Τα σημαντικότερα σημεία για την απόφαση του ΣτΕ για τα αναδρομικά

Τα βασικά σημεία που προκύπτουν από τις αποφάσεις του ΣτΕ για τα αναδρομικά των συνταξιούχων μας αναλύει ο δικηγόρος Γιάννης Μαυρωνάς. Όπως μας εξηγεί, από την πρώτη ανάγνωση των περιλήψεων των πολυαναμενόμενων αποφάσεων 1439- 1443/2020 του Συμβουλίου της Επικρατείας, σχετικά με τις αναδρομικές διεκδικήσεις των συνταξιούχων των περικοπών που επιβλήθηκαν στις συντάξεις τους νόμους του 4051 και 4093 του 2012, προκύπτουν κάποια πρώτα συμπεράσματα, τα οποία δύσκολα θα αλλάξουν με την ανάγνωση του πλήρους σκεπτικού, παρά τα κενά και τις ασάφειες που αφήνουν οι παραπάνω περιλήψεις.

Συνοπτικά

τα βασικά σημεία που αναδύονται από τις αποφάσεις που δόθηκαν στη δημοσιότητα είναι τα εξής:

1. Η περίοδος για την οποία θα υπάρξει επιστροφή αναδρομικών είναι 11 μήνες, δηλαδή από 10.6.2015 έως 11.5.2016. Αυτό, διότι το Δικαστήριο, αφενός για το διάστημα από το 2013 μέχρι και το 2015 και την δημοσίευση των αποφάσεων 2287-2290/ 2015 που είχαν κρίνει αντισυνταγματικές τις μειώσεις, κρίνει ότι μπορούν να δικαιωθούν μόνο όσοι είχαν προσφύγει μέχρι και τον Ιούνιο του 2015 και αφετέρου για το διάστημα από την έναρξη ισχύος του νόμου Κατρούγκαλου και μετά ( 12.5.2016), κρίνει ότι καλώς οι περικοπές αυτές συμπεριελήφθησαν στον νέο υπολογισμό των συντάξεων με τον Ν.4387/2016 των συντάξεων, καίτοι παράνομες κατά την προηγούμενες αποφάσεις του Ακυρωτικού Δικαστηρίου (!)

2. Αυτοί που δικαιώνονται από το Δικαστήριο δεν είναι όλοι οι συνταξιούχοι που έχουν υποστεί τις παραπάνω περικοπές, αλλά μόνο όσοι μέχρι και την έκδοση των αποφάσεων αυτών είχαν ασκήσει αγωγές αποζημίωσης ενώπιον των Τακτικών Δικαστηρίων. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι χάνουν το δικαίωμα να κινηθούν νομικά και να διεκδικήσουν και αυτοί αυτά τα ποσά το αμέσως επόμενο διάστημα. Λόγω πενταετούς παραγραφής των διεκδικήσεων βέβαια, κάθε μήνας που περνά πλέον θα αφαιρείται από το υπό διεκδίκηση ποσό, διότι διανύουμε ήδη τον Ιούλιο του 2020.

Πλέον είναι σαφές ότι για να λάβουν όλοι οι δικαιούχοι συνταξιούχοι τα αναδρομικά αυτά, θα πρέπει να ληφθεί καθαρά πολιτική απόφαση περί γενικής συμμόρφωσης με τα νομικά πορίσματα της απόφασης και όχι στενής εφαρμογής της στους ήδη ασκήσαντες τις αγωγές. Η πρώτη αντίδραση από το Υπουργείο βέβαια είναι πολύ συγκρατημένη και με δελτίο τύπου, επικοινωνήθηκε ότι ακόμα και για αυτά που επιτάσσουν οι αποφάσεις θα γίνει μελέτη για το κατά πόσο μπορούν να ικανοποιηθούν στα πλαίσια των δημοσιονομικών αντοχών. Υπάρχει πάντα το σενάριο του να δοθούν με δόσεις τα ποσά που θα αποφασιστούν

3. Οι επιστροφές φαίνεται ότι θα αφορούν τις μειώσεις και στις κύριες και στις επικουρικές συντάξεις, καθώς γίνεται αναφορά στο αρ. 6 Ν.4051/2012 που περιείχε μειώσεις και στις δύο.

Θυμίζουμε παρακάτω τι προέβλεπε για μειώσεις το εν λόγω άρθρο:

1. Τα ποσά της μηνιαίας κύριας σύνταξης που υπερβαίνουν τα χίλια τριακόσια (1.300) ευρώ και καταβάλλονται από την Τράπεζα της Ελλάδος, καθώς και τους λοιπούς φορείς κύριας Ασφάλισης αρμοδιότητας Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, μειώνονται κατά 12% από 1.1.2012. Η μείωση αυτή καταλαμβάνει και το 50% του συνολικού ποσού κύριας και επικουρικής σύνταξης που χορηγείται από το ΕΤΑΤ και το ΕΤΕΑΜ σε συνταξιούχους προσυνταξιοδοτικού καθεστώτος. Για τη μείωση λαμβάνεται υπόψη το ποσό της καταβλητέας την 1.1.2012 κύριας σύνταξης.

2. Τα καταβαλλόμενα ποσά συντάξεων από το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Μισθωτών (ΕΤΕΑΜ), τους Τομείς του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Ιδιωτικού Τομέα (ΤΕΑΙΤ), το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ) και τους Τομείς αυτού «ΤΕΑΠΟΚΑ» και «ΤΑΔΚΥ», το Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ), τους Τομείς του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης του Ταμείου Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας (ΤΑΥΤΕΚΩ) και τον Κλάδο Ασφάλισης Προσωπικού ΔΕΗ του ΤΑΥΤΕΚΩ, μειώνονται από 1.1.2012 ως εξής:

Οι συντάξεις έως διακόσια πενήντα (250) ευρώ, κατά ποσοστό 10% στο συνολικό ποσό. Το ποσό της σύνταξης μετά τη μείωση δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού των διακοσίων (200) ευρώ.

Οι συντάξεις από διακόσια πενήντα ευρώ και ένα λεπτό (250,01) έως τριακόσια (300) ευρώ, κατά ποσοστό 15% στο συνολικό ποσό. Το ποσό της σύνταξης μετά τη μείωση δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού των διακοσίων είκοσι πέντε (225) ευρώ. 

3. Σχετικά με τους συνταξιούχους του Δημοσίου, δεν είναι ξεκάθαρο ότι λύνεται οριστικά το ζήτημα, διότι κατά το Ελεγκτικό Συνέδριο, παραμένει ισχυρή η αρμοδιότητά του για να κρίνει όλα τα συνταξιοδοτικά θέματα του δημοσίων υπαλλήλων.

Επομένως, θα πρέπει να περιμένουμε και την άποψη της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου ή να δούμε εάν σε αντίστοιχες αγωγές που θα κατατίθενται ενώπιόν του από συνταξιούχους του Δημοσίου, θα αρχίσει να εφαρμόζεται η νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας. Εξάλλου, φαίνεται ότι θα πρέπει να δοθούν για το σχετικό 11μηνο και τα δώρα που κόπηκαν και αυτό θα συμπεριλάβει στους δικαιούχους και τους χαμηλοσυνταξιούχους ( κάτω από 1.000 ευρώ).

Keywords
Τυχαία Θέματα