Συνεπιμέλεια: Ψηφίζεται σήμερα το νομοσχέδιο με τις αλλαγές στο οικογενειακό Δίκαιο

Αναμένεται να ψηφιστούν την Πέμπτη (20/05) στην Ολομέλεια της Βουλής οι αλλαγές του Οικογενειακού Δικαίου, που προώθησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας. Δεν λείπουν, βέβαια, οι ενστάσεις ακόμη και από βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος.

Στην Ολομέλεια της Βουλής αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα, Πέμπτη (20/05) 38 χρόνια μετά την τελευταία αναμόρφωση, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης

για τη «συνεπιμέλεια».

Κατά τη σημερινή συζήτηση αναμένεται η τελική τοποθέτηση του υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα, ο οποίος έφερε συνολικά έξι νομοτεχνικές βελτιώσεις για τη συνεπιμέλεια, ενώ αναμένεται να φέρει και κάποιες ακόμα, οι οποίες αναμένεται να αφορούν σε παρατηρήσεις της επιστημονικής επιτροπής της Βουλής.

Το νομοσχέδιο για την συνεπιμέλεια αναμένεται να υπερψηφιστεί μόνο από τους βουλευτές της ΝΔ, καθώς - όπως έγινε γνωστό από τις τοποθετήσεις των εισηγητών των κομμάτων της αντιπολίτευσης - υπάρχει πρόθεση να καταψηφίσουν. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εστιάζεται, πάντως, στις Μαριέττα Γιαννάκου και Όλγα Κεφαλογιάννη, οι οποίες διατύπωσαν την Πέμπτη (19/05) στις τοποθετήσεις τους την αντίθεση τους στις προωθούμενες διατάξεις, καταθέτοντας και σειρά τροπολογιών.

Την πρόθεσή της να τοποθετηθεί επί του νομοσχεδίου διατύπωσε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως ενδέχεται να ανέβει στο βήμα της Ολομέλειας και ο Αλέξης Τσίπρας. Την ίδια στιγμή, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ενδέχεται να ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία, γεγονός που θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει δηλώσει την πρόθεσή του να αποχωρεί από τις ονομαστικές ψηφοφορίες εξαιτίας της διαδικασίας που υιοθετείται λόγω της πανδημίας.

Στους κόλπους της ΝΔ έχουμε δύο ηχηρές διαφωνίες από τη ΝΔ, την Μαριέττα Γιαννάκου, που προανήγγειλε καταψήφιση μιας και διαφωνεί με τον βασικό πυρήνα της μεταρρύθμισης και την Ολγα Κεφαλογιάννη που έριξε την ευθύνη στον υπουργό για ένα νομοσχέδιο που όπως είπε διχάζει αντί να ενώνει τη ΝΔ. Ενστάσεις για το εξίσου στην γονική μέριμνα εξέφρασε και ο βουλευτής Χανίων Μανούσος Βολουδάκης.

Διχασμένο εμφανίζεται και το ΚΙΝΑΛ, με τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο να παίρνει σαφείς αποστάσεις, θεωρώντας ότι η συνεπιμέλεια πρέπει να προχωρήσει, γιατί είναι αναγκαία για τη ίδια την κοινωνία».

Μιλώντας πάντως στους δημοσιογράφους ο κ Κωνσταντινόπουλος είπε ότι θα ακολουθήσει την γραμμή του κόμματος, σεβόμενος τις εσωκομματικές διαδικασίες καταψηφίζοντας το. Στον αντίποδα ο Ανδρέας Λοβέρδος μιλώντας στους δημοσιογράφους είπε ότι αν τεθεί θέμα ονομαστικής ψηφοφορίας θα απόσχει και πως έχει συζητήσει για αυτή του τη στάση μέσα στο κόμμα.

Το πολιτικό ενδιαφέρον εστιάζεται στην ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ σε δύο άρθρα. Στη σημερινή συνεδρίαση, εκτός του υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα, αναμένεται να μιλήσουν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά .

Από κοινού και εξίσου γονική μέριμνα και στον Αστικό Κώδικα

Νομοτεχνικές βελτιώσεις σε διατάξεις του νομοσχεδίου για τη συνεπιμέλεια ανακοίνωσε την Τετάρτη (19/05) στην Ολομέλεια ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι και κατά την αυριανή συνεδρίαση θα υπάρξουν και άλλες νομοτεχνικές βελτιώσεις.

Λαμβάνοντας υπόψη όσα η επιστημονική υπηρεσία της Βουλής κατέθεσε στην έκθεση της, ο υπουργός Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι:

- προστίθεται στο άρθρο 1510 του Αστικού Κώδικα, για τη γονική μέριμνα, η φράση «και εξίσου» και το εδάφιο διαμορφώνεται ως εξής: «Η μέριμνα για το ανήλικο τέκνο είναι καθήκον και δικαίωμα των γονέων (γονική μέριμνα), οι όποιοι την ασκούν από κοινού και εξίσου».

- με νομοτεχνική βελτίωση εξαιρείται η περίπτωση ενδοοικογενειακής βίας από τη δυνατότητα προσφυγής σε διαμεσολάβηση για την άσκηση της γονικής μέριμνας.

- στο αντικείμενο των σεμιναρίων για την επιμόρφωση των δικαστικών λειτουργών περιλαμβάνεται ιδίως η Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

Οι αντιδράσεις από Γιαννάκου και οι Κεφαλογιάννη

Δεν θα ψηφίσει το νομοσχέδιο για τη «συνεπιμέλεια» η Μαριέττα Γιαννάκου, όπως είπε πριν από λίγο από το βήμα της Βουλής, επισημαίνοντας ότι οι ενστάσεις της προέρχονται από την κοινή λογική και την γνώση της επιστήμης. Δεν ξεκαθάρισε τη στάση που θα κρατήσει η Όλγα Κεφαλογιάννη, ενώ διαφωνίες εξέφρασε και τρίτος «γαλάζιος» βουλευτής. 

Η Μαριέττα Γιαννάκου απευθυνόμενη, μάλιστα, σε αυστηρό τόνο προς τον υπουργό Δικαιοσύνης είπε: «Αν νομίζετε ότι κάνουμε αντιπολίτευση για μικροκομματικά συμφέροντα όπως λέτε, τότε δεν σας κάνει εντύπωση ότι όλοι οι αρμόδιοι φορείς αλλά και η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής συμφωνούν με τις προτάσεις μας»

Αφού παρατήρησε ότι το νομοσχέδιο έχει γονεοκεντρικό χαρακτήρα και δεν λαμβάνει υπόψη του τα συμφέροντα του παιδιού, τάχθηκε κατά της οριζόντιας ρύθμισης που προβλέπει την εξίσου άσκηση γονικής μέριμνας, λέγοντας ότι το «εξίσου» υπαινίσσεται χρονική διάρκεια και μειωμένη διατροφή.

«Προσωπικά βιώματα έχουμε όλοι και προφανώς δεν εμπεριείχε οποιαδήποτε μομφή η δική μου τοποθέτηση, απέναντι στα όσα ενδεχομένως η ίδια μας προβάλει ως δικές της αντιστάσεις», ανέφερε λίγο νωρίτερα ο Κώστας Τσιάρας και επεσήμανε ότι σέβεται τις διαφορετικές απόψεις και την πολιτική πορεία της κ. Γιαννάκου. 

Κεφαλογιάννη: Νομοσχέδιο που διχάζει την κοινωνία

Την ευθύνη στον Κώστα Τσιάρα έριξε η Ολγα Κεφαλογιάννη, μιλώντας για ένα νομοσχέδιο που διχάζει την κοινωνία, αντί να λύνει δημιουργεί προβλήματα και δεν προστατεύει το συμφέρον του παιδιού.

Κατέθεσε για ακόμη μια φορά τις ενστάσεις της για τον όρο εξίσου στη γονική μέριμνα για την αόριστη νομική έννοια «συμφέρον του παιδιού», τονίζοντας ότι αλλοιώνεται ο παιδοκεντρικός χαρακτήρας του νομοσχεδίου. «Το συμφέρον του παιδιού δεν έχει στεγανά και εξειδικεύεται σε κάθε συγκεκριμένη περίπτωση, δεν μπορεί ο νομοθέτης να αντικαθιστά τον δικαστή» τόνισε η κ Κεφαλογιάννη.

Δεν ξεκαθάρισε ωστόσο αν θα ακολουθήσει το δρόμο της Μ. Γιαννάκου και θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο.

Διαφωνίες και από τρίτο «γαλάζιο» βουλευτή

Διαφωνίες με το εξίσου στην άσκηση της γονικής μέριμνας εξέφρασε και ο βουλευτής της ΝΔ, Μανούσος Βολουδάκης. «Ακούω την άποψη και την συμμερίζομαι ότι το «εξίσου» περισσεύει. Πρέπει να είμαστε ακριβείς και λεπτομερείς.

Δεν πρέπει μια μεταρρύθμιση που κινείται προς την σωστή κατεύθυνση να χαθεί. Θα σας καλούσα να το επανεξετάσετε. Ακούω την άποψη του υπουργείου. Ακουσα και τις απόψεις έγκριτων νομικών εγώ δεν είμαι νομικός. Ελπίζω ότι θα καταλήξουμε στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για το συμφέρον των παιδιών», είπε ο βουλευτής.

«Η κοινωνία και η επιστημονική κοινότητα είναι αντίθετη στο νομοσχέδιο», υποστήριξε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Θεόφιλος Ξανθόπουλος, εκτιμώντας πως το νομοσχέδιο θα πυροδοτήσει αντιδράσεις. «Δυστυχώς τα νομοσχέδιο δεν καταφέρνει να μείνει στο συμφέρον του παιδιού, όπως οφείλει να είναι το οικογενειακό δίκαιο», είπε από το ΚΙΝΑΛ η Νάντια Γιαννακοπούλου, ενώ το ΚΚΕ κατέθεσε τρεις τροπολογίες που ρυθμίζουν θέματα οικονομικής στήριξης των διαζευγμένων γονέων, συναινετικού διαζυγίου και απάλειψης των διατάξεων για την ιδιωτική διαμεσολάβηση.

Διαβάστε ακόμα:

Συνεπιμέλεια: Οι αντιδράσεις, τα προβληματικά σημεία του νομοσχεδίου και τα «εσωτερικά πυρά»

ΒΟΥΛΗΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΣΥΝΕΠΙΜΕΛΕΙΑΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΑΡΑΣΓΟΝΕΙΣΜΕΡΙΜΝΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα