ΕΒΕΘ: Να επεκταθεί ο κατάλογος των ΚΑΔ που πλήττονται λόγω κορωνοϊού

Νέο αίτημα ΕΒΕΘ για τη διεύρυνση του καταλόγου των ΚΑΔ των επιχειρηματικών κλάδων που πλήττονται οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19.

Την περαιτέρω επέκταση του καταλόγου των ΚΑΔ που πλήττονται οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19, ζητά με νέα επιστολή του το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.

H

επιστολή του ΕΒΕΘ απευθύνεται στον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα και στον Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Ιωάννη Βρούτση και έχει ως εξής:

«Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,

Σε συνέχεια της από 24.03.2020 επιστολής μας και της έκδοσης των ΥΑ Α.1062/2020 και Α.1063/2020 (ΦΕΚ Β’ 1043/26.03.2020) με τις οποίες επικαιροποιήθηκε η λίστα με τους ΚΑΔ των επιχειρηματικών κλάδων που πλήττονται από την εξάπλωση του κορωνοϊού COVID-19, σας γνωστοποιούμε ότι εξακολουθούν να υποβάλλονται στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ) σωρεία διαμαρτυριών επιχειρήσεων που δεν συμπεριελήφθησαν στα θεσπισθέντα μέτρα οικονομικής στήριξης. Οι επιχειρήσεις που απευθύνονται στο Επιμελητήριό μας εκφράζουν την αγωνία τους για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και τη διαφύλαξη της ίδιας της βιωσιμότητάς τους, λόγω της προφανούς και πρωτόγνωρης κάμψης της οικονομικής τους δραστηριότητας, που προκλήθηκε από την εμφάνιση της νόσου και τα συνακόλουθα μέτρα που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση της διάδοσής της. Πάγιο αίτημά τους αποτελεί η συμπερίληψή τους στα μέτρα στήριξης, ώστε να μπορέσουν στην παρούσα δυσχερή οικονομική συγκυρία να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους απέναντι στο Κράτος, τους ασφαλιστικούς φορείς και τους εργαζόμενους.

Είναι σημαντικό δε να επισημανθεί ότι πολλές από τις επιχειρήσεις που απευθύνονται στο ΕΒΕΘ με το αίτημα της υπαγωγής τους στα μέτρα στήριξης, τονίζουν ότι αν και πραγματοποιούν σημαντικό μέρος των εσόδων τους σε δραστηριότητες που περιλαμβάνονται στον κατάλογο των πληττόμενων ΚΑΔ, δεν μπορούν να επωφεληθούν των σχετικών ευνοϊκών ρυθμίσεων, διότι οι εν λόγω ΚΑΔ τυγχάνει να έχουν δηλωθεί ως δευτερεύοντες και όχι ως κύριοι. Η νέα ρύθμιση των ΥΑ 1062/2020 και 1063/2020 σχετικά με τους δευτερεύοντες ΚΑΔ, αποτελεί αναμφίβολα θετική εξέλιξη, δεν επιλύει όμως το πρόβλημα επιχειρήσεων που πραγματοποιούν μεγάλο ποσοστό των εσόδων σε δευτερεύοντες ΚΑΔ, χωρίς ωστόσο το ποσοστό αυτό να υπερβαίνει το αντίστοιχο του κύριου ΚΑΔ.

Ενόψει των ανωτέρω, σας υποβάλλουμε τον παρακάτω επικαιροποιημένο πίνακα με τους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) των επιχειρήσεων που απευθύνθηκαν στο ΕΒΕΘ και παρακαλούμε με νεότερη απόφασή σας να τους συμπεριλάβετε στον κατάλογο των επιχειρηματικών κλάδων που πλήττονται οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19.

Κύριοι Υπουργοί, αναγνωρίζοντας το δύσκολο έργο σας, μεταφέρουμε τα αίτηματα επιχειρήσεων που κρίνουμε δίκαια και εύλογα και έχουμε την πεποίθηση ότι θα πράξετε τα δέοντα για την στήριξη όλων των ανωτέρω επιχειρηματικών κλάδων που πλήττονται προδήλως από την πανδημία και αγωνιούν για το μέλλον τους.

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για κάθε πληροφορία και διευκρίνιση.».

Keywords
Τυχαία Θέματα