Διήμερο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο για τις ξένες επενδύσεις στη Θεσσαλονίκη

Διήμερο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα «Ανάπτυξη στην ΕΕ: Αξιολόγηση της Πιστοληπτικής Ικανότητας και Άμεσες Ξένες Επενδύσεις» διοργανώνει το Κέντρο Αριστείας Ζαν Μοννέ «Έρευνα σε Κρίσιμα Ζητήματα Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης» του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, σε συνεργασία με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, το Κέντρο Αριστείας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου για τη Διακυβέρνηση, και την Έδρα Ζαν Μοννέ «Δημοσιονομική Διακυβέρνηση και Έλεγχος στην ΕΕ».

Το συνέδριο θα λάβει χώρα

την Πέμπτη 17 Μαΐου και την Παρασκευή 18 Μαΐου 2018, ώρες 10:00 με 13:00 και 10:00 με 13:30, αντίστοιχα, στο ξενοδοχείο Mediterranean Palace (Σαλαμίνος 3, Θεσσαλονίκη).

Στο συνέδριο θα αναπτυχθούν σημαντικά θέματα σχετικά με τις νομικές και οικονομικές διαστάσεις της ρύθμισης και λειτουργίας των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης (Moody’s, Standard & Poors, Fitch κλπ.), προτάσεις για ένα αναπτυξιακό μίγμα πολιτικής σε σχέση με τις άμεσες ξένες επενδύσεις στην ΕΕ, τη Ρωσία και τις ΗΠΑ. Οι προσκεκλημένοι ομιλητές θα παρουσιάζουν τα θέματα τόσο από τη νομική όσο και από την οικονομική/επιχειρηματική άποψη.

Η πρώτη μέρα του συνεδρίου έχει τίτλο «Οίκοι Αξιολόγησης Πιστοληπτικής Ικανότητας για Δημόσιο Χρέος και Τραπεζικές Κρίσεις». Κεντρικός ομιλητής και εξέχων καλεσμένος του συνεδρίου είναι ο Mark Clough, Δικηγόρος, εξειδικευμένος στο δίκαιο προστασίας του ελεύθερου ανταγωνισμού, Ανώτερος Νομικός Σύμβουλος στη Δικηγορική Εταιρεία Dentons, Βρυξέλλες. Η Εταιρία αυτή θεωρείται η μεγαλύτερη δικηγορική εταιρία, με πολλά γραφεία σε όλον τον κόσμο. Ο κεντρικός ομιλητής θα παρουσιάσει το θέμα : "Oligopoly of CRAs and EU Competition law".

Στην πρώτη συνεδρία θα μιλήσουν οι: Χρήστος Γκόρτσος, Καθηγητής, Νομική Σχολή Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, που διετέλεσε Γενικός Γραμματέας στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών, Πέτρος Μηγιάκης, Διδάκτωρ, Οικονομολόγος, Διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης και Μελετών της Τράπεζας της Ελλάδος, Περικλής Γκόγκας, Αναπληρωτής Καθηγητής, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και Εμμανουήλ Βλαχογιάννης, Α΄Αντιπρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης.

Στη δεύτερη μέρα του συνεδρίου θα αναλυθεί η «Ανάπτυξη στην ΕΕ: Άμεσες Ξένες Επενδύσεις στην ΕΕ και συγκριτικές διαστάσεις με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία». Κεντρικός ομιλητής και εξέχων καλεσμένος τη δεύτερη μέρα του συνεδρίου είναι ο Karl Aiginger, π. Καθηγητής Οικονομικού Πανεπιστημίου Βιέννης, π. Πρόεδρος του Αυστριακού Ινστιτούτου Οικονομικών Μελετών (WIFO), και Πρόεδρος του Policy Crossover Centre – ViennaEurope. To θέμα που θα παρουσιάσει θα είναι EU Growth and Investment: The European quest for internal reforms and external partners.

Θα μιλήσουν οι: Γιώργος Ριζόπουλος, Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Paris – Diderot (Γαλλία), Παναγιώτης Λιαργκόβας, Καθηγητής, Ακαδημαϊκός Συντονιστής του Κέντρου Αριστείας Ζαν Μοννέ, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, που διατέλεσε προϊστάμενος του γραφείου προϋπολογισμού της Βουλής των Ελλήνων, Κωνσταντίνος Αξαρλόγλου, Καθηγητής και Κοσμήτορας, ΑLBA Graduate Business School, Αθήνα, και η Yulia Sushkova, Καθηγήτρια και Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του Ogarev University, Saransk (Ρωσία).

*Το συνέδριο είναι ανοιχτό στο κοινό και θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής για την κάθε μέρα ξεχωριστά. Θα πραγματοποιηθεί στην αγγλική γλώσσα χωρίς ταυτόχρονη διερμηνεία. Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να απευθύνεστε στο [email protected] (Υπ. Διδάκτωρ Θεοφανώ Μαντζάρη, Υπεύθυνη Διοικητικής Υποστήριξης Κέντρου Αριστείας Jean Monnet)

Keywords
Τυχαία Θέματα