Εύβοια: Η πρώτη δέσμη μέτρων για τους πληγέντες από τις καταστροφές

Δέσμη μέτρων για την ανακούφιση των πληγέντων στην Εύβοια ανακοίνωσε την Τρίτη ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Μεταξύ άλλων, ανακοίνωσε την αναστολη των φορολογικών υποχρεώσεων για τα νομικά και τα φυσικά πρόσωπα στους δήμους Χαλκιδέων και Διρφύων Μεσσαπίων, συμπεριλαμβανομένου του ΕΝΦΙΑ, για 6 μήνες.

Θα χορηγηθούν αποζημιώσεις για τις πρώτες ανάγκες των νοικοκυριών – οικοσυσκευές ανάλογα της περίπτωσης. Εγκριθήκαν ήδη πιστώσεις 3 εκατ. ευρώ και θα εγκριθεί ό,τι επιπλέον απαιτηθεί όπως

προκύψει από τις καταγραφές.

Θα δοθούν επίσης αποζημιώσεις για τις πρώτες ανάγκες των νοικοκυριών. Συγκεκριμένα, θα δοθεί οικονομική ενίσχυση 600 ευρώ σε κάθε νοικοκυριό, οι πολύτεκνοι θα λάβουν άλλα 600 ευρώ, ενώ το ίδιο ποσό θα λάβει κάθε μέλος νοικοκυριού που είναι ΑμεΑ. 4.500 ευρώ θα λάβουν άτομα που υπέστησαν αναπηρία από φυσική καταστροφή.

Αποζημιώσεις σε υποδομές. Το ΥΠΕΣ ανακοίνωσε ήδη έκτακτη συνολική οικονομική ενίσχυση 1,2 εκατ. ευρώ, έκτακτη ενίσχυση 700.000 ευρώ για το δήμο Χαλκιδέων και 500.000 ευρώ για το δήμο Διρφύων Μεσσαπίων. Εξετάζεται χορήγηση πρόσθετων πόρων μέσω του προγράμματος δημόσιων επενδύσεων.

Επίσης, μέσω υπουργείου Υποδομών θα δοθεί έκτακτη εφάπαξ επιδότηση 5.000 ευρώ ανά κάτοικο, και 8.000 ευρώ ανά επιχείρηση, δηλαδή 15 εκατ. ευρώ συνολικά για σπίτια και 500.000 για επιχειρήσεις σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις.

Παράλληλα, θα γίνει καταγραφή των ζημιών από τον ΕΛΓΑ για τις αποζημιώσεις στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις.

Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι τα ποσά είναι ακατάσχετα.

Keywords
Τυχαία Θέματα