Τρέχουν και δεν φτάνουν στο ΥΠΕΝ για επικαιροποίηση των Χαρτών Πλημμύρας

Την δική του οπτική για τη «μη έγκαιρη» ολοκλήρωση των Χαρτών πλημμυρών και κινδύνων επιχειρεί να επικοινωνήσει με ανακοίνωσή του το ΥΠΕΝ, μετά την ξεκάθαρη απειλή Κομισιόν για παραπομπή μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Άμεση ήταν η απάντηση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην «επίπληξη» της Κομισιόν για «μη έγκαιρη» επικαιροποίηση των Χαρτών Κινδύνων Πλημμύρας και Διαχείρισης Κινδύνου Πλημμύρας, το οποίο με ανακοίνωση Τύπου σπεύδει να επισημάνει τα ασκόπως εσπευσμένα αντανακλαστικά του Ευρωπαϊκού Οργάνου.

«Η ολοκλήρωση των επικαιροποιημένων Χαρτών Επικινδυνότητας

Πλημμύρας και των επικαιροποιημένων Χαρτών Κινδύνων Πλημμύρας αναμένεται έως τις 30.11.2023» επισημαίνεται στην Ανακοίνωση, με την υπογράμμιση «όπως άλλωστε έχει, ήδη, ενημερωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή». Αναφορικά με την παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τη «μη έγκαιρη» ολοκλήρωση των Χαρτών, το ΥΠΕΝ διευκρινίζει ότι τα Σχέδια Διαχείρισης Κινδύνου Πλημμύρας επικαιροποιούνται σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2007/60 κάθε 6 χρόνια. Βέβαια, τα αρχικά Σχέδια ολοκληρώθηκαν τον Ιούλιο του 2018, με 2,5 χρόνια καθυστέρηση, σε σχέση με την προβλεπόμενη προθεσμία της Οδηγίας (22.12.2015).

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την πολύ «σφιχτή» καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης των Χαρτών, περί τα τέλη Νοεμβρίου του τρέχοντος έτους. Όπως όμως επισημάνθηκε και στο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος, οι Χάρτες πρέπει να επικαιροποιηθούν με βάση τα τελευταία κλιματικά δεδομένα, συμπεριλαμβανομένων των καταιγίδων Ιανός, Elias και Daniel, διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος οι Χάρτες να είναι παραπλανητικοί.

Keywords
Τυχαία Θέματα