ΣΥΡΙΖΑ: Διασφαλίζουμε τη σταθερότητα με συνεργασίες, ενώ η ΝΔ είναι «ανάδελφο κόμμα»

Το αφήγημα της σταθερότητας ανεβάζει για πρώτη φορά στην κορυφή της ατζέντας του ο Αλέξης Τσίπρας, βλέποντας τους νέους πολιτικούς συσχετισμούς που διαμορφώνονται να ευνοούν πολύ περισσότερο τη στρατηγική του για μια προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας, σε αντίθεση με τον στόχο της αυτοδυναμίας στον οποίο επιμένει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σε αυτή την κατεύθυνση, η Κουμουνδούρου απέφυγε οποιαδήποτε τριβή με το ΠΑΣΟΚ

– Κίνημα Αλλαγής μετά τη συνέντευξη του Νίκου Ανδρουλάκη, μολονότι ο επικεφαλής της Χαριλάου Τρικούπη είχε μια απολύτως συμμετρική γραμμή κριτικής απέναντι στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Μάλιστα, η εφεκτική στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναδεικνύεται ακόμη περισσότερο ερχόμενη σε αντίστιξη με τον καυγά που ξέσπασε ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ή ακόμη και μεταξύ της ηγεσίας της Χαριλάου Τρικούπη και τον Ανδρέα Λοβέρδο.

Φθορά της ΝΔ και ρευστό περιβάλλον

Κορυφαία στελέχη της Κουμουνδούρου επισημαίνουν ότι το βασικό εύρημα των δημοσκοπήσεων μετά το δυστύχημα των Τεμπών είναι η σημαντική πτώση της ΝΔ και η στασιμότητα του δικού τους κόμματος, η οποία μπορεί να μην είναι θετική, αλλά αντικατοπτρίζει ότι το επιχείρημα των ευθυνών σε όλο το πολιτικό σύστημα δεν επιβεβαιώθηκε. Αντιθέτως, η επιδείνωση της εικόνας της κυβέρνησης σε συνδυασμό με τις μαζικότατες διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα φαίνεται ότι εξέφρασαν μια ευρύτερη συσσωρευμένη αγανάκτηση του κόσμου για τα δεινά μίας τετραετίας και κυρίως την ακρίβεια, τις γαλάζιες business, την υποβάθμιση της Υγείας, τις παρακολουθήσεις κτλ.

Επιπλέον, θεωρούν ότι η επικοινωνιακού χαρακτήρα διαχείριση του δυστυχήματος από τον πρωθυπουργό τον έχει εκθέσει στα μάτια των πολιτών, οι οποίοι διακρίνουν πως αντιμετωπίζει την κατάσταση με παντελή απουσία ενσυναίσθησης και επιχειρώντας τη συγκάλυψη. Επιπλέον, προς επίρρωση του επιχειρήματος ότι αυτές οι συνθήκες δημιουργούν ευκαιρίες για τους ίδιους, υπενθυμίζουν ότι περίπου το 1/4 των πολιτών αποφασίζει τι θα ψηφίσει με την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου.

Σταθερότητα με κυβερνήσεις συνεργασίας

Σε αυτό, λοιπόν, το περιβάλλον έντονης πολιτικής ρευστότητας, με σχετικά χαμηλά επίπεδα δικομματισμού και αρκετά κατακερματισμένες τις υπόλοιπες δυνάμεις, εκτιμούν ότι αναδεικνύεται πολύ έντονα η σημασία της σταθερότητας στη διακυβέρνηση της χώρας μέσα από έναν συνασπισμό δυνάμεων στη βάση των προγραμματικών συγκλήσεων.

Σημειώνουν, δε, ότι ενώ αυτή εικόνα αποκρυσταλλώνεται με όλο και μεγαλύτερη σαφήνεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζει αλαζονικά να ζητά αυτοδυναμία, μολονότι το ενδεχόμενο αυτό απομακρύνεται, με αποτέλεσμα η ΝΔ να εμφανίζεται ως ένα «ανάδελφο κόμμα», χωρίς επικοινωνία με άλλες δυνάμεις. Και αυτή ακριβώς η επιμονή στην αυτοδυναμία πιστεύουν ότι αρχίζει να μοιάζει σταδιακά με απειλή προς τους πολίτες ότι η χώρα θα συρθεί σε δεύτερες ή και τρίτες εκλογές, εκβιάζοντας για ένα αποτέλεσμα που στην καλύτερη περίπτωση μπορεί να είναι μια οριακή κοινοβουλευτική πλειοψηφία ή μια κυβέρνηση «κουρελού» με βουλευτές – εξωμότες από άλλα κόμματα.

Συνεργασίες ζητούν και οι πολίτες

Αντίθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία εδώ και χρόνια τόνιζε τη σημασία επίτευξης σταθερότητας μέσα από μια κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας, η οποία μπορεί να δώσει απαντήσεις στο κλίμα αμφισβήτησης των πολιτών απέναντι στις μονοκομματικές κυβερνήσεις, την ανάγκη ανάταξης των θεσμών και του κράτους, καθώς και την δίκαιη διανομή του εισοδήματος προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας μετά από παραπάνω από μια δεκαετία. Κατά τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η προτίμηση της κοινής γνώμης σε κυβερνήσεις συνεργασιών προκύπτει και από τις δημοσκοπήσεις, στις οποίες όντως κερδίζει διαρκώς έδαφος.

Το πρόγραμμα μπορεί να είναι το κλειδί

Ωστόσο, στην Κουμουνδούρου φαίνεται ότι αντιλαμβάνονται πλήρως πως χρειάζεται οι ίδιοι να διανύσουν ακόμη αρκετό δρόμο προκειμένου να πείσουν τον κόσμο ότι το κόμμα τους μπορεί να εγγυηθεί τη συγκρότηση μιας σταθερής κυβέρνησης συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων στη βάση προγραμματικών συγκλύσεων, η οποία θα αλλάξει σελίδα για τη χώρα. Επιχειρώντας να απαντήσουν ακριβώς σε αυτό το έλλειμμα, όλο και περισσότεροι στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι το κλειδί της απάντησης είναι η αναβάθμιση του προγραμματικού του λόγου.

Και αυτό για δύο λόγους: Αφενός, για να πείσει τους πολίτες ότι ξέρει και περιγράφει τι θέλει να κάνει και έτσι να ανακτήσει την αξιοπιστία του, η οποία αποτελεί την αχίλλειο πτέρνα του τα τελευταία χρόνια. Αφετέρου, προκειμένου να δημιουργήσει δυναμική σύγκλησης με το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, το οποίο επιμένει επίσης στην ανάγκη προγραμματικής απάντησης στα προβλήματα που έχουν συσσωρευθεί και έτσι ανατρέψει την πολιτική των ίσων αποστάσεων που τηρεί έως τώρα.

Τέλος, σε όλα τα παραπάνω φαίνεται ότι βοηθά αρκετά το βασικό σύνθημα που έχουν επιλέξει στην Κουμουνδούρου, δηλαδή το «δικαιοσύνη παντού», το οποίοι αποδεικνύεται αρκετά ανθεκτικό στις συνθήκες που διαμορφώνονται καθώς πλησιάζουμε στις εκλογές.

#ΣΥΡΙΖΑ #ΝΕΑ_ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα
ΣΥΡΙΖΑ, Διασφαλίζουμε,syriza, diasfalizoume