Τι έφταιξε και έπεσε το αεροσκάφος στο Μάλεμε - Εμπειρογνώμονας στο Dnews

Τα μικρά αεροσκάφη δεν μπορούν και δεν επιτρέπεται να πετούν τη νύχτα.

Ο κακός σχεδιασμός της πτήσης, μπορεί να προκάλεσε την πτώση του μονοκινητήριου αεροσκάφους σε θαλάσσια περιοχή στο Μάλεμε, με αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους οι δύο επιβαίνοντες, θεωρεί ο εμπειρογνώμων αεροπορικών ατυχημάτων Παντελής Φραγκούλης.

Μιλώντας στο Dnews, ο κ. Φραγκούλης, αναφέρει ότι «το βασικό λάθος που έγινε, είναι ότι αυτού του είδους τα αεροσκάφη, κάνουν πτήσεις μόνο την ημέρα και όχι τη νύχτα. Επίσης, η πτήση δεν είχε σχεδιαστεί όπως έπρεπε. Το αεροσκάφος ξεκίνησε την πτήση,

χωρίς να έχει προσδιοριστεί η ακριβής ώρα προσγείωσης, αφού όπως φάνηκε, το αεροσκάφος προσγειώθηκε νύχτα».

Το σχέδιο πτήσης, το καταθέτει ο πιλότος και έχει τη συνολική ευθύνη για την πτήση. Το σχέδιο πτήσης, δεν ελέγχεται από κάποιον, σε ότι αφορά τις ώρες που αναγράφει. Είναι αποκλειστική ευθύνη του πιλότου. Για αυτό άλλωστε και κάθε πιλότος, έχει περάσει από εκπαίδευση και έχει δώσει τις απαραίτητες εξετάσεις.

«Ο πρόεδρος της αερολέσχης Δυτικής Αττικής, που πετούσε και το συγκεκριμένο αεροσκάφος, είχε πολλές ώρες πτήσης και φυσικά όλα τα διπλώματα. Πολλές φορές όμως, ακόμα και οι έμπειροι πιλότοι υπερβάλλουν μπορεί να κάνουν λάθος σχεδιασμό», υπογραμμίζει ο κ. Φραγκούλης και καταλήγει:

«Αυτού του είδους τα αεροσκάφη μπορούν να πετούν έως και τέσσερις ώρες, αν είναι πλήρως εφοδιασμένα με καύσιμα. Στο Μάλεμε, εδρεύει η αερολέσχη Χανίων, αλλά δεν έχει εξοπλισμό για την προσγείωση αεροσκαφών τις νυχτερινές ώρες. Δεν επιτρέπονται απογειώσεις και προσγειώσεις τη νύχτα εκεί. Εκεί μπορεί και να δυσκολεύθηκε ο πιλότος, αν δεν είχε ξαναπετάξει νύχτα. Τα αεροσκάφη αυτά επίσης, δεν έχουν φώτα προσγείωσης».

#ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ #ΜΑΛΕΜΕ #ΠΤΩΣΗ #ΜΟΝΟΚΙΝΗΤΗΡΙΟ #ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΑΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα