αρμόδιων φορέων για να καταπολεμηθεί η βία.
Στόχος είναι να αναλάβουν τις ευθύνες τους σε αυτή την προσπάθεια και τα ίδια τα σωματεία.

Η πρωτοβουλία αυτή έρχεται περίπου ενάμιση χρόνο μετά τις προηγούμενες ρυθμίσεις για αυστηροποίηση του θεσμικού πλαισίου σε ότι αφορά την λειτουργία των λεσχών φιλάθλων αλλά και του ρόλου και των πραγματικών ευθυνών των ΠΑΕ στην λειτουργία αυτή, καθώς και τις προσαρμογές στον Ποινικό Κώδικα οι οποίες είχαν αποφασιστεί στην σκιά της δολοφονίας του 19χρονου Άλκη στην Θεσσαλονίκη.

Μεταξύ άλλων είχε αποφασιστεί τότε και η εντατικοποίηση των ελέγχων από πλευράς της ΕΛΑΣ, η οποία ωστόσο αναδείχθηκε, λόγω των σοβαρών επιχειρησιακών σφαλμάτων που διέπραξε, σε αδύναμο κρίκο στην υπόθεση των Κροατών χούλιγκανς και εξακολουθεί να βρίσκεται για τον λόγο αυτό σε εξέλιξη εσωτερική έρευνα για την απόδοση ευθυνών.

Η κυβέρνηση αναζητά για μία ακόμη φορά τεχνογνωσία από πλευράς ΟΥΕΦΑ για την αντιμετώπιση ζητημάτων που αφορούν στο ποδόσφαιρο με επίκεντρο το πρόβλημα της οπαδικής βίας, ενώ η συζήτηση με τον κ. Τσέφεριν αναμένεται να αφορά και στην εφαρμογή της ολιστικής μελέτης για το ελληνικό ποδόσφαιρο που εκπονήθηκε από την ΟΥΕΦΑ και την ΦΙΦΑ το φθινόπωρο του 2020 κατόπιν του συνυποσχετικού που είχε υπογραφεί με την ελληνική κυβέρνηση.

Η μελέτη εκείνη, μεγάλο μέρος της εφαρμογής της οποίας αφορά πάντως την ίδια την ΕΠΟ, υποδείκνυε όσον αφορά τα ζητήματα βίας, την επικύρωση, μεταξύ άλλων, της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για ολοκληρωμένη ασφάλεια, προστασία και προσέγγιση υπηρεσιών σε ποδοσφαιρικούς αγώνες και άλλες αθλητικές διοργανώσεις» υπογράφτηκε στο Σεντ Ντενί, στο Παρίσι, στις 3 Ιουλίου 2016, από 38 χώρες μέλη του Συμβουλίου με σκοπό την διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης για τα θέματα ασφάλειας, προστασίας και υπηρεσιών σε ποδοσφαιρικούς αγώνες και λοιπά αθλητικά γεγονότα.

Όπως είχε επισημανθεί από την κυβέρνηση στην διάρκεια της συζήτησης στην Βουλή, σημαντική διαφορά της συγκεκριμένης σύμβασης από προηγούμενα διεθνή κείμενα για την αντιμετώπιση της βίας είναι ότι για πρώτη φορά θεσπίζεται ολοκληρωμένη προσέγγιση στα θέματα ασφάλειας και υπηρεσιών στο πεδίο των αγώνων ποδοσφαίρου και των αθλητικών γεγονότων εν γένει. Δηλαδή προβλέπεται συντονισμός όλων των αρμοδίων φορέων (Κράτος, διοργανώτριες αρχές, ΠΑΕ/ΚΑΕ/αθλητικά σωματεία, Ελληνική Αστυνομία, ΔΕΑΒ, τοπική αυτοδιοίκηση κλπ).

#ΝΕΑ_ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ #ΟΠΑΔΙΚΗ_ΒΙΑ #ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ #ΟΥΕΦΑ #ΟΣΦΠ #ΠΑΟΚ #ΑΕΚ #ΠΑΟ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Συνάντηση Μητσοτάκη, ΟΥΕΦΑ, ΟΣΦΠ ΠΑΟΚ ΑΕΚ, ΠΑΟ,synantisi mitsotaki, ouefa, osfp paok aek, pao