Το Ίδρυμα Νόμπελ ανακάλεσε την πρόσκληση στον Ρώσο πρέσβη

Σε ανάκληση της απόφασής του να προσκαλέσει αξιωματούχους από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία στη φετινή τελετή απονομής των βραβείων στη Στοκχόλμη, προχώρησε το Ίδρυμα Νόμπελ μετά την οργή που πυροδότησε η πρόσκληση.

Το 2022 το Ίδρυμα Νόμπελ, το οποίο διοργανώνει την ετήσια τελετή βράβευσης με Νόμπελ στη Στοκχόλμη, αποφάσισε να μην προσκαλέσει τους Ρώσους και τους Λευκορώσους αξιωματούχους στην απονομή λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Πήρε την ίδια απόφαση και για τον Ιρανό απεσταλμένο

λόγω της αιματηρής καταστολής των διαδηλώσεων στη χώρα. Την προηγούμενη Πέμπτη το σουηδικό ίδρυμα δήλωσε ότι επαναφέρει την προηγούμενη πρακτική του να προσκαλεί αξιωματούχους από όλες τις χώρες που εκπροσωπούνται στη Σουηδία.

Αλλά αυτό πυροδότησε ένα κύμα οργισμένων αντιδράσεων, με αρκετούς Σουηδούς πολιτικούς να λένε ότι θα μποϊκοτάρουν τη φετινή τελετή απονομής του βραβείου Νόμπελ.

Το Σάββατο το ίδρυμα, σύμφωνα με τον Guardian, δήλωσε ότι η απόφαση της Πέμπτης βασίστηκε στην πεποίθηση «ότι είναι σημαντικό και σωστό να προσεγγίζονται όσο το δυνατόν ευρύτερα οι αξίες και τα μηνύματα που αντιπροσωπεύει το βραβείο Νόμπελ». Ωστόσο, οι έντονες αντιδράσεις «επισκίασαν πλήρως αυτό το μήνυμα».

«Επομένως, επιλέγουμε να επαναλάβουμε την περσινή εξαίρεση από την τακτική πρακτική – δηλαδή να μην προσκαλέσουμε τους πρεσβευτές της Ρωσίας, της Λευκορωσίας και του Ιράν στην τελετή απονομής του βραβείου Νόμπελ στη Στοκχόλμη».

Πέρυσι, το Νορβηγικό Ινστιτούτο Νόμπελ συνέχισε να προσκαλεί όλους τους αξιωματούχους στην τελετή απονομής του Νόμπελ ειρήνης που διοργανώνει στο Όσλο και το ίδρυμα δήλωσε, σύμφωνα πάντα με τον Guardian, ότι αυτό θα συνεχιστεί και φέτος.

Η απόφαση να προσκληθούν και πάλι οι εκπρόσωποι της Ρωσίας και της Λευκορωσίας προκάλεσε οργή στη Σουηδία και στο εξωτερικό, ανέφερε και το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Όλεγκ Νικολένκο, έγραψε στο Facebook ότι το ίδρυμα πρέπει να υποστηρίξει την προσπάθεια απομόνωσης της Ρωσίας και της Λευκορωσίας καθώς «εκατομμύρια Ουκρανοί υποφέρουν από έναν απρόκλητο πόλεμο και το ρωσικό καθεστώς δεν τιμωρείται για τα εγκλήματά του».

Ο Σουηδός πρωθυπουργός, Ulf Kristersson, δήλωσε επίσης ότι διαφωνεί με την απόφαση του ιδρύματος.

«Δεν θα το έκανα αν χειριζόμουν τις προσκλήσεις σε μια τελετή απονομής, αλλά καταλαβαίνω ότι αναστατώνει πολλούς ανθρώπους τόσο στη Σουηδία όσο και στην Ουκρανία», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

#ΝΟΜΠΕΛ #ΙΔΡΥΜΑ #ΡΩΣΟΣ #ΠΡΕΣΒΗΣ #ΑΝΑΚΛΗΣΗ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Ίδρυμα Νόμπελ, Ρώσο,idryma nobel, roso