Το σημείο που είχε κρύψει ο 49χρονος τους πίνακες Πικάσο και Μοντριάν (βίντεο)

Σε βίντεο που δημοσιοποίησε η ΕΛ.ΑΣ διακρίνεται το σημείο που εντοπίστηκε ο κλεμμένος πίνακας από την Εθνική Πινακοθήκη.

Στο βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η αστυνομία διακρίνεται το σημείο στο οποίο εντοπίστηκε ο πίνακας που εκλάπη το 2012 από την Εθνική Πινακοθήκη.

Πρόκειται για ένα απομονωμένο σημείο στο οποίο είχε κρύψει ο 49χρονος οικοδόμος τους πίνακες μεγάλης αξίας που είχε κλέψει από την Εθνική Πινακοθήκη στις 9 Σεπτεμβρίου του 2012.

Υπενθυμίζεται οτι νωρίτερα δόθηκε συνέντευξη Τύπου του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη

στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για την υπόθεση του εντοπισμού δύο πινάκων του Πικάσο και του Μοντριάν που είχαν κλαπεί από την Εθνική Πινακοθήκη το 2012.

Με τους δυο πίνακες να φιγουράρουν δίπλα τους οι δυο υπουργοί δίνουν λεπτομέρειες για την εξιχνίαση της πολύκροτης υπόθεσης.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε ότι ένας Έλληνας στέρησε τον πίνακα αλλά Έλληνες τον έφεραν πίσω. Εύχομαι όλα τα έργα τέχνης της πατρίδας μας να βρουν την φυσική τους θέση και να επιστρέψουν εκεί που ανήκουν.

Η κα Μενδώνη μίλησε για μια ξεχωριστή μέρα και τόνισε ότι η ανάκτηση του πίνακα του Πικάσο έρχεται σε μια πραγματικά ξεχωριστή στιγμή για την χώρα μας αφού γιορτάζουμε τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821.

Τι είπε ο ληστής που δηλώνει ελαιοχρωματιστής

«Εγώ είμαι ένας άνθρωπος που αγαπάω την τέχνη, ήθελα να το κάνω για μένα, δεν είχα σκοπό να τα πουλήσω» είπε κατά πληροφορίες ο 49χρονος ληστής στους αστυνομικούς. Έξι μήνες ετοίμαζε την κλοπή, πήγαινε καθημερινά στην παλαιά Εθνική Πινακοθήκη, άλλοτε ως επισκέπτης, άλλοτε απ' έξω, παρακολουθούσε, ήξερε μέχρι και πότε κάπνιζαν οι φύλακες, όπως ανέφεραν αστυνομικές πηγές.

Ο 49χρονος ληστής του εμβληματικού πίνακα «Γυναικείο κεφάλι» που είχε δωρίσει στον ελληνικό λαό ο ίδιος ο Πάμπλο Πικάσο, είχε δουλέψει ως ελαιοχρωματιστής και είχε γνώση από γυψοσανίδες και χώρους για να ξέρει πώς θα κάνει την παραβίαση. «Το έκανε μόνος του. Δεν είχε σκοπό να πάρει κάτι συγκεκριμένο, έκλεψε ό,τι βρήκε μπροστα του. Τον μικρό πίνακα όπως τον πήρε τον τσαλάκωσε και τον πέταξε στην τουαλέτα την ίδια μέρα».

Τον Ιανουάριο διάβασε σε ρεπορτάζ ότι οι αστυνομικοί είναι στα ίχνη του κι έτσι μετέφερε τους πίνακες από την αποθήκη στην Κερατέα στη ρεματιά όπου τελικά βρέθηκαν τα έργα.

Η δήλωση του Σάκη Κεχαγιόγλου

« Αποτελεί αδιαμφισβήτητη επιτυχία της Ελληνικής Αστυνομίας και του Τμήματος Διαρρηκτών η εξιχνίαση της πολύκροτης αυτής υπόθεσης και ως πολίτης εκφράζω την ικανοποίηση μου για την ανάκτηση από την Εθνική Πινακοθήκη και το Ελληνικό Κράτος δύο ανεκτίμητων έργων τέχνης.
Αποτελεί αδιαμφισβήτητο επίσης γεγονός ότι στην ανεύρεση και ανάκτηση αυτή, καθοριστικό ρόλο έπαιξε ο εντολέας μου, με την εξ αρχής πλήρη συνεργασία του με τις διωκτικές αρχές και την έμπρακτη μεταμέλεια που επέδειξε».

Δείτε το βίντεο

{https://youtu.be/x2wv1efTLZU}

Keywords
Τυχαία Θέματα