Το Βερολίνο αναλαμβάνει δράση: Σε Αθήνα και Άγκυρα ο γερμανός ΥΠΕΞ

Συνάντηση με το Γερμανό υπουργό Εξωτερικών, Χάικο Μάας (Heiko Maas) θα έχει την Τρίτη, 25 Αυγούστου, και ώρα 12:00 ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδια. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Μάας θα επισκεφθεί και την Τουρκία.

Οι συζητήσεις θα περιλαμβάνουν την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και τις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας και την κατάσταση στη Λιβύη, εν όψει της άτυπης συνάντησης "Gymnich" των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, που θα πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο στις 27 και 28 Αυγούστου, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση

του υπουργείου Εξωτερικών. Με το πέρας των συνομιλιών θα ακολουθήσουν δηλώσεις στον Τύπο.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών θα επισκεφθεί και την Τουρκία.

Σημείωνεται ότι στην ομιλία του ο Ταγίπ Ερντογάν για τα κοιτάσματα Φυσικού Αερίου στη Μαύρη Θάλασσα είπε «περιμένουμε τα ίδια καλά νέα από τη Μεσόγειο Θάλασσα».

Στο επίκεντρο η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο

Οι συζητήσεις, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, «θα εστιασθούν στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και στις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας και στην κατάσταση στη Λιβύη, εν όψει της άτυπης συνάντησης “Gymnich” των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, που θα πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο στις 27 και 28 Αυγούστου».

Με το πέρας των συνομιλιών θα ακολουθήσουν δηλώσεις στον Τύπο, καταλήγει η ανακοίνωση.

Κρίσιμα τα επόμενα 24ωρα

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταφέρει η Καθημερινή, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η απόπειρα διαμεσολάβησης του Βερολίνου σε Αθήνα και Άγκυρα με στόχο την έναρξη νέου γύρου διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Όσο δε πλησιάζουμε προς τις 28 Αυγούστου το διπλωματικό παρασκήνιο αναμένεται να πάρει φωτιά αφού χωρίς κάποια θετική ένδειξη για την έκβαση της έντασης μεταξύ των δύο χωρών, η ΕΕ δεν μπορεί να αρκεστεί απλώς στην παρουσίαση κυρώσεων αλλά πρέπει να προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα.

Economist: Έρχεται μορατόριουμ στις έρευνες και διάλογος ανάμεσα σε Ελλάδα - Τουρκία

Άρθρο στο περιοδικό The Economist αναφέρεται στις εντεινόμενες σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας και κάνει λόγο για «μορατόριουμ» ερευνών που θα επιτρέψουν τις συνομιλίες μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας.

Το δημοσίευμα του Economist επισημαίνει ότι η σύγκρουση μεταξύ ελληνικής και τουρκικής φρεγάτας (12 Αυγούστου) ήταν η χειρότερη αναμέτρηση μεταξύ των δύο νατοϊκών συμμάχων από το 1996 όταν οι δύο χώρες έφτασαν πολύ κοντά σε πόλεμο.

Σε ένδειξη αλληλεγγύης με την Ελλάδα, η Γαλλία μετακίνησε δύο μαχητικά αεροσκάφη Rafale στην Κρήτη ενώ έστειλε δύο πολεμικά της πλοία για ασκήσεις με το ελληνικό ναυτικό. Αν δεν επικρατήσει ψυχραιμία, σχολιάζει ο αρθρογράφος, υπάρχει κίνδυνος περαιτέρω κλιμάκωσης.

Τα 3 στοιχεία που μπορεί να οδηγήσουν σε προβλήματα
Τρία είναι τα στοιχεία εκείνα που μπορεί να οδηγήσουν σε μεγάλα προβλήματα, διαπιστώνει o Economist.

Το πρώτο είναι το ενδιαφέρον πολλών παικτών για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου της περιοχής: Ελλάδα, Τουρκία, Κύπρος, Ισραήλ, Αίγυπτος και άλλοι.

Αρκετές χώρες φιλοδοξούν να μετατραπούν σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο ο οποίος θα προμηθεύει την ευρωπαϊκή αγορά, ως εναλλακτική στρατηγική στο ρωσικό αέριο. Όσοι προωθούν αυτή την ιδέα, ελπίζουν ότι η δημιουργία αγωγών φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο θα λειτουργήσει καταλυτικά για την περιφερειακή συνεργασία.

Η ελπίδα αυτή, ωστόσο, επισκιάζεται από το δεύτερο στοιχείο: τις αντιπαραθέσεις στην περιοχή. Η ενεργειακή προοπτική της περιοχής έχει εντείνει τις σχέσεις μεταξύ των αντιπαρατιθέμενων δυνάμεων. Η Κύπρος παραμένει χωρισμένη μεταξύ του ελληνοκυπριακού Νότου και της Βόρειας Κύπρου η οποία αναγνωρίζεται μόνο από την Τουρκία.

Οι περυσινές τουρκικές έρευνες υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της Κύπρου καταδικάστηκαν από την ΕΕ ενώ υπήρξαν κάποιες (πρωτίστως συμβολικές) κυρώσεις. Σήμερα, τα τουρκικά πλοία διεξάγουν ξανά έρευνες σε κυπριακά νερά.

Keywords
Τυχαία Θέματα