Το χρονικό της πτώσης του Μπόρις Τζόνσον: Γιατί οδηγείται σε παραίτηση, χαριστική βολή το «σκάνδαλο Πίντσερ»

Μπορεί να δήλωνε πως δεν παραιτείται, αλλά ο Μπόρις Τζόνσον δεν έχει πια επιλογή. Πώς το σύνθημα του 2016 «Get Brexit done» έδωσε την θέση του στο «Get exit done»

Ο Μπόρις Τζόνσον αρνήθηκε να παραιτηθεί το βράδυ της Τετάρτης, παρά την αυξανόμενη πίεση από το Κοινοβούλιο και το πρωτοφανές κύμα παραιτήσεων - που ξεπέρασαν τις 50 μέσα σε λίγα 24ωρα - μετά από ακόμη ένα σκάνδαλο στα τρία ταραχώδη χρόνια της θητείας του.

Boris Johnson

is resigning. He leaves Britain in a dangerous state: the time when everything was possible is over https://t.co/brOwVBKw3s pic.twitter.com/tPd98Inbhu

— The Economist (@TheEconomist) July 7, 2022

Αυτή την ώρα, ωστόσο, φαίνεται πως ετοιμάζει την επιστολή παραίτησής του στο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, εκεί δήλαδη όπου ξεκίνησαν όλα.

Κι αν το Partygate, το σκάνδαλο που ξέσπασε όταν εν μέσω καραντίνας έγινε γνωστό πως ο Τζόνσον φιλοξενούσε πάρτι και εκδηλώσεις στην πρωθυπουργική κατοικία, κλόνησε την «κυριαρχία» του, το «σκάνδαλο Πίντσερ» του έδωσε τη χαριστική βολή.

‘Get exit done’: UK front pages mix incredulity with PM’s message of defiance https://t.co/99JbDQFZGX

— The Guardian (@guardian) July 7, 2022

Το χρονικό της κατάρρευσης

19 Ιουνίου 2020: Τα σκάνδαλα ξεκινούν με μια σειρά από φωτογραφίες που διέρρευσαν και δείχνουν τον Τζόνσον να διοργανώνει πάρτι στο 10 της Downing Street, παραβιάζοντας τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί λόγω Covid-19. Μεταξύ των εκδηλώσεων, ήταν κι ένα πάρτι γενεθλίων με τη συμμετοχή 30 ατόμων.

4 Νοεμβρίου 2021: Ο Τζόνσον επιχειρεί να καθυστερήσει την παύση ενός συντηρητικού νομοθέτη που έχει κατηγορηθεί για παραβίαση των κανόνων περί λόμπινγκ. Στη συνέχεια, θα κάνει στροφή 180 μοιρών και θα χαρακτηρίσει «μεγάλο λάθος» την απόφασή του, επιτρέποντας εντέλει στους νομοθέτες να ψηφίσουν για την πειθαρχική του δίωξη.

8 Δεκεμβρίου 2021: Υποκύπτοντας στις πιέσεις, ο Βρετανός πρωθυπουργός εγκρίνει τη διεξαγωγή έρευνας για το σκάνδαλο, που έκτοτε γίνεται γνωστό ως «Partygate».

6 Ιανουαρίου 2022: Ο Τζόνσον ζητά συγγνώμη - και κατηγορεί... το νέο του τηλέφωνο - για την απόκρυψη μηνυμάτων στο WhatsApp από το 2020 όταν ζητούσε από δωρητή του Συντηρητικού Κόμματος να του εγκρίνει την χορήγηση 52.000 λιρών για εργασίες εσωτερικής διακόσμησης του διαμερίσματός του, παρότι λαμβάνει ετησίως από το Δημόσιο επιχορήγηση 30.000 λιρών για τις κατοικίες του.

3 Φεβρουαρίου 2022: Η επικεφαλής της χάραξης πολιτικής της βρετανικής κυβέρνησης, Μουνίρα Μίρζα - μία από τις πλέον στενές συνεργάτιδες του Μπόρις Τζόνσον - παραιτείται διαμαρτυρόμενη για την επίθεση του Βρετανού πρωθυπουργού κατά του ηγέτη της αντιπολίτευσης Σερ Κιρ Στάρμερ, τον οποίο κατηγόρησε πως απέτυχε να ασκήσει δίωξη κατά του συρροή σεξουαλικού εγκληματία Τζίμι Σάβιλ. Ο Τζόνσον αργότερα και πάλι αναδιπλώθηκε, σημειώνοντας πως ο Στάρμερ «δεν είχε καμία προσωπική σχέση με αυτές τις αποφάσεις».

19 Απριλίου 2022: Επιβάλλεται πρόστιμο 50 λιρών στον Μπόρις Τζόνσον για τουλάχιστον 50 παραβάσεις του νόμου για το πάρτι γενεθλίων (Partygate), το οποίο, όπως είπε, δεν είχε αντιληφθεί ότι... αποτελούσε «πάρτι». Οι παραβάσεις καθιστούν τον Τζόνσον τον πρώτο πρωθυπουργό που παραβιάζει τον νόμο κατά τη διάρκεια της θητείας του.

6 Ιουνίου 2022: Περίπου 54 συντηρητικοί νομοθέτες στη Βουλή των Κοινοτήτων συντάσσουν εμπιστευτική επιστολή προς την επιτροπή του Συντηρητικού κόμματος, με την οποία δηλώνουν ότι δεν εμπιστεύονται τον Τζόνσον, επικαλούμενοι το σκάνδαλο «Partygate» και τις ανησυχίες για τους χειρισμούς του στην οικονομία, ζητώντας ψήφο εμπιστοσύνης στο κόμμα.

6 Ιουνίου 2022: Ο Τζόνσον «την γλιτώνει» από την ψήφο δυσπιστίας με 211ψήφους υπέρ έναντι 148 κατά στο βρετανικό κοινοβούλιο. Στη ψηφοφορία συμμετείχαν 48 μέλη του ίδιου του κόμματός του, που επεδίωκαν την απομάκρυνσή του.

5 Ιουλίου 2022: Ο επικεφαλής του υπουργείου Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ και ο υπουργός Υγείας Σατζίντ Τζάβιντ γίνονται οι πρώτοι από τους περισσότερους από δώδεκα αξιωματούχους της κυβέρνησης Τζόνσον που παραιτούνται λόγω των αναφορών ότι ο Τζόνσον γνώριζε τις καταγγελίες ότι ο πρώην υπουργός της κυβέρνησης Κρις Πίντσερ φέρεται να θώπευσε δύο άνδρες σε κλαμπ του Λονδίνου, αλλά τον προσέλαβε παρόλα αυτά.

Σύμφωνα με βρετανικά μέσα ενημέρωσης, ο βουλευτής επιτέθηκε σεξουαλικά σε δύο άνδρες, μέσα σε μια ιδιωτική λέσχη του Λονδίνου. Το 2017 κατηγορήθηκε ότι έκανε σεξουαλικές προτάσεις σε έναν αθλητή της κωπηλασίας αλλά απαλλάχθηκε, κατόπιν εσωτερικής έρευνας στο κόμμα.

6 Ιουλίου 2022: Ο Τζόνσον παραδέχεται ότι συναντήθηκε με τον πρώην πράκτορα της KGB, Αλεξάντερ Λεμπέντεφ, χωρίς την παρουσία αξιωματούχων ή μελών της ασφάλειας μετά τη δηλητηρίαση του πρώην Ρώσου στρατιωτικού και Βρετανού διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ, ενώ ήταν υπουργός Εξωτερικών το 2018.

Tι θα ακολουθήσει μετά την παραίτηση Τζόνσον

Αν ο Τζόνσον αναγκαστεί να αποχωρήσει, θα διεξαχθεί διαδικασία για την εξεύρεση νέου ηγέτη. Ακολουθεί ο τρόπος με τον οποίο είναι πιθανόν να λειτουργήσει μια τέτοια διαδικασία, την οποία επιβλέπει η Επιτροπή 1922.

Αυτοί που θα μπορούν να θέσουν υποψηφιότητα για την ηγεσία θα πρέπει να επιλεγούν από δύο άλλους βουλευτές των Συντηρητικών. Μπορεί να υπάρξει ένα ευρύ πεδίο υποψηφίων. Οι βουλευτές των Συντηρητικών θα διεξαγάγουν τότε μερικούς γύρους ψηφοφοριών για να μειώσουν τον αριθμό των υποψηφίων. Κάθε φορά τους ζητείται να ψηφίσουν τον υποψήφιο που επιλέγουν σε μυστική ψηφοφορία και αυτός που έχει τις λιγότερες ψήφους αποχωρεί. Η διαδικασία αυτή επαναλαμβάνεται έως ότου απομείνουν μόνον δύο υποψήφιοι. Παλαιότερα οι ψηφοφορίες αυτές διεξάγονταν Τρίτες και Πέμπτες. Τα μέλη του Συντηρητικού Κόμματος καλούνται στη συνέχεια να καταθέσουν επιστολική ψήφο, επιλέγοντας έναν εκ των δύο τελικών υποψηφίων που θα είναι εν τέλει ο νέος ηγέτης. Ο ηγέτης του κόμματος που έχει πλειοψηφία στην Βουλή των Κοινοτήτων είναι ο ντε φάκτο πρωθυπουργός. Δεν χρειάζεται να προκηρύξουν πρόωρες εκλογές, αλλά έχουν την δυνατότητα να το κάνουν.

Το χρονικό διάστημα που μπορεί να διαρκέσει αυτή η διαδικασία διαφέρει, ανάλογα με το πόσοι βγαίνουν μπροστά. Η Τερέζα Μέι εξελέγη ηγέτης λιγότερο από τρεις εβδομάδες μετά την παραίτηση του προκατόχου της Ντέιβιντ Κάμερον το 2016, καθώς όλοι οι άλλοι υποψήφιοι αποχώρησαν στα μέσα της διαδικασίας.

Ο Τζόνσον αντιμετώπισε τον πρώην υπουργό Υγείας Τζέρεμι Χαντ στον δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας των μελών των Συντηρητικών για την αντικατάσταση της Μέι το 2019 και ανέλαβε καθήκοντα δύο μήνες μετά την ανακοίνωση από την ίδια της πρόθεσής της να παραιτηθεί.

#ΜΠΟΡΙΣ_ΤΖΟΝΣΟΝ #ΜΕΓΑΛΗ_ΒΡΕΤΑΝΙΑ #ΚΡΙΣΗ #ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Μπόρις Τζόνσον, Πίντσερ,boris tzonson, pintser