Το μήνυμα σε Ερντογάν, η Χρυσή συνταγή Φιλίππου, τα φτωχά κέρδη της Σίλιας, το big deal Μαρινάκη και οι κλειδωμένες αυξήσεις

Οι επιδόσεις της Σίλιας Κριθαριώτη

Ιδιοκτήτρια του παλαιότερου ελληνικού οίκου μόδας που ιδρύθηκε το 1906 και σύζυγος του εφοπλιστή Νικόλαο Τσάκο η Σίλια Κριθαριώτη είναι γνωστό ότι ντύνει με τις δημιουργίες της τις πιο γνωστές γυναίκες της υφηλίου. Η διεθνώς αναγνωρισμένη Ελληνίδα σχεδιάστρια πέτυχε πέρυσι ρεκόρ πωλήσεων. Μέσα σε έναν χρόνο κατάφερε να τριπλασιάσει τις πωλήσεις του οίκου της από μόλις 146.726 ευρώ το 2021 σε 468.061 ευρώ πέρυσι. Ωστόσο αν και εμφάνισε κέρδη αυτά είναι χαμηλά, μόλις 1.457 ευρώ.

Η χρυσή συνταγή της οικογένειας Φιλίππου

Το ένα ρεκόρ μετά το άλλο σπάει η ΦΑΓΕ της οικογένειας Φιλίππου. Πριν από λίγη ώρα δημοσίευσε στην Αμερική τα αποτελέσματα για το 9μηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου και τα νούμερα είναι εντυπωσιακά. Παρά τις ανατιμήσεις κατά 10,8% οι πωλήσεις της αυξήθηκαν όχι μόνο σε αξία αλλά και σε όγκο στα 477,3 εκατ. δολ. Οι πωλήσεις σε αξία αυξήθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο, στις ΗΠΑ, την Ιταλία και την Ελλάδα κατά 25,1%, 14,4%, 9,4% και 5,2% αντίστοιχα. Και τα κέρδη της υπερπενταπλασιάστηκαν στα 80,8 εκατ. δολ. από 14,7 εκατ. δολ.

Το big deal του Μαρινάκη

Ιδιαίτερα πλούσια επιχειρηματικά η χθεσινή ημέρα. Η Capital Product Partners (CPLP), συμφερόντων του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, ανακοίνωσε ότι αποκτά 11 νεότευκτα πλοία LNG, έναντι 3,13 δισ. δολ. Τα συγκεκριμένα πλοία, χωρητικότητας 174.000 κυβικών μέτρων, είναι κατασκευασμένα από τα ναυπηγεία Hyundai Heavy Industries στη Νότιο Κορέα και αναμένεται να παραδοθούν σε επιφανείς ναυλωτές όπως η Qatar Energy Trading, η Tokyo LNG Tanker, η LNG Marine Transport Limited. Τα πλοία θα αγοραστούν μέσω της απόκτησης του 100% των συμμετοχών στις αντίστοιχες πλοιοκτήτριες εταιρείες. Η CPLP, με την υποστήριξη του βασικού μετόχου, της Capital Maritime, έχει διασφαλίσει χρηματοδότηση ύψους 500 εκατ. δολαρίων μέσα από Προσφορά Δικαιωμάτων διαθέσιμη σε όλους τους Κατόχους Μεριδίων.

Ανοίγει το βιβλίο προσφορών για την Εθνική

Ξεκινά σήμερα η διάθεση του 20% της Εθνικής Τράπεζας από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σε Έλληνες (3%) και ξένους επενδυτές (17%) με ξεχωριστές διαδικασίες και με το βιβλίο προσφορών να κλείνει στις 16 Νοεμβρίου.
Το εύρος τιμής διάθεσης, όπως μαθαίνω, καθορίστηκε μεταξύ 5 και 5,44 ευρώ ανά μετοχή και είναι χαμηλότερο σε σχέση με το κλείσιμο της μετοχής την περασμένη Παρασκευή (5,46 ευρώ).
Σήμερα η κεφαλαιοποίηση της Εθνικής ξεπερνά τα 5 δισ. ευρώ, η λογιστική αξία της τράπεζας διαμορφώνεται στα 7,3 δισ. ευρώ.
Σύμβουλος του ΤΧΣ είναι η JPMorgan.

Λεφτά υπάρχουν για προϊόντα τεχνολογίας αξίας 2,27 δισ. ευρώ

Και εκεί που λέμε ότι ο πληθωρισμός θα μας «σκοτώσει» έρχονται τα στοιχεία της GfK, που δείχνουν ότι λεφτά υπάρχουν για την αγορά ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών. Στο εννεάµηνο Ιανουαρίου - Σεπτεµβρίου πουλήθηκαν στην Ελλάδα προϊόντα αξίας 2,27 δισ. ευρώ. Η αύξηση είναι 16% σε σύγκριση µε το αντίστοιχο περυσινό διάστηµα με τον όγκο να έχει σημειώσει άνοδο 5,6%.
Η ανάπτυξη αυτή όπως μου λέει υψηλόβαθμο στέλεχος της αγοράς οφείλεται µε την οικοδοµική δραστηριότητα, την αυξηµένη τουριστική κίνηση, και με το πρόγραµµα «Ανακυκλώνω - Αλλάζω Συσκευή».

Το δείπνο Ευρωπαίων ηγετών

Με την συμμετοχή του σε δείπνο ηγετών του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ στην Καγκελαρία ολοκληρώθηκε χθες βράδυ η πρώτη ημέρα της διήμερης επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Βερολίνο. Στο ίδιο τραπέζι κάθησαν πέραν του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς, ο Έλληνας πρωθυπουργός και οι ηγέτες της Κύπρου, της Αυστρίας, του Βελγίου, της Λιθουανίας και της Ουγγαρίας, οι οποίοι συζήτησαν, όπως πληροφορούμαστε, για τα ζητήματα που συνδέονται με την στρατηγική ατζέντα της ΕΕ. Δηλαδή για τις γεωπολιτικές προκλήσεις, για την διαδικασία της διεύρυνσης, αλλά και για την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ. Ειδικά μάλιστα ως προς αυτό, η θέση του κ. Μητσοτάκη από την γερμανική πρωτεύουσα ήταν σαφές: "Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι ως Ευρώπη αντιμετωπίζουμε σοβαρά ζητήματα ανταγωνιστικότητας".

Το μήνυμα Μητσοτάκη στην Τουρκία

Οι εξελίξεις στην Μέση Ανατολή δεν επηρεάζουν, απ' ότι φαίνεται, την πορεία επαναπροσέγγισης Ελλάδας- Τουρκίας και μετά και την συζήτηση για τα ΜΟΕ οι δύο χώρες αναμένεται να εισέλθουν στην τελική ευθεία για την σύγκληση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας που οι τελευταίες πληροφορίες πάντως φέρουν ως πιθανό να διεξαχθεί τελικά στην Αθήνα, αντί της Θεσσαλονίκης που είχε αρχικά γνωσοποιηθεί.

Το μήνυμα πάντως του κ. Μητσοτάκη από το Βερολίνο, στο οποίο θα βρεθεί τις επόμενες ημέρες και ο Πρόεδρος της Τουρκίας, ήταν ξεκάθαρο: "Φυσικά διαφωνώ απόλυτα με τα σχόλια του Προέδρου Ερντογάν σχετικά με τη Χαμάς. Δεν πιστεύω ότι είμαι ο μόνος Ευρωπαίος ηγέτης που θα το πει αυτό. Ταυτόχρονα, αυτό δεν είναι λόγος να μην υποδεχτούμε τον Πρόεδρο Ερντογάν στην Ελλάδα."

Κλειδώνει η αύξηση...

Σε λίγες ημέρες αναμένεται να μάθουμε το τελικό ποσοστό αύξησης των συντάξεων. Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης μας μέσα στις επόμενες μέρες κατατίθεται το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού, οπότε θα δούμε και επίσημα πού θα κλειδώσει τελικά η αύξηση των συντάξεων.

Μέχρι σήμερα έχει ανακοινωθεί μία αύξηση της τάξεως του 3,1% ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι κάθε φορά που βγαίνουν τα οριστικά στοιχεία θα γίνεται και η αναπροσαρμογή σε σχέση με τα οριστικά στοιχεία της αύξησης της προηγούμενης χρονιάς. Πάντως κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών κάνουν λόγο ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή και ότι οι συντάξεις θα αυξηθούν κατά 3,1% το 2024. Όπως και να έχει σε λίγες ημέρες θα κλειδώσει η νέα αύξησή των συντάξεων του 2024.

Ο Κασσελάκης συζητά για τον… Κασσελάκη

Ότι ο Στέφανος Κασσελάκης είναι, με θετικό ή αρνητικό τρόπο, το κυρίαρχο θέμα στην πολιτική ατζέντα των τελευταίων μηνών, είναι αδιαμφισβήτητο. Η συζήτηση περί Κασσελάκη, ωστόσο, φαίνεται να περνά σε άλλο επίπεδο καθώς ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης θα μιλήσει… για τον εαυτό του! Συγκεκριμένα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ομιλητής στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του Ξενοφώντα Κοντιάδη, το οποίο έχει τίτλο: «Το «φαινόμενο Κασσελάκη» – Το μεσσιανικό προσωπείο της μεταδημοκρατίας». Όπως φανερώνει, λοιπόν, ο τίτλος και επισημαίνει στο Facebook ο κύριος Κοντιάδης, το βιβλίο ασκεί κριτική στον κύριο Κασσελάκη. «Είμαι βέβαιος ότι θα διαφωνήσουμε σε πολλά, αλλά αυτό είναι το πιο ενδιαφέρον. Το βιβλίο ασκεί κριτική. Σημασία έχει να ακουστεί λόγος και αντίλογος σε μία ζωντανή κουβέντα», αναφέρει χαρακτηριστικά. Υπέρ του κυρίου Κασσελάκη αναμένεται να τοποθετηθεί ο καθηγητής, Αντώνης Λιάκος, ο οποίος θα είναι ο τρίτος ομιλητής του πάνελ και εντάσσεται στους φανατικούς Κασσελακικούς.

Θα κατέβει ο ΣΥΡΙΖΑ στο Πολυτεχνείο;

Αγώνα δρόμου σε δύσκολο τερέν μαθαίνουμε ότι κάνουν οι δύο γραμματείς του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου και Γιώργος Βασιλειάδης (αναπληρωτής), οι οποίοι προσπαθούν να κινητοποιήσουν τον κομματικό μηχανισμό προκειμένου να κατέβει επίσημα ο ΣΥΡΙΖΑ στην πορεία για το Πολυτεχνείο, δηλαδή με συγκροτημένο «μπλοκ», πανό κτλ. Δεδομένου ότι ο κομματικός μηχανισμός βρίσκεται σε πολύ μεγάλη αναταραχή λόγω των κυμάτων αποχωρήσεων κορυφαίων στελεχών και μελών της βάση του, αυτό ο στόχος δεν είναι εύκολο να επιτευχθεί. Μαθαίνουμε, επίσης, ότι και πολλοί από αυτούς που έχουν μείνει στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν εμπνέονται ιδιαίτερα από την ηγεσία Κασσελάκη, δεν έχουν τη βούληση να κατέβουν στην πορεία με ένα επίσημο μπλοκ του κόμματος. Για τον ίδιο τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, οι πληροφορίες της στήλης αναφέρουν ότι δεν σκοπεύει να επιχειρήσει κάτι τέτοιο, αλλά δεν μπορούμε να είμαστε και απολύτως σίγουροι, καθώς δεν πρόκειται για πρόσωπο που αποφεύγει τις εκπλήξεις. Από αρκετούς, τέλος, σημειώνεται ότι θα ήταν ήττα του ΣΥΡΙΖΑ να μην κατέβει στην πορεία και θα έδειχνε αδυναμία να επιβάλει την παρουσία του στη βασική επέτειο για τη Δημοκρατία στη χώρα μας, κάτι που δεν είχε συμβεί ούτε κατά την περίοδο που εφάρμοζε μνημόνια.

#ΕΡΝΤΟΓΑΝ #ΦΑΓΕ #ΣΙΛΙΑ_ΚΡΙΘΑΡΙΩΤΗ #ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
Keywords
big, deal, ερντογαν, συνταγη, χρυση, big, deal, φαγε, δολ, ηπα, ελλαδα, capital, lng, hyundai, heavy, qatar, energy, tokyo, tanker, προσφορες, τραπεζες, jpmorgan, gfk, οφείλεται, συμμετοχή, κυπρος, ουγγαρια, αθηνα, θεσσαλονικη, νέα, συριζα, facebook, μπλοκ, εθνικη τραπεζα, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, αλλαγη ωρας, αποτελεσματα πανελληνιων 2011, www.facebook.com, αξια, τραπεζα της ανατολης, οφειλετες δημοσιου, αλλαγη ωρας 2012, εκλογες ηπα, τραπεζα κυπρου, σχεδιο αθηνα, αλλαγη ωρας 2013, αποτελεσματα, βγαινουν, πολυτεχνειο, χωρες, βερολινο, δημοκρατια, δολ, εθνικη, ηγεσια, ηγετης, ηνωμενο βασιλειο, ηπα, ηττα, θεμα, ιταλια, κυπρου, φαγε, χθες βραδυ, ωρα, capital, gfk, hyundai, lng, qatar, αγορα, αδυναμια, αυξηση, αμερικη, ατζεντα, βιβλιο, βραδυ, βρισκεται, γινεται, ευκολο, ευρω, ερχονται, ευρωπη, ιδιο, θετικο, κινηση, λεφτα, λεφτα υπαρχουν, λογο, μπλοκ, οφείλεται, παρουσιαση, πληθωρισμος, πωλησεις, ρεκορ, συγκεκριμενα, συζητηση, συμμετοχή, σχεδιο, σχολια, τουρκια, τιτλος, φορα, ευθεια, energy, heavy, ηγετες, χωρα, ιδιαιτερα, jpmorgan, κυριακου, μεινει, ογκο, πληροφοριες, tanker, tokyo
Τυχαία Θέματα
Ερντογάν, Χρυσή, Φιλίππου, Σίλιας, Μαρινάκη,erntogan, chrysi, filippou, silias, marinaki