Τα σημάδια της κατάθλιψης και πώς η ακαταστασία επηρεάζει την ψυχική υγεία

Δείξε μου το σπίτι σου, να σου πω πώς νιώθεις, λένε οι ερευνητές που αποφάσισαν να σκάψουν λίγο πιο βαθιά απο την συσσωρευμένη σκόνη στα έπιπλα και να σηκώσουν τον σωρό ρούχων από το πάτωμα...

Μπορεί τελικά ένα ακατάστατο σπίτι να είναι ένδειξη προβλημάτων ψυχικής υγείας;

«Άνω-κάτω» μέσα και έξω

Όλοι μπορεί να έχουμε μέρες που νιώθουμε λιγότερο ή περισσότερο πρόθυμοι να ασχοληθούμε με το συμμάζεμα. Εξάλλου, είναι μια διαδικασία που επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες -τον χρόνο που εργαζόμαστε, την ύπαρξη συγκατοίκων και παιδιών, την σωματική ενέργεια που μπορούμε να διαθέσουμε.

Οπότε, ακόμα και τα πιο καλοσυμμαζεμένα σπίτια κάποιες στιγμές είναι αναπόφευκτα ακατάστατα.

Μήπως τελικά η μόνιμη αταξία υποκρύπτει κάτι άλλο;

«Ναι» απαντούν οι ειδικοί ψυχικής υγείας, σημειώνοντας ότι η κατάσταση εντός των οικιακών τειχών, μπορεί να προδώσει την ύπαρξη τυχόν ψυχικής διαταραχής.

Για παράδειγμα, τα άτομα με ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, προσφέρουν μεγάλο μέρος του χρόνου τους για να διατηρούν το σπίτι τους καθαρό, και αν ειναι δυνατόν αποστειρωμένο!

Από την άλλη, υπάρχει το άλλο άκρο με πολλούς άλλους που συσσωρεύουν ασταμάτητα αντικείμενα φτιάχνοτας ένα περιβάλλον στο οποίο δεν μπορούν σχεδόν να κινηθούν, επειδή δεν μπορούν να αποδεσμεύσουν τον εαυτό τους από την απώλεια κάποιου αντικειμένου που κάποτε ήταν χρήσιμο.

Αν και οι δυο περιπτώσεις είναι σχεδόν στα άκρα, ωστόσο δίνουν έναν ορισμό για το πώς το περιβάλλον μας και η διαμόρφωση του, λένε πολλά για τον ψυχικό μας κόσμο.

Τα σημάδια της κατάθλιψης. Διαβάστε με ένα κλικ στο News4Health.gr

#ΨΥΧΙΚΗ_ΥΓΕΙΑ #ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ #ΣΠΙΤΙ #ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Τα σημάδια της κατάθλιψης και πώς η ακαταστασία επηρεάζει την ψυχική υγεία,