Εκδήλωση τιμής και μνήμης για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τους ναζί στο δήμο Νεάπολης - Συκεών

Με φόντο τον λαμπρό εορτασμό της επετείου της 28ης Οκτωβρίου, ο οποίος κορυφώθηκε χθες με την παρέλαση μαθητών, προσκόπων, αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης, Νομικών Προσώπων και συλλόγων του δήμου, ο δήμος Νεάπολης-Συκεών παραμένει στο επετειακό κλίμα τιμώντας την επέτειο της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από τους ναζί.

Πρόκειται για την ημερομηνία-σταθμό, καθώς στις 30 Οκτωβρίου 1944 και από την περιοχή των Συκεών, οι δυνάμεις της Εθνικής Αντίστασης εισέβαλαν στην κατεχόμενη από τους

ναζί Θεσσαλονίκη και σήμαναν την έναρξη της απελευθέρωσής της. Αυτή την επέτειο τιμούσε αδιάλειπτα από το 1995 ο πρώην δήμος Συκεών, για να παραλάβει στη συνέχεια την «ιερή υποχρέωση», όπως σημειώνει ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης, ο δήμος Νεάπολης-Συκεών, αποδίδοντας με κάθε λαμπρότητα τις πρέπουσες τιμές στους ήρωες της Εθνικής Αντίστασης.

Οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης πραγματοποιούνται στο πάρκο Εθνικής Αντίστασης όπου δημιουργήθηκε το μνημείο Εθνικής Αντίστασης, μετά από κοινή και συντονισμένη προσπάθεια της υπό τον Σίμο Δανιηλίδη διοίκησης του δήμου και του αείμνηστου προέδρου της ΠΕΑΕΑ Κώστα Μουτσόπουλου. Αυτό φιλοτεχνήθηκε το 1997 με τον καλλιτέχνη να εμπνέεται από τα γεγονότα του Μάη του 1936 με την απεργία των καπνεργατών και τον «Επιτάφιο» του ποιητή Γιάννη Ρίτσου, που εμπνεύστηκε από τη δολοφονία του νεαρού διαδηλωτή.

Η εκδήλωση

Το πρόγραμμα εκδηλώσεων ολοκληρώνεται με τον εορτασμό της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης (30 Οκτωβρίου) από τους ναζί κατακτητές. Η εκδήλωση, η οποία έχει θεσμοθετηθεί το 1995 από τον πρώην δήμο Συκεών και πραγματοποιείται αδιάλειπτα έως και σήμερα, θα γίνει σήμερα, Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2018, στις 11 το πρωί, στο Μνημείο Εθνικής Αντίστασης στη Δημοτική Ενότητα Συκεών (Κανάρη και Ομήρου), με τον πανηγυρικό της ημέρας να εκφωνείται από τον αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής και Παιδείας Μιχάλη Βουλγαρίδη.

Να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια καθοριστικής σημασίας αποδείχθηκε η συμβολή του πρόσφατα εκλιπόντος δημοτικού συμβούλου Γιάννη Δαλάτση στην αναβάθμιση του θεσμού, οδηγώντας στο Μνημείο Αντίστασης δεκάδες σχολεία και εκατοντάδες πολιτών. Στην αυριανή εκδήλωση θα συμμετάσχουν, όπως κάθε χρόνο, αντιστασιακές οργανώσεις και σχολεία της περιοχής, με τους μαθητές να απαγγέλλουν ποιήματα και τραγούδια υπό τη συνοδεία της μπάντας του Ωδείου Νεάπολης-Συκεών. Στη φετινή 23η εκδήλωση, δε, αναμένεται να σημειωθεί ρεκόρ συμμετοχής των σχολικών κοινοτήτων καθώς θα εκπροσωπηθούν περισσότερα από 80 Δημοτικά Σχολεία, Γυμνάσια και Λύκεια του δήμου.

«Είμαστε περήφανοι για αυτή την εκδήλωση που από το 1995 ξεκινήσαμε να διοργανώνουμε για να υπενθυμίσουμε στο λαό της Θεσσαλονίκης την απελευθέρωσή της στις 30 Οκτωβρίου του 1944. Είναι μια ημέρα ορόσημο που οφείλαμε να φωτίσουμε προχωρώντας στη θεσμοθέτηση της εκδήλωσης χωρίς να περιμένουμε την επίσημη καθιέρωσή της από την επίσημη Πολιτεία, που έγινε μόλις τα τελευταία δυο χρόνια. Στο μνημείο αυτό, στον τόπο εκτέλεσης των σπουδαίων αγωνιστών, επανερχόμαστε για να τιμήσουμε τις αξίες, να τιμήσουμε τα ιδανικά, να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας στα ηρωικά θύμα για την ελευθερία που εμείς απολαμβάνουμε», τονίζει σε μήνυμά του ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, απευθύνοντας γενική πρόσκληση συμμετοχής στην εκδήλωση.

Keywords
Τυχαία Θέματα