ΣΥΡΙΖΑ: Και ξαφνικά... τέσσερις υποψήφιοι για τον δήμο της Αθήνας

Από εκεί που στην Κουμουνδούρου δεν έβρισκαν ούτε ένα πρόσωπο για να είναι υποψήφιος στον Δήμο της Αθήνας και τα διάφορα ονόματα που θέτονταν επί τάπητος καιγόντουσαν το ένα μετά το άλλο (ο μπασκετμπολίστας Νίκος Παππάς, ο πρόεδρος του ΔΣΑ Δημήτρης Βερβεσός, ο Κοσμήτορας του Παντείου, Δημήτρης Χριστόπουλος, ο Νικόλας Φαραντούρης κ.α., ξαφνικά χθες στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος έπεσαν στο τραπέζι 4 πρόσωπα, από τα οποία, μάλιστα, όλα πιθανότατα

θα δέχονταν να είναι υποψήφιοι.

Τα 4 αυτά πρόσωπα είναι οι Κώστας Ζαχαριάδης, Νίκος Φίλης, Κώστας Τσουκαλάς και Όλγα Μπαλαούρα. Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται, λοιπόν, να παρθούν με βάση αυτή τη δεξαμενή ονομάτων σε νέα συνεδρίαση της ΠΓ σήμερα στις 17:00, με τον επικρατέστερο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αρκετών στελεχών από όλες τις πλευρές, να είναι ο Κώστας Ζαχαριάδης, μολονότι και ο Νίκος Φίλης συγκεντρώνει σοβαρές πιθανότητες.

Διερευνάται η υποψηφιότητα Γ. Αμανατίδη στη Κεντρική Μακεδονία

Παράλληλα, προχωρούν οι αποφάσεις ΣΥΡΙΖΑ για τις περιφέρειες, αν και παραμένουν και περιοχές για τις οποίες καταγράφεται περίπου κενό επιλογών. Σε μερικές από αυτές έχουν αρχίσει να γίνονται κάποιες διερευνητικές προσπάθειες, όπως στην Κεντρική Μακεδονία από τον Σωκράτη Φάμελλο για μια ενδεχόμενη υποψηφιότητα του Γιάννη Αμανατίδη.

- Στην εξάωρη συνεδρίαση της ΠΓ, τις περισσότερες συναινέσεις φάνηκε να συγκεντρώνει ο Κώστας Ζαχαριάδης, τον οποίον υποστήριξαν τα περισσότερα στελέχη που έχουν ταχθεί υπέρ της υποψηφιότητας της Έφης Αχτσιόγλου για την προεδρία, δηλαδή ο Νάσος Ηλιόπουλος (ο προηγούμενος υποψήφιος της Ανοιχτής Πόλης, της δημοτικής παράταξης στην οποία συμμετέχει ο ΣΥΡΙΖΑ στην Αθήνα), η Όλγα Γεροβασίλη, ο Γιάννης Ραγούσης κ.α. Στα θετικά του κυρίου Ζαχαριάδη το γεγονός ότι ως νέο πρόσωπο και με κεντροαριστερά χαρακτηριστικά μπορεί να απευθυνθεί σε ευρύτερα κοινά που έχουν δυσαρεστηθεί με τη δημαρχία Μπακογιάννη. Από την άλλη μεριά, αν και έχει διατελέσει τομεάρχης Εσωτερικών τα προηγούμενα χρόνια, άρα είναι σχετικός με θεσμικά θέματα της τοπικής αυτοδιοίκησης, δεν πρόκειται για πρόσωπο που έχει συνυφάνει τη διαδρομή του με την Αθήνα και αυτός είναι, επιπλέον, ο βασικός λόγος που η υποψηφιότητα του συναντά αρκετές αντιδράσεις στο εσωτερικό της Ανοιχτής Πόλης.

- Πάντως, αρκετές θετικές εισηγήσεις συγκέντρωσε και ο Νίκος Φίλης. Πέραν των στελεχών της Ομπρέλας, που στηρίζουν Τσακαλώτο για την προεδρία, υπέρ της υποψηφιότητας Φίλη τάχθηκαν και άλλοι, όπως ο Νίκος Μπίστης και η Σία Αναγνωστοπούλου, οι οποίοι έχουν τοποθετηθεί υπέρ της υποψηφιότητας Αχτσιόγλου. Στα υπέρ του Νίκου Φίλη προσμετράται ότι αποτελεί μια ξεκάθαρου χαρακτήρα βαριά πολιτική υποψηφιότητα (σε έναν δήμο που θα έχει τέτοια κεντρικοπολιτικά χαρακτηριστικά, ιδίως μετά τη χθεσινή ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Ηλία Κασιδιάρη), αλλά και το γεγονός ότι δραστηριοποιείται ως βουλευτής και υποψήφιος στην Αθήνα εδώ και πολλά χρόνια. Στα αρνητικά το γεγονός ότι αποτελεί μια πιο οριοθετημένη ιδεολογικά επιλογή.

- Το ονομα έκπληξη στη χθεσινή πολιτική Γραμματεία ήταν αυτό του εργατολόγου Κώστα Τσουκαλά, ο οποίος προτάθηκε απρόσμενα από τον Διονύση Τεμπονέρα. Τα συγκεκριμένα δύο πρόσωπα συνδέονται με στενή φιλία από πολύ παλιά, όταν δούλευαν αμφότερα στο δικηγορικό γραφείο του Αλέξη Μητρόπουλου. Ο κύριος Τσουκαλάς βρίσκεται πολιτικά κοντά στον ΣΥΡΖΑ εδώ και πολλά χρόνια, αν και προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ και συγκεκριμένα την ΠΑΣΠ Νομικής, της οποίας είχε διατελέσει επικεφαλής. Είναι γιος του Δημήτρη Τσουκαλά, παλιού συνδικαλιστικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ και μετέπειτα βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ. Μια ενδεχόμενη επιλογή του προσώπου του θα σηματοδοτούσε μια λύση ανανέωσης, ως πρόσωπο που δεν έχει μέχρι τώρα φθαρεί, αλλά ούτε και δοκιμαστεί ιδιαίτερα, σε κεντρικοπολιτικό επίπεδο. Με θετικό τρόπο είδε την υποψηφιότητα του και ο Νίκος Παππάς, ενώ θεωρείται ικανός άτομο με σχετική αναγνωσιμότητα λόγω της συμμετοχής των προσκλήσεων που δέχεται από αρκετά ΜΜΕ ως ειδικός στα εργασιακά.

- Το τέταρτο όνομα που κατατέθηκε χθες στο τραπέζι ήταν αυτό της Όλγας Μπαλαούρα, η οποία συμμετέχει εδώ και αρκετά χρόνια στην Ανοιχτή Πόλη και είναι αρχιτέκτονας και ερευνήτρια πάνω σε θέματα Πόλης. Επίσης, είναι και κόρη του πρώην βουλευτή Ηλείας, Μάκη Μπαλαούρα. Στην ΠΓ δεν υπήρξαν πρόσωπα που τάχθηκαν υπέρ της, αλλά αναφέρθηκε επιστολή αρκετών μελών της Ανοιχτής Πόλης, στην οποία προτείνονταν το πρόσωπο της. Ακόμη, στην εν λόγω επιστολή, ζητούνταν από την ΠΓ να περάσει-εγκριθεί από τη συνέλευση της δημοτικής παράταξης η οποιαδήποτε επιλογή υποψηφίου γίνει από την ΠΓ για την Αθήνα. Μια ενδεχόμενη υποψηφιότητα Μπαλαούρα θα αποτελούσε μια καθαρά αυτοδιοικητικού και τεχνοκρατικού χαρακτήρα επιλογή, με αρκετά θετικά επικοινωνιακά χαρακτηριστικά (νέα και εμφανίσιμη γυναίκα), χωρίς ωστόσο κάποια εμπειρία έως τώρα σε κεντρικοπολιτικό επίπεδο.

Η πρόταση του Πάνου Ρήγα για μια υποψηφιότητα του Διονύση Τεμπονέρα εκ των πραγμάτων δεν συζητήθηκε ιδιαίτερα, δεδομένου ότι ο ίδιος πρότεινε τον Κώστα Τσουκαλά και έχει ξεκαθαρίσει (και δημόσια) ότι δεν γνωρίζει, αλλά και δεν ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τα θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Φίλης και Ζαχαριάδης θα στηρίξουν ο ένας τον άλλον

Στο τέλος της συνεδρίασης, τόσο Νίκος Φίλης όσο και ο Κώστα Ζαχαριάδης, προχώρησαν σε δυο σύντομες, αλλά αρκετά συναισθηματικά φορτισμένες (με θετικό τρόπο), ομιλίες, κατά τις οποίες ξεκαθάρισαν ότι οποιαδήποτε απόφαση παρθεί από την Πολιτική Γραμματεία σχετικά με τους δυο τους, θα στηρίξουν ό ένας τον άλλον και θα έχουν αυτοδιοικητική παρουσία όλη τη διάρκεια της τετραετίας. Αν και δεν αναφέρθηκαν ρητά σε αυτό, ουσιαστικά υπονόησαν ότι θα είναι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι.

Αποφάσεις για περιφέρειες

Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες από την ΠΓ, αποφασίστηκαν οι εξής στηρίξεις από την πλευρά του κόμματος σε περιφέρειες:

- για την περιφέρεια Ηπείρου τον Γιάννη Στέφο,

- για την περιφέρεια Ιονίων Νήσων τον Θεόδωρο Γαλιατσάτο,

- για την περιφέρεια Κρήτης τον Σπύρο Δανέλλη,

- για την περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας την Γεωργία Ζεμπιλιάδου,

- για την περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας τον Απόστολο Γκλέτσο.

#ΣΥΡΙΖΑ #ΚΩΣΤΑΣ_ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ #ΝΙΚΟΣ_ΦΙΛΗΣ #ΔΗΜΟΣ_ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Keywords
Τυχαία Θέματα