«Τα σπίτια με πλιθιά είναι ήδη διαγραμμένα» - O Λέκκας για τις καταστροφές στη Θεσσαλία

«Στο Πήλιο έχουμε μία άλλη κατηγορία που είναι η πιο σημαντική και αφορά την αφαίρεση της υποστήριξης στα θεμέλια του κτιρίου. Γι’ αυτό βλέπουμε κτήρια τα οποία να έχουν ανατραπεί ή να έχουν πάθει σημαντικές βλάβες», εξηγεί ο Ευθύμης Λέκκας.

Την ανάγκη να γίνει άμεσα, εντός ενός μηνός, μία λεπτομερής μελέτη της περιοχής που χτυπήθηκε από την κακοκαιρία Daniel με γεωγραφικά συστήματα πληροφοριών και δορυφορικές πληροφορίες και εικόνες, ώστε να αποτυπωθεί πλήρως η καταστροφή και να υπάρξει σωστή αντιμετώπιση των τεράστιων προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί στα κτίρια από τις πλημμύρες,

υπογράμμισε ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και Πρόεδρος ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας.

«Πολύ φοβάμαι ότι δεν θα γίνει αυτό και θα πάμε στα τυφλά» προειδοποίησε, μιλώντας στην ΕΡΤ. Όπως είπε, ανάλογα με την τοποθεσία που είναι κτισμένα και τα υλικά δόμησης, τα κτίρια αντιμετωπίζουν διαφορετικούς κινδύνους. «Τα σπίτια με πλιθιά είναι ήδη διαγραμμένα» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά τα πιο σύγχρονα σπίτια που έχουν χτιστεί με τούβλα, ο Ευ. Λέκκας σημείωσε ότι «και αυτά έχουν υποστεί πολύ μεγάλες ζημιές και θα πρέπει να ελεγχθούν προσεκτικά έτσι ώστε να διαπιστώσουμε την στατική τους επάρκεια». Όπως ανέφερε και τα κτίρια με σκελετό από οπλισμένο σκυρόδεμα είναι βέβαιο ότι έχουν υποστεί ζημιές κυρίως σε μη δομικά στοιχεία.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα πετρόχτιστα σπίτια και ξενοδοχεία στο Πήλιο. «Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις τυπολογίας κτιρίων που έχουν υποστεί ζημιές. Στο Πήλιο έχουμε μία άλλη κατηγορία που είναι η πιο σημαντική και αφορά την αφαίρεση της υποστήριξης στα θεμέλια του κτιρίου. Γι’ αυτό βλέπουμε κτήρια τα οποία να έχουν ανατραπεί ή να έχουν πάθει σημαντικές βλάβες».

Παράλληλα, ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών παρατήρησε ότι ένας ακόμη κίνδυνος προέρχεται από τον υδροφόρο ορίζοντα που έχει ανέβει λόγω των υδάτων. «Λόγω της ανόδου της στάθμης του υδροφόρου ορίζοντα, που έφτασε σχεδόν στην επιφάνεια (σ.σ. του εδάφους) ενώ ήταν στα 30 ή τα 100 μ., μπορεί να έχουμε διόγκωση των υλικών των πετρωμάτων και αυτή η διόγκωση προκαλέσει μακροπρόθεσμες βλάβες στα κτίρια» ανέφερε, εξηγώντας ότι ορισμένοι γεωλογικοί σχηματισμοί, όπως ο άργιλος, που είναι κοινοί στο θεσσαλικό κάμπο, όταν απορροφήσουν νερό διογκώνονται.

«Εάν έχουμε διόγκωση του εδάφους θεμελίωσης, το κτήριο υφίσταται βλάβες στατικής επάρκειας».

Σύμφωνα με τον Ευ. Λέκκα, οι επιστήμονες μπορούν με ειδικές μεθοδολογίες να ελέγξουν την κατάσταση του εδάφους γύρω από τα θεμέλια των σπιτιών. «Έχουμε τα εργαλεία και την τεχνογνωσία. Όλα τα ελληνικά πανεπιστήμια μπορούν να αποτυπώσουν με πολύ μεγάλη ακρίβεια όλη την περιοχή, έτσι ώστε να δούμε πώς εξελίσσεται το φαινόμενο, τα αίτια, τις επιπτώσεις του φαινομένου στον αγροτικό και στον οικιστικό τομέα», συμπλήρωσε.

#ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ #ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ_DANIEL #ΕΥΘΥΜΗΣ_ΛΕΚΚΑΣ #ΘΕΣΣΑΛΙΑ #ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ #ΣΠΙΤΙΑ #ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα
- O Λέκκας, Θεσσαλία,- O lekkas, thessalia