Τα Cargo Bikes και Drones διαμορφώνουν το μέλλον των μεταφορών

Η επανάσταση της ψηφιακής αναβάθμισης είναι πλέον ορατή στους περισσότερους τομείς της οικονομίας.

Στα logistics συγκεκριμένα, νέα οχήματα, αυτόματα και ηλεκτρικά, καθώς και νέες τεχνικές διαλογής με robot και η επέλαση της Τεχνητής Νοημοσύνης, προκαλούν ριζικές αλλαγές στο status quo. Αλλά ποιος ο λόγος για αυτή την αλλαγή; Τι κερδίσαμε;

Για κάποιες εταιρίες, ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι

ευκαιρία για αύξηση κερδών ή μείωσης κόστους. Για άλλες είναι μονόδρομος, στην προσπάθειά τους να παραμείνουν επίκαιρες στις επιχειρηματικές τάσεις. Για όλους μας όμως, ο ψηφιακός μετασχηματισμός στα logistics πρέπει να σημαίνει ένα τρίπτυχο αύξησης: της αποδοτικότητας, της αξιοπιστίας και της βιωσιμότητας . Στο έργο Cargo Bikes and Drones, αλλά και στο σύνολο των δραστηριοτήτων της AETHON Engineering, το τρίπτυχο είναι το ίδιο.

Η ανάλυση και εν τέλει ο συνδυασμός των Cargo Bikes και των Drones στο ίδιο έργο είναι διεθνής πρωτοτυπία γιατί επιτρέπει την αναζήτηση ριζοσπαστικά νέων τρόπων μετακίνησης δεμάτων σε ολόκληρο το οικοσύστημα. Στα σημερινά logistics κυριαρχεί το αυτοκίνητο-van στο last mile διότι είναι ευέλικτο, δοκιμασμένο και μεταφέρει μεγάλο βάρος ενώ όλες οι εταιρίες έχουν ήδη επενδύσει στη χρήση του. Με άλλα λόγια, οι εταιρίες logistics έχουν διαπιστευμένους οδηγούς και έχουν υποδομές που υποστηρίζουν τη χρήση του van. Σε πολλές περιπτώσεις το van αντικαθίσταται από δίκυκλο ειδικά για παραδόσεις με μικρό βάρος.

Με τα σημερινά δεδομένα μπορούμε να κατανοήσουμε ότι οι εταιρίες δεν θα αφήσουν ένα καθιερωμένο μέσο στο οποίο έχουν επενδύσει χωρίς να είναι πιο αποδοτικό και πιο αξιόπιστο. Από την άλλη όμως, οι πόλεις έχουν ανάγκη από βιωσιμότητα: λιγότερο θόρυβο, λιγότερα καυσαέρια και σίγουρα λιγότερα παράνομα κινούμενα και παρκαρισμένα van, που ζημιώνουν την κινητικότητα λόγω αύξησης συμφόρησης.

Όμως το τρίπτυχο που αναφέραμε παραπάνω έχει σημασία: οι λύσεις που προτείνουμε εμείς σαν επιστήμονες πρέπει να το εξυπηρετούν. Με αυτό το στόχο ξεκινήσαμε και εκτελέσαμε το έργο Cargo Bikes and Drones, ώστε να μελετήσουμε την αποδοτικότητα, την αξιοπιστία και την βιωσιμότητα. Η καινοτομία του Cargo Bikes and Drones έγκειται στην εκτέλεση: δεν μας ενδιέφερε να βρούμε πως τα εν λόγω μέσα μετακίνησης είναι καλύτερα γενικώς, αλλά αναζητήσαμε τις περιπτώσεις στις οποίες είναι καλύτερα. Σε αυτές, δημιουργήσαμε έναν αποδοτικό τρόπο λειτουργίας και κατασκευάσαμε τα ηλεκτρονικά εργαλεία για τις εταιρίες courier παρέχοντας μία συνολική λύση.

Τα ευρήματά μας ήταν εντυπωσιακά και πολλά υποσχόμενα για το μέλλον των μετακινήσεων στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, ανακαλύψαμε πως τα drones είναι πιο αποδοτικά σε υπεραστικά περιβάλλοντα όπου μπορούν να εκτελέσουν αποστάσεις σε απόλυτες ευθείες. Μέσα στις πόλεις η απογείωση και προσγείωση υπόκειται σε περιορισμούς που θα δημιουργήσουν καθυστερήσεις, ενώ το κόστος των υποδομών είναι μεγάλο (πλατφόρμες απογείωσης προσγείωσης), κάτι που δεν συμβαίνει σε υπεραστικά περιβάλλοντα.

Τα cargo bikes, όπως και τα drones, μειώνουν δραστικά το θόρυβο που είναι σημαντική πηγή (ηχο)ρύπανσης στην πόλη αλλά το ωφελιμότερο όλων είναι ότι και τα δύο μέσα μειώνουν ουσιωδώς την εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα. Τα cargo bikes έχουν το επιπλέον καλό πως μειώνουν τον κίνδυνο ατυχημάτων αφού κινούνται με χαμηλές ταχύτητες ενώ ευνοούν τη συνολική κουλτούρα βιωσιμότητας και προώθηση του ποδηλάτου.

Το έργο Cargo Bikes and Drones ξεκίνησε τον Ιούλιο 2021, ολοκληρώνεται τον Δεκέμβριο 2023 και υλοποιείται στο πλαίσιο της Δράσης ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ - ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ (Β’ Κύκλος). Η σύμπραξη αποτελείται από: την AETHON Engineering, τη Σχολή Αγρονόμων – Τοπογράφων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, την DBC Diadikasia και την ΤΑΧΥΔΕΜΑ Α.Ε. Συγχρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εθνικούς πόρους μέσω του Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ).

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το https://cargobikesndrones.gr/

#ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ #DRONES #ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα