Τα κόμματα ανταλλάσσουν βαρύτατες κατηγορίες, το πολιτικό θερμόμετρο στα ύψη λίγο πριν τις εκλογές 2023

Η υπόθεση της μουσουλμανικής μειονότητας στην Θράκη έχει βάλει «φωτιά» στο προεκλογικό σκηνικό με τα κόμματα να ανταλάσσουν βαριές κατηγορίες.

«Το στοίχημα των εκλογών είναι να εξηγήσουμε στους πολίτες ότι οι κάλπες είναι και πάλι άδειες. Ξεκινάμε από το μηδέν αλλά δεν είμαστε σε πολιτικό κενό.

Οι πολίτες στις εκλογές της 21ης Μαΐου έστειλαν ορισμένα πολύ σαφή μηνύματα», ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ,

Κυριάκος Μητσοτάκης. Το αποτέλεσμα δεν με αιφνιδίασε αλλά το εύρος της νίκης και το ποσοστό της ΝΔ με υποχρεώνει να είμαι ακόμη πιο τολμηρός στις αλλαγές που πρέπει να κάνουμε, είπε.

«Είχε ενημερωθεί ο κ. Τσίπρας για τη Ροδόπη»

Για όσα γίνονται στη Ροδόπη είπε ότι η Θράκη είναι μια πολύ ευαίσθητη περιοχή, στην οποία υπάρχει και μια οικογενειακή ιστορία γιατί ο πατέρας μου έκανε πράξη την ισονομία και την ισοπολιτεία. Η μουσουλμανική μειονότητα μπορεί κάλλιστα να εργαλειοποιηθεί και σε αυτές τις εκλογές έγιναν τέτοιες κινήσεις που αντιβαίνουν στην ενσωμάτωση της μουσουλμανικής μειονότητας στον κοινωνικό και οικονομικό ιστό, ανέφερε.

Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, ο κ. Τσίπρας είχε ενημερωθεί υπηρεσιακά ότι το τουρκικό προξενείο έκανε εκστρατεία υπέρ δύο υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ αλλά επέλεξε να κάνει το ακριβώς ανάποδο από αυτό που του συστάθηκε. Τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά. Δεν πρόκειται να δεχθώ άλλο την εργαλειοποίηση της μειονότητας από την Τουρκία και αυτές οι πρακτικές μιας τόσο σκληρής παρέμβασης πρέπει να τελειώσουν αλλά για να γίνει αυτό πρέπει να υπάρξει συνεργασία όλων των κομμάτων. Αυτό που τώρα πρέπει να γίνει είναι να βγουν οι δύο υποψήφιοι και να πουν ότι εκπροσωπούν τη «μουσουλμανική μειονότητα».

Στον Σαρμά την Δευτέρα ο Αλέξης Τσίπρας

Τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Ιωάννη Σαρμά θα συναντήσει τη Δευτέρα το πρωί ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας για το θέμα που έχει προκύψει με τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί αύριο 12 Ιουνίου και ώρα 09.30 π.μ.

Το απόγευμα της Κυριακής, ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε σε τηλεοπτική συνέντευξη πως επρόκειτο για «αθλιότητες Μητσοτάκη», κάνοντας λόγο για «λογικές Μαφίας» από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την Ντόρα Μπακογιάννη. «Αν δεν ψηφίσετε ΝΔ θα περάσετε δύσκολα, τους είπε. Αυτές είναι λογικές Μαφίας. Λυπάμαι γι' αυτή την έκφραση, αλλά δεν μπορώ να βρω κάποια άλλη έκφραση για να τοποθετηθώ», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ερωτηθείς για την συζήτηση των τελευταίων ημερών σχετικά με το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ροδόπη, ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε στην κα Μπακογιάννη λέγοντας ότι πήγε στην Ροδόπη και απείλησε την μειονότητα. «Αν δεν ψηφίσετε ΝΔ θα περάσετε δύσκολα, τους είπε. Αυτές είναι λογικές Μαφίας. Λυπάμαι γι' αυτή την έκφραση, αλλά δεν μπορώ να βρω κάποια άλλη έκφραση για να τοποθετηθώ», σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε επίσης ότι «μια αθλιότητα βλέπουμε αυτές τις μέρες από την πλευρά του κ. Μητσοτάκη και της ΝΔ. Παίζει με ευαίσθητα εθνικά μας θέματα. Όσο θυμάμαι τον εαυτό μου, είμαι 49 χρονών, 49 χρόνια πάντοτε οι μουσουλμάνοι συμπολίτες μας στη Ροδόπη επιλέγουν με τα δικά τους κριτήρια κάποιους μουσουλμάνους απ' όλα τα κόμματα.

Όταν επέλεγαν από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ δεν υπήρχε πρόβλημα; Τώρα που επέλεξαν ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχει πρόβλημα; Και είναι ντροπή για 10 - 15.000 ψήφους να δημιουργούνται εντάσεις, που πλήττουν τη σταθερότητα και την κοινωνική ειρήνη σε μια τόσο ευαίσθητη περιοχή», υποστήριξε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Σε ανακοίνωσή της, μάλιστα η Κουμουνδούρου αναφέρεται στην Ντόρα Μπακογιάννη, τονίζοντας ότι στις εκλογές του 2012 που «κατέβηκε» στις εκλογές με δικό της κόμμα «έλαβε πανελλαδικά 2,56% αλλά στη Ροδόπη 18%» και διερωτάται «ήταν άραγε η εκλεκτή του τουρκικού προξενείου; Είχε κάνει κάποια συναλλαγή με τον Ερντογάν;».

«Ο Μητσοτάκης επιστρατεύει εκβιασμούς»

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής», επέρριψε την ευθύνη για ενδεχόμενες τρίτες εκλογές στον Κυριάκο Μητσοτάκη: «Ο κ. Μητσοτάκης για άλλη μια φορά με εκπλήσσει με τους εκβιασμούς που επιστρατεύει.

Ουσιαστικά λέει στον ελληνικό λαό: "Ψηφίστε με για να μη σας χαλάσω τις διακοπές του Αυγούστου". Θα ήθελα όμως να θυμίσω τι έλεγε ο ίδιος. Προχθές σε τηλεοπτική του συνέντευξη σημείωσε ότι "θα μπορούσαμε δυνητικά να συγκυβερνήσουμε". Στις 14 Μαΐου όμως είχε δηλώσει ότι με το ΠΑΣΟΚ του Ανδρουλάκη δεν έχει να πει τίποτα, γιατί είμαστε αντιμεταρρυθμιστική δύναμη. Παλαιότερα χαρακτήριζε το ΠΑΣΟΚ "οι νέοι σοσιαλ-Καμμένοι". Αν ο κ. Μητσοτάκης σύρει τη χώρα σε τρίτες κάλπες, θα είναι δική του επιλογή».

Ο κ. Ανδρουλάκης δηλώνει πως «με το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας το ΠΑΣΟΚ δεν έχει καμία σχέση, διότι αποδομεί το κοινωνικό κράτος, υπηρετεί φορολογικά και αναπτυξιακά 1.000 οικογένειες, και έχει προσβάλει τους θεσμούς.

Είμαστε μια προοδευτική δύναμη και δεν υπάρχει πεδίο σύγκλισης με τη Νέα Δημοκρατία».

Για τη διαμάχη σχετικά με την εμπλοκή του τουρκικού προξενείου, στη Ροδόπη, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής σχολίασε: «Οποιαδήποτε απόπειρα παρέμβασης από οποιαδήποτε τρίτη χώρα στη λειτουργία της δημοκρατίας μας προφανώς πρέπει να αποκρούεται.

Είναι εκ προοιμίου απαράδεκτη, προσβάλλει την εθνική μας ανεξαρτησία και τη λειτουργία της δημοκρατίας μας. Αυτό είναι για εμάς μια θέση αρχής. Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής ήταν εκείνο που σήκωσε τις μπάρες στη Θράκη, άνοιξε τον δρόμο της ισότιμης πρόσβασης στην ανώτατη εκπαίδευση και διασφάλισε στην πράξη την ισότητα όλων των Ελλήνων ανεξαρτήτως θρησκεύματος.

Τέτοια ζητήματα, συνεπώς, απαιτείται να αντιμετωπίζονται με σοβαρότητα και περίσκεψη. Ως προς το τελευταίο, σημειώνω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισε στη Βουλή το νέο πλαίσιο επιλογής των μουφτήδων».

#ΕΚΛΟΓΕΣ_2023 #ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ_ΕΚΛΟΓΩΝ_2023 #ΕΘΝΙΚΕΣ_ΕΚΛΟΓΕΣ_2023 #ΝΕΑ_ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ #ΣΥΡΙΖΑ #ΠΑΣΟΚ #ΡΟΔΟΠΗ
Keywords
Τυχαία Θέματα
2023,