«Σύννεφα» στην συνάντηση Ερντογάν - Σολτς: «Σκανδαλώδης ομιλία» γράφει ο γερμανικός Τύπος

Οργή έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Βερολίνο, στη κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ολαφ Σολτς.

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δεν είπε λέξη για τη σφαγή της Χαμάς στο Ισραήλ και δεν είπε τίποτα για τις γυναίκες, τους άνδρες, τα παιδιά, τα μωρά και τους ηλικιωμένους που δολοφονήθηκαν από τους τρομοκράτες, αναφέρει δημοσίευμα στην Bild.

Αντίθετα, ο Ερντογάν επιτέθηκε αποκλειστικά στο Ισραήλ:

«Δεν έχει απομείνει ουσιαστικά καμία λωρίδα της Γάζας,

είπε. Τα πάντα έχουν ισοπεδωθεί», υποστήριξε.

Turkish President #Erdogan in Germany harshly criticizes Israel, highlighting the dire situation in #Gaza pic.twitter.com/NP2F6w7A9o

— Politics Today (@mypoliticstoday) November 17, 2023

Σκοτώθηκαν τρομοκράτες; Όχι στον κόσμο του Ερντογάν. Αντ' αυτού, κατηγόρησε το Ισραήλ ότι βομβαρδίζει νοσοκομεία - χωρίς να αναφέρει ότι η Χαμάς τοποθετεί σκόπιμα τις σήραγγες και τις τρομοκρατικές εγκαταστάσεις της κοντά ή κάτω από πολιτικά ιδρύματα.

Τζαμιά και εκκλησίες καταστρέφονται επίσης.

«Θα σιωπήσουμε γι' αυτό; Και αν δεν υψώσουμε τη φωνή μας, πώς θα κοιτάξουμε πίσω και θα αξιολογήσουμε τη σιωπή μας;", ρώτησε ο Τούρκος πρόεδρος, επικρίνοντας τη δυτική αλληλεγγύη προς το Ισραήλ».

Η ανάρτηση Σολτς όλο «καρφιά»

Είναι ενδεικτικό ότι ο ίδιος ο Γερμανός Καγκελάριος σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πριν από λίγο, έγραψε:

«Ο Πρόεδρος Ερντογάν και εγώ έχουμε πολύ διαφορετικές απόψεις για το ζήτημα της Μέσης Ανατολής. Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος για τον οποίο η απευθείας συνάντηση είναι τόσο σημαντική. Αλλά επιτρέψτε μου να είμαι σαφής: το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ είναι απόλυτο για τη Γερμανία. Δεν υπάρχει χώρος για αντισημιτισμό στη χώρα μας».

«Υποστηρίζουμε επίσης ότι κάθε ανθρώπινη ζωή έχει την ίδια αξία. Τα δεινά του παλαιστινιακού άμαχου πληθυσμού στη Γάζα επίσης μας θλίβει. Η Γερμανία είναι μεταξύ των σημαντικότερων παρόχων ανθρωπιστικής βοήθειας – και έχουμε ήδη αυξήσει τον όγκο αυτής της βοήθειας».

Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ben Ortadoğu sorunu konusunda oldukça farklı bakış açılarına sahibiz. Tam da bu nedenle doğrudan görüşmek çok önemlidir. Ancak net olarak ifade edeyim: İsrail'in var olma hakkı Almanya için mutlaktır. Ülkemizde antisemitizme yer yoktur. (1/2) pic.twitter.com/VfAyOx1Gls

— Bundeskanzler Olaf Scholz (@Bundeskanzler) November 17, 2023

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη του Τούρκου ηγέτη στη Γερμανία από το 2020, ο οποίος έφτασε σε στρατιωτικό αεροδρόμιο το απόγευμα της Παρασκευής.

Κατά την διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου το βράδυ της Παρασκευής, ο Γερμανός καγκελάριος Σολτς τόνισε ότι το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα «δεν πρέπει να αμφισβητηθεί», ενώ ο Ερντογάν συνέχισε την έντονη κριτική του στη συνεχιζόμενη επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα, καταδικάζοντας «τους πυροβολισμούς σε νοσοκομεία [και] τη δολοφονία παιδιών».

Ο Ερντογάν πρόσθεσε ότι αν η Γερμανία ενωθεί με την Τουρκία στην έκκληση για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, υπάρχει πιθανότητα να επιτευχθεί.

Διαφωνίες για τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς

Ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς υπήρξε ένα σημαντικό σημείο διαφωνίας μεταξύ της Γερμανίας και της Τουρκίας.

Ο Ερντογάν επέκρινε έντονα την επίθεση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας και κατηγόρησε το Ισραήλ ότι διαπράττει εγκλήματα πολέμου.

Ο Τούρκος πρόεδρος έχει επίσης αναφερθεί στους μαχητές της Χαμάς ως «απελευθερωτές».

Ο Σολτς χαρακτήρισε την Τρίτη τις κατηγορίες του Ερντογάν «παράλογες», προσθέτοντας ότι το Ισραήλ είναι μια δημοκρατία και «μια χώρα που δεσμεύεται από τα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο και ενεργεί αναλόγως».

Οι ερωτήσεις «φωτιά»

Γερμανός δημοσιογράφος ζήτησε από τον τούρκο πρόεδρο να εξηγήσει τις πρόσφατες δηλώσεις του περί «τρομοκρατικού κράτους», «γενοκτονίας» και «φασισμού» εκ μέρους του Ισραήλ, ρώτησε εάν υποστηρίζει το δικαίωμα ύπαρξης του κράτους του Ισραήλ και γιατί περιγράφει την Χαμάς ως «απελευθερωτική δύναμη», όταν οι εταίροι του στο ΝΑΤΟ την θεωρούν τρομοκρατική οργάνωση.

Ο Ταγίπ Ερντογάν απάντησε τονίζοντας ότι η Τουρκία δεν είναι «μια οποιαδήποτε χώρα του ΝΑΤΟ, αλλά μία από τις πέντε πιο σημαντικές», υπενθύμισε ότι «χάρη στην Τουρκία» εξήχθησαν 3,5 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών από την Ουκρανία προς την Ευρώπη και την Αφρική.

«Ως μουσουλμάνος, έχω πρόβλημα με αυτό, εσείς, ως χριστιανός, δεν έχετε; Δεν υπάρχει όμως αντίδραση σε αυτό, ενώ θα έπρεπε», δήλωσε απευθυνόμενος στον δημοσιογράφο και υπογράμμισε ότι ο ίδιος δεν διαχωρίζει μουσουλμάνους και χριστιανούς. Σχετικά με το ενδεχόμενο να αποκτήσει η χώρα του μαχητικά αεροσκάφη Eurofighter, συμπαραγωγός των οποίων είναι και η Γερμανία, δήλωσε ότι «μαχητικά κατασκευάζουν και άλλες χώρες, μπορούμε να αγοράσουμε από αλλού», για να καταλήξει νουθετώντας τον δημοσιογράφο: «Θα πρέπει να θέτετε ερωτήσεις που είναι ανθρώπινες. Ερωτήσεις που δείχνουν ότι διαθέτετε συνείδηση, για να μπορούμε να τις απαντήσουμε, όχι τέτοιες ερωτήσεις».

Ο κ. Σολτς ευχαρίστησε πάντως τον συνομιλητή του για τη διαμεσολάβηση της Τουρκίας στην εξαγωγή των σιτηρών από την Ουκρανία και πρόσθεσε ότι το Βερολίνο επιδιώκει νέους κανονισμούς, καθώς η Ρωσία έχει εδώ και λίγους μήνες αποχωρήσει από την σχετική συμφωνία.

Τουρκία και ΕΕ

Κατά την συνέντευξη Τύπου τέθηκε ακόμη το ζήτημα της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας, η οποία είναι υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ από το 1999. «Ελπίζουμε να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις, να εκσυγχρονιστεί η Τελωνειακή Ένωση και να απελευθερωθεί το καθεστώς των ταξιδιωτικών θεωρήσεων. Επί 52 χρόνια προσπαθούμε να έρθουμε πιο κοντά, τόνισε ο τούρκος πρόεδρος.

Αναφερόμενος στα προβλήματα με τις εξαγωγές γερμανικών εξοπλιστικών συστημάτων προς την Τουρκία, ο Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε την ελπίδα «ο νατοϊκός εταίρος μας Γερμανία να κάνει αποφασιστικά βήματα για πρόοδο».

Πριν από τη συνάντηση με τον Σολτς, ο Ερντογάν συναντήθηκε με τον Γερμανό πρόεδρο Φρανκ Βάλτερ-Στάινμαϊερ πριν από τις συνομιλίες με την καγκελάριο.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Σύννεφα, Ερντογάν - Σολτς, Σκανδαλώδης, Τύπος,synnefa, erntogan - solts, skandalodis, typos