Τουρκική επέλαση στην Ελλάδα, ποια καταστήματα ρούχων ανοίγουν

Αυξάνονται και πληθύνονται οι τούρκοι retailers που «απλώνουν» τις δραστηριότητές τους στην ελληνική αγορά δείχνοντας ότι το εμπόριο δεν αποθαρρύνεται από τις πολιτικές εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Μένει να αποδειχθεί στην πράξη εάν η δεύτερη μεγάλη «έξοδος» των γειτόνων θα στεφθεί με επιτυχία και δεν θα έχει την κατάληξη εκείνης προ 20ετίας.

Δίπλα στις LC Waikiki, Penti, Madame Coco και Vakko, μία ακόμη τουρκική αλυσίδα, η Colin’s, φαίνεται ότι θέλει να ανοίξει καταστήματα στην Ελλάδα.

Πρόσφατα συστάθηκε η εταιρεία ERK Greece Μονοπρόσωπη ΙΚΕ με μοναδικό μέτοχο την ERK Pazarlama Ve Giyim Sanayi Ticaret AS, εταιρεία συμφερόντων του τουρκικού κολοσσού Eroglu Group, που δραστηριοποιείται παραγωγικά στην ένδυση, ενώ στη λιανική έχει παρουσία μέσω της αλυσίδας Colin’s.

Αυτή τη στιγμή η Colin’s διαθέτει διεθνή παρουσία με 600 καταστήματα σε 38 χώρες κυρίως στην Ασία.

Οπως συνέβη και με άλλες τουρκικές αλυσίδες, η είσοδός της στην ελληνική αγορά αποτελεί ένα από τα πρώτα βήματα επέκτασης στη Δυτική Ευρώπη.

Σημειώνεται, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Βήματος της Κυριακης, ότι κάποιες εμπορικές αλυσίδες της γειτονικής χώρας, όπως τα παιδικά έπιπλα Cilek, καθώς και η εταιρεία στρωμάτων και επίπλων Istikbal, λειτουργούν στη χώρα μας μέσω αντιπροσώπων.

Αναφορικά με την παρουσία ελλήνων εμπόρων στην Τουρκία, η Ν. Βαρβέρης Moda Bagno διατηρεί από το 1999 ένα κατάστημα στην Κωνσταντινούπολη, ενώ παρουσία έχει και το εμπορικό σήμα BSB του ομίλου B&F.

Η τουρκική «Zara»

Με στόχο να γίνει ένα από τα τρία κορυφαία brands στη λιανική ένδυση στην Ευρώπη, η τουρκική αλυσίδα ένδυσης LC Waikiki, η τουρκική «Zara» όπως αποκαλείται, άνοιξε πριν από δύο μήνες το 11ο κατάστημά της στην Ελλάδα «κατεβαίνοντας» στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Πρόκειται για τη τουρκική αλυσίδα με τη μεγαλύτερη παρουσία στην εγχώρια αγορά, που στοχεύει σε πάνω από 30 καταστήματα στην ελληνική επικράτεια με ορίζοντα τριετίας. Ηδη έχουν κλείσει συμφωνίες για δύο ακόμη καταστήματα, σε Καβάλα και Ιωάννινα.

Στο τέλος του 2021 η εταιρεία διέθετε 6 καταστήματα με κύκλο εργασιών 12,7 εκατ. ευρώ και κατάφερε σε έναν χρόνο να διπλασιάσει δίκτυο και τζίρο.

Βασικός μέτοχος είναι ο Mustafa Kucuk, η περιουσία του οποίου σύμφωνα με το «Forbes» υπολογίζεται σήμερα σε 1,6 δισ. δολάρια.

Και μάρκα πολυτελείας

Πέρυσι ελληνική εταιρεία ίδρυσε και η Vakko, που συμπεριλαμβάνεται μεταξύ των κορυφαίων οίκων μόδας και luxury προϊόντων στην Τουρκία.

Ο Vitali Hakko ίδρυσε την εταιρεία με την επωνυμία Şen Şapka (χαρούμενα καπέλα) το 1934. Το όνομα άλλαξε σε Vakko το 1938, ενώ σήμερα η εταιρεία λειτουργεί πολυτελή πολυκαταστήματα σε Κωνσταντινούπολη, Αγκυρα και Σμύρνη.

Η Vakko σχεδίασε στολές για την Turkish Airlines, αλλά και για την εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Τουρκίας.

Ο βασιλιάς της κάλτσας


Λίγο πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας, ελληνική παρουσία απέκτησε και η τουρκική αλυσίδα εσωρούχων Penti. Η αρχή έγινε από την Αλεξανδρούπολη και το φθινόπωρο του 2021 επεκτάθηκε στη Θεσσαλονίκη με κατάστημα στην Τσιμισκή. Επόμενος σταθμός είναι η Αθήνα.

Πλήρως καθετοποιημένη, η Penti συγκαταλέγεται στο top3 των μεγαλύτερων βιομηχανιών καλτσών στην Ευρώπη, παράγοντας 80 εκατ. ζεύγη ετησίως, ενώ διαθέτει ισχυρό εκτόπισμα στα εσώρουχα και τα μαγιό/beachware.

Το δίκτυό της στην τουρκική αγορά φθάνει τα 400 καταστήματα με μερίδιο αγοράς άνω του 40%. Εκτός της γειτονικής χώρας έχει παρουσία σε 34 ξένες αγορές, κυρίως στην Ασία και στην Ανατολική Ευρώπη, με 200 καταστήματα.

#ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ #ΡΟΥΧΑ #ΤΟΥΡΚΙΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα